Transformers Revenge of the Fallen
Skrevs 2009-07-24 10:15:00 av P-A Knutsson
Lyckas Luxoflux förvalta Transformerslicensen bättre än Travellers Tales?
När Michael Bays första Transformers-film gick upp på biograferna blev jag positivt överraskad. Coola robotar och dånande actionscener var tillräckligt för att göra mig mer än nöjd. Efter att ha testat det ackompanjerade spelet blev därför besvikelsen stor, en ogenomtänkt soppa som inte hade många ljuspunkter. En beskrivning som även passar på den senaste filmen, Revenge of the Fallen. Betyder det att spelet med samma titel är bra?
Klonerna anfaller
I spelets inledande sekvens ger Optimus Prime en kort bakgrundshistoria till Autobots och Decepticon. Han berättar vad de gör på vår planet, att den livsgivande kuben Allspark är förstörd och att Megatron ligger död på havets botten – men att kriget mot Decepticons fortfarande pågår. Därefter får spelaren välja vilken sida man vill slåss för, de goda Autobots eller onda Decepticons.
   Eftersom Optimus Prime är min idol (en dag ska jag också bli en pratad lastbil) valde jag självklart den goda sidan. Efter en kort träningsbana skickas jag i form av Ironhide iväg till Shanghai. Eller var det Bumblebee på amerikanska västkusten? Varken robotar och miljöer utmärker sig nämnvärt, trots att attacker respektive utseende skiljer sig en del. Även uppdragen kan beskrivas på samma sätt. De uppgifter som ska utföras varierar mellan att eskortera soldater, rädda Megan Fox och LaBeouf, laga diverse föremål - eller helt enkelt rensa områden på fiender. I grunden går dock alla uppdrag ut på att meja ner massproducerade och detaljlösa Decepticons.
   Variationen förbättras inte nämnvärt om man väljer den onda sidan. Det är fortfarande främst intetsägande robotar som ska förintas, men även amerikanska specialsoldater och deras fordon får smaka på utomjordisk ammunition. Det är samma platser som besöks, även om uppgifterna som ska utföras skiljer sig från autbottarnas kampanj. Däremot skiljer sig handlingen mellan de två.
Skydda eller förstör
Inte helt oväntat följer detta Transformers-spel filmens handling. Tror jag i alla fall. Trots att jag sett filmen är spelets story stundtals totalt ologisk. I Autobot-kampanjen är början och slutet likadant, men allt som sker däremellan är uselt förklarat och motsäger ofta filmens händelser. Miljöerna som besöks känns igen, och vid vissa tillfällen ska man till och med göra saker som är tagna direkt från filmen, exempelvis rädda en hemskt röstsatt Mikaela.
   Just rösterna är värt ett extra omnämnde. Robotarnas repliker är inte de bästa, men de låter i alla fall som de ska. Dessvärre kan detsamma inte sägas om herr Witwicky och Mikaela, det var länge sen jag hörde röster lika usla som deras digitala versioner innehar. Lustigt nog görs deras röster av LaBeouf och Fox.
rev2
Utöver enspelardelen finns ett onlineläge. Det är faktiskt är riktigt kul, men innehållsfattigt.
Ojämn ram
Överlag är hela inramningen ojämn. Samtidigt som det inte är någon större skillnad på huvudkaraktärerna när man ser dem bakifrån, ser de tuffa ut och deras transformeringar är läckra. Fienderna man möter ser däremot riktigt taffliga ut, och ögonbrynshöjande effekter saknas helt.
   De städer som röjs runt i är solida, men hopplöst fantasilösa och döda. Prydligt uppradade hus åtskilda av ödliga gator. Det känns som spelet står med ett ben i den föregående genrationens konsoler, vilket är konstigt då Wii- och PS2-versionen är helt annorlunda (och usla).
Håll in A för X
Revenge of the Fallens största problem är dock kontrollen. Den är inte dålig, men alldeles för omständlig och ologisk. Huvudproblemet är att det inte finns någon exklusiv transformeringsknapp. Istället är det R-triggern som får agera skjut-, accelerations och transformeringsknapp. Tre funktioner med tre problem. För att skjuta ska även L-triggern hållas in, men släpps den för tidigt förvandlas man till ett fordon. Är man i den formen och vill köra lite långsammare får man vara försiktig och inte släppa upp högertriggern för mycket, eftersom det leder till en oönskad förvandling.
   Något annat som skapar huvudbry på kontrollfronten är alla de specialslag som finns tillgängliga. Egentligen är de inte speciellt svåra, men i stridens hetta är det lätt att fumla och ta onödigt mycket skada. Det är helt enkelt mycket enklare att förlita sig på de vanliga melee- och vapenattackerna. Tyvärr får man betydligt färre poäng genom att spela på detta sätt, poäng som används till att förbättra robotarnas egenskaper. Utför man specialattacker och andra sidouppdrag låses dessutom en del riktigt bra bonusmaterial upp, exempelvis TV-serieavsnitt, G1-kostymer och konceptbilder.
rev4
Robotarna ser bra ut, något som inte kan sägas om miljöerna.
Gedigen action för de yngre
Det märks att Luxoflux har gjort gedigna actionspel för yngre tidigare. Med Transformers Revenge of the Fallen fortsätter de sin trend med spel som underhåller utan att imponera. Det finns mycket som kunde varit bättre, men samtidigt är inget trasigt.
   Personligen tycker jag det är trist att originalserien inte får mer plats, speciellt då en handfull avsnitt av den gamla TV-serien finns inlagda på skivan. Fast det är nog bara jag som hade såna förhoppningar med tanke på att spelet är baserat på den nya filmen och riktat till en målgrupp som knappt känner till ursprungsserien
   Totalt sett är Revenge of the Fallen ett underhållande men kort äventyr som passar utmärkt för yngre spelare. Tack vare det enkla men underhållande onlineläget och alla roliga upplåsbara bonusar är spelet nära att klättra upp ett snäpp på betygsstegen, men den slarviga inramningen och korta livslängden håller spelet kvar på en sexa.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
f20e1da10d2aac84313b1a7596bdfcdd
Genre
Action,Äventyr
Utgivare
Activision
Utvecklare
Luxoflux
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii, Playstation 2, Playstation Portable, Nintendo DS, PC
Prisjakt
Release
2009-06-26
Sammanfattning
plus
  1. De upplåsbara bonusarna
  2. Enkel underhållning
  3. Kul onlineläge
minus
  1. Tomma och stela miljöer
  2. Förvirrande kontroller
  3. Kort äventyr
6

Slutsats

Transformers Revenge of the Fallen är baserat på filmen med samma namn, tror jag i alla fall. Handlingen är så dåligt berättad att det är omöjligt att hänga med i svängarna. Det känns mest som om man slussas fram mellan olika områden där robotar ska förstöras. Något som faktiskt är oväntat kul. Även om spelet inte når de högsta betygen är det ett bra val för yngre spelare som vill ha ett underhållande och lättspelat actionspel.
rev5
rev3
rev1
#inlineditbutton