Tiger Woods PGA Tour 10
Skrevs 2009-07-10 14:49:00 av Emil Magnusson
Vårt golforakel har hittat spelets största problem.
Jag börjar känna mig som Level 7:s tv-spelsversion av golforaklet Göran Zachrisson snart. Inte för att jag på långa vägar kan erbjuda samma utomjordiskt förstklassiga expertis och underhållning, men för att jag recenserat golfspel ungefär lika länge som han kommenterat. Ok, en "smula" överdrift eftersom jag inte är över 300 år gammal, men poängen är att jag hållt på rätt länge nu. Tillsammans med mitt gamla (ja, jag har för tillfället lagt sporten på hyllan) tio i handikapp gör att jag törs hävda att jag har hyfsad koll på vad som gäller. Detta har dock visat sig inte enbart innebära fördelar. I synnerhet inte när det gäller att se på ett av spelseriens största problem; svårighetsgraden.

Spela på rätt nivå

Samtidigt som jag håller på att krossa Bay Hill fullständigt dyker chefredaktör erik upp i Xbox Live-partyt. Han är inte särskilt ny till serien, men har ingen chans om man skulle jämföra blåsor i händerna med mig. Det är överraskande, intressant och kul att han finner Tiger Woods PGA Tour 10 (TW10) så pass utmanande. För honom är varje slag, hål och bana en resa i svåra beslut och koncentrerat svingande, precis som det borde vara. Själv rullar jag i sista putten för rundan och landar på -23. Ett resultat som förlöjligar sporten men som också, tillsammans med en kortare diskussion med erik, enkelt klargör att nybörjare och sporadiska golfare ska spela titeln på amateur och de erfarna på tour pro. Inte särskilt svårt att lista ut egentligen, men det finns en detalj som bär emot att ta steget till nästa nivå.

Ge oss några procent bara

Avsaknaden att ge bollen boost. En retfull detalj och pusselbit som fortfarande saknas. Det börjar kännas tjatigt att önska detta varje (jävla) år, men alla som spelat golf och kan slå en boll dugligt bra vet om möjligheten att dunka på slagen lite extra. Vissa slår exempelvis en järnsjua medan andra föredrar att trycka till en järnåtta lite hårdare. Det alternativet finns inte på den mer krävande svårighetsgraden. Det ska givetvis inte vara så att man kan skicka bollen upp mot 400 meter som på den enklare nivån, men man borde åtminstone kunna ge någon procent extra och de få metrarna som det innebär. Spelläget, som saknar putt preview (möjligheten att en gång per putt se var bollen kommer hamna) och möjligheten att spinna bollen efter den lämnat marken, är annars så nära man kan komma golf på riktigt utan att behöva bära (ja, bärbag är drygt men coolt) omkring på en tung bag.

Sprickor som aldrig lagas

När vi ändå är inne på repetativa slutsatser. Photo game face rockar fortfarande och bollfysiken ihop med svingen och majoriteten av det övriga golfsystemet är realistiskt och väl fungerande. Varje år förbättras grafiken en smula. I år med fler folk i publiken och ökad detaljrikedom (märks mest på en del klubbhus) men den känns ändå allmänt föråldrad. Det ihop med en del konstiga klubbval, de tråkiga kommentatorerna, många värdelösa kameravinklar och den dunderkorkade AI:n lämnar mycket att önska. Många onödiga sprickor som man inte åtgärdat på flera år nu.

En mer precis puttning

Lyckligtvis har inte EA Sports enbart suttit och rullat tummarna och käkat kanelbullar. Det finns nyheter och de är bra. Puttningen är en. Den nya precision putting gör att man numera bestämmer exakt var siktet ska vara och sedan gäller det att med tillbakasvingen träffa en gul linje (tjockleken beror på hur hur bra värden man har). En slags kombination av fjolårets version och det klassiska treklickandet. Inledningsvis känns tillvägagångssättet klurigt, speciellt för gamla rävar, men efter ett tag blir det inte bara mer utmanande utan även belönande. Åsikterna går dock isär hos "experterna".

Efter regn kommer sol

En annan underhållande nyhet är live weather. TW10 använder sig av weather.com för att få tillgång till realtidsbaserade väderleksrapporter. Så börjar det regna på Pebble Beach under din runda, börjar det även i spelet. Börjar sedan solen skina kommer det dröja innan greenerna torkar upp ordentligt. Förutom realismen i detta blir det även mer utmanande då spel i regn och kraftig vind gör banorna betydligt svårare att bemästra.

