The Wheelman
Skrevs 2009-04-07 10:34:00 av Håkan Persson
Vin Diesel sätter sig bakom ratten i spelföretaget Midways fartfyllda actionrökare. Vi har kollat om han klarar uppkörningen.
Midway står vid ruinens brant. I februari begärde de konkurs vilket ska ge dem tid att strukturera om bolaget och eventuellt få det på fötter igen. Det har gått så pass långt att de försöker sälja deras starkaste varumärke Mortal Kombat för att kunna lösa ut de 240 miljoner dollar de har i skulder. Så det känns ytterst tveksamt att Vin Diesel och hans spel Wheelman skulle kunna rädda Midway. Men ett försök kan det i alla fall vara värt.
wheelman460x194
Filmstjärna i huvudrollen
Midways förra satsning med en riktig skådespelare i huvudrollen föll väl ut. Stranglehold levererade underhållande action där Chow Yun-Fat repriserade sin paradroll som Tequila med bravur. Förutsättningarna med Vin Diesel ter sig något annorlunda. En skådis som tar sig själv på allt för stort allvar och inte riktigt bemästrar de kunskaper som värderas inom yrket. Dock är onliners något han behärskar och är även något som avlossas konstant i spelet.
   Vin Diesel intar huvudrollen som Milo Burik – en överdrivet kaxig yrkesförare som har hamnat i Barcelona just under ett stundande gängkrig som han snabbt tar del utav.
Hoppa mellan bilar
Wheelman påminner mer om det gamla Reflections Interactive-spelet Driver än om måttstocken Grand Theft Auto, då det till största del utspelar sig bakom ratten. Förutom hisnande hastigheter kan man ta till en rad olika manövrar för att möta motståndet. Genom att dra med den högra styrspaken åt vänster eller höger kan man tackla till allt för närliggande motståndare. När fienderna är tillräckligt söndertacklade och man lägger in sista stöten visas kraschen i ett Burnout-liknande slowmotion-klipp. Snyggt och effektfullt. Men det gäller att se upp då de kan ge tillbaka med samma mynt.
   Börjar ens eget fordon att sjunga på sista versen behöver man inte stanna och ta sig fram till fots för att skaffa sig något nytt. Det räcker med att lägga sig bakom någon i trafiken och trycka på b-knappen i rätt tillfälle så kastar sig Vin Diesel likt en självmordsbenägen ekorre över till bilen i farten och övertar den snabbt och smidigt – sedan är det bara att fortsätta sin pågående biljakt.
wheex3013
Här är han, Milo Burik – spelet huvudperson, eller Vin Diesel som han heter på riktigt.
Uppgraderad Diesel
Genom att köra fort, göra handbromsvändningar och ha sönder saker längs vägen ökar den så kallade fokusmätaren. Med den fylld kan ett par användbara knep utnyttjas. Cyclone är perfekt för att ta sig an illasinnade efterföljare då bilen kastas runt 180 grader och tiden saktas ner så att man kan skjuta ner dem som är hack i häl i någorlunda lugn och ro. Efter att mätaren har tömts slungas man tillbaka och kan fortsätta åt det håll man tidigare körde mot. En liknande variant fast man fortsätter att åka rätt fram finns också, som kan användas för att till exempel skjuta sönder däck på en flyende bil. Fokusmätaren kan även utnyttjas för turbo som håller i sig så länge det finns kräm kvar.
   När Diesels äventyr i Barcelona fortskrider låser man upp en mängd sidouppdrag på kartan. Allt från att köra taxi åt stressade kunder eller hämta tillbaka stulna bilar till varianter där man ska sprida så mycket förstörelse som möjligt. Avklaras de med bra betyg uppgraderar man olika saker – exempelvis utökad fokusmätare, fordonen tål mer stryk och så vidare.
Vem, vad, varför?
Uppdragen är något monotona – kör till punkt a sedan punkt b, ta ut bil x och så vidare – men spelsättet i fordon bjuder på tillräckligt med variation för att göra de flesta uppgifterna underhållande. Dessutom är styrningen välpolerad, vilket gör det extra nöjsamt. Ger man sig ut till fots är det en annan femma. Osmidigt och oinspirerat. Det har definitivt inte lagts särskilt mycket kärlek på den simplifierade kontrollen som bara erbjuder de enklaste funktionerna som att sikta, ducka, ladda om och skjuta.
   Wheelman vill gärna efterlikna de dramaturgiskt välgjorda sekvenserna från Grand Theft Auto, men är långt ifrån samma kaliber som sin förebild. Vin Diesel är vidrigt macho och med sin mörkt raspiga röst blir det stundtals komiskt. Att det dessutom är väldigt svårt att hänga med i den torftiga historien gör inte saken bättre. Varför gör handlingen konstant tvära kast? Vad är målet med spelet? Varför är Vin Diesel i Barcelona överhuvudtaget? Frågor som kanske borde ha presenterats för spelaren något tidigare i äventyret.
wheex3020
Majoriteten av eldstriderna tillbringas bakom ratten.
Ingen revolution
För att vara Barcelona är det ytterst folktomt. Sporadiskt utplacerade fotgängare befolkar trottoarerna, men som stad ser Barcelona bra ut. Unreal-motorn visar upp sina bra sidor och kastar runt bilar och maffiga explosioner utan några problem. Karaktärerna är godkända, trots ett plastigt utseende, och herr Diesels nuna känns välbekant igen.
   Vin Diesels egna spelstudio Tigon och Midway Newcastle har inte revolutionerat genren, men gjort en underhållande blandning av Driver, Grand Theft Auto samt Burnout. Visserligen misslyckas de på många viktiga punkter men har man överseende så bjuder spelet på en rolig åktur. Wheelman är ingen konkursräddare, men levererar ett fullt godkänd actiontitel signerad Diesel.
 • 1
  coffin mycke vin diesel i görningen nu, v... 2009-04-08
 • mylittleguy2_copy
  SlanT Hehe de har fått med Casa Batllo iaf... 2009-04-08
 • comment
  galveston Han ser lite stiff ut, Mr. Diesel :) 2009-04-07
honken1

offline honken

Spenderar dagarna på en reklambyrå i Gävle som grafisk formgivare.
dede078c59b645247565319b2d979976
Genre
Action,Racing
Utgivare
Midway
Utvecklare
Tigon Studios
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-03-27
Sammanfattning
plus
 1. Bilkörningen
 2. Fartfyllt
 3. Smidig karta
minus
 1. Upplägget till fots
 2. Handlingen
 3. Folktomt på gatorna
 4. Musiken är identitetslös
6

Slutsats

Blandar man det gamla Playstation-spelet Driver, Grand Theft Auto, Burnout och placerar Vin Diesel i huvudrollen får man Wheelman. Ett fartfyllt actionspel där bilkörning står i fokus och erbjuder ett någorlunda nytänkande tillvägagångssätt som roar under de repeterande uppdragen. Avsaknad av en ordentlig handlig och ytterst trista sekvenser till fots är spelets Akilleshäl, men har man tålamodet väntar en klart godkänd actionrökare.
Bilder
134784
134785
134786
134787
134788
134789
134790
134791
134792
wheex3010
wheex3011
wheex3012
wheex3014
wheex3015
wheex3016
#inlineditbutton