Tiger tar mer plats

Annat mindre smått och gott på innovationsfronten är; man kan numera spela träningsrunda på PGA-säsongen. I onlineläget play the pros lirar man mot proffsens riktiga resultat. Spelar de på Turnberry måste man själv göra det under samma väderförhållanden och realtidsmässigt uppdateras deras scorer. Karriärläget som byter namn varje år men har nästan samma innehåll heter tournament challenge. I det gäller det att klara av fyra utmaningar på alla olika banor. En detalj man lyckats riktigt bra med här är att ge Tiger Woods mer utrymme. Med kortare filmer berättar han om hur det gick till och så får man själv försöka matcha det.

Det är online det gäller

Det är likadant varje år. Utvecklingsteamet lyckas hitta några bra nyheter som lyfter serien även denna gång. Men man envisas med att inte fixa till de sedan gammalt kända detaljerna som gör upplevelsen sämre. I skrivandets stund har man dessutom lyckats få strul på onlinesidan igen (hur lyckas de!?). För att kunna spela via Xbox Live bör man starta om 360:n om du spelat något annat spelläge innan. Det är annars online de flesta seriösa användare av TW10 kommer spendera sin tid. Har man klarat av karriären, vunnit PGA-touren och maxat (eller nästan) sina värden väntar bara det sista hindret från att bli bäst. Titelns tveklöst svåraste utmaning - att spöa vänner och okända från hela världen online. Med massor av spellägen och onlineturneringar väntar massor av promenader i det gröna. Och du, missa för allt i världen inte vår egen Order of Merit här på Level 7. Ny säsong startar i höst.
 • metallica_sonissphere_026
  Linkan- Jag tycker riktigt mkt om golf lirar ... 2009-09-16
 • comment
  galveston Haha har du 10 i handikapp? Moderatb... 2009-07-13
 • ninja3
  Sajmon Jag började både med Tiger och tog ... 2009-07-10
  • avatarbody2
   emil Nej fasiken vad sko...ån en golfban. :) 2009-07-10
 • member_male
  engaerik Kommer det en recension av Wii-versio... 2009-07-10
 • bruins
  JONAS326 Bra recension, men blir du aldrig sug... 2009-07-10
  • avatarbody2
   emil Jorå som fasiken. ...nom några år. :) 2009-07-10
avatarbody2

offline emil

...
8b9c2697e9726c7725b19e7733215a4f
Genre
Sport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Tiburon
Plattform
Playstation 2, PC, Playstation Portable, Nintendo DS, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2009-07-02
Sammanfattning
plus
 1. Photo Game Face
 2. Realtidsbaserat väder
 3. Precision Putting
 4. Tiger-inslagen i karriärläget
 5. Online-möjligheterna
minus
 1. Dåliga kommentatorer
 2. En del kassa kameravinklar
 3. Korkad AI
 4. Obalanserat skill-system
 5. Ingen boost alls på tour pro
7

Slutsats

Precis som i EA Sports Fifa- och NHL-serier fortsätter man även i golfen att ta försiktiga steg framåt. Serien blir bättre via nya puttningen, realtidsbaserade väderförhållanden och mer aktiviteter online. Men det finns många grundläggande saker som är riktigt dåligt. Kan man inte ta itu med detta kommer vi aldrig få ett perfekt Tiger Woods. Är man ingen hardcore-golfare och saknar möjligheten att spela online klarar man sig nog med fjolårets version. Har man inte spelat serien på ett tag och är sugen att börja igen är det ett kanonköp. Utifrån dina egna förutsättningar kan betyget bli både ett snäpp högre eller mindre. erik, chefredaktör och min personliga klubbrengörare, ger spelet betyg 8.
Bilder
screen1large
screen2large
screen3large
screen4large
screen5large
screen6large
screen7large
screen8large
tigerwoodspgatour10playstation3ps3056
tigerwoodspgatour10playstation3ps3057
tigerwoodspgatour10playstation3ps3054
tigerwoodspgatour10playstation3ps3048
tigerwoodspgatour10playstation3ps3067
tigerwoodspgatour10playstation3ps3042
tigerwoodspgatour10playstation3ps3052
tigerwoodspgatour10playstation3ps3049
tigerwoodspgatour10playstation3ps3046
tigerwoodspgatour10playstation3ps3066
tigerwoodspgatour10playstation3ps3051
tigerwoodspgatour10playstation3ps3047
tigerwoodspgatour10playstation3ps3068
tigerwoodspgatour10playstation3ps3050
tigerwoodspgatour10playstation3ps3069
tigerwoodspgatour10playstation3ps3044
#inlineditbutton