The Sims 3
Skrevs 2009-06-07 09:46:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Simmarna har blivit mer unika och fått större svängrum. Vi har testat den tredje delen i populära spelserien The Sims.
Det är egentligen fascinerande hur The Sims kan vara så populärt. Hur ett spel som går ut på att styra en annan persons liv, i något som på de flesta sätt liknar en helt vanlig människas vardag, kan vara underhållande. Äta, sova, jobba, umgås. Äta, sova, jobba...
simsstorpuff

Fyller snart 10

Sedan år 2000, då den första versionen av The Sims släpptes, har spelet kommit långt. Simmarnas vardag har på många sätt utvecklats till att bli allt mer realistisk och karaktärerna har undan för undan blivit allt mer personliga. Sims 2 har stått för större delen av utvecklingen och det är därför inte konstigt att vi nu i trean ser flera spår av de förbättringar som expansionerna till tvåan medförde.

Lika men bättre

The Sims 3 är på många sätt likt tvåan och det är lätt att känna igen sig i såväl menyerna som funktionerna. Samtidigt finns en hel del tillägg och förändringar som sammantaget gör det lättare att hålla koll på simmarnas önskemål, framgångar och behov. Exempelvis har simmarna fått tillgång till var sin mobiltelefon som gör att de kan sköta ärenden även när de är på språng. Det är också lättare att hålla koll på sina relationer till andra simmar genom att dessa är uppdelade på olika kategorier.
simsbild
En stor förbättring har skett vad gäller möjligheten att skapa helt unika utseenden på simmarna. Nu är de allt mer lika människor.

Mer personligt

Förutom att utseendet på spelets interface har ändrats och att Simmarna dessutom utseendemässigt går att modifiera i mycket större utsträckning än tidigare är det främst två saker som gör att The Sims 3, trots sina likheter med tvåan, känns som ett nytt spel.
   Det ena är att det i mycket större utsträckning går att göra sina simmar till unika individer. Stjärntecknen med dess förbestämda personliga mönster är borttagna och istället kan du nu välja mellan 63 unika egenskaper och kombinera dem hur du vill. Egenskaperna påverkar sedan hur din sim klarar sig i karriären och hur den interagerar med andra simmar. Har du valt egenskapen God eller Ond får du exempelvis tillgång till olika interaktionsval när du är social. Är du konstnärlig lär du dig att måla, skriva och spela gitarr snabbare. Genom att umgås tillräckligt mycket med andra simmar upptäcker man sedan allt eftersom deras unika egenskaper.
   Den andra delen som bidrar till den stora förändringen är möjligheten att nu följa med sina Simmar ner på stan och till olika offentliga byggnader. Man får helt enkelt se när simmen tar taxin ner till parken eller promenerar till jobbet. Möjligheten att hälsa på grannar och skapa nya bekantskaper är också ett trevligt tillskott. Tyvärr får vi dock än så länge inte se simmarna jobba, äta på restaurang eller shoppa i realtid - men jag gissar att det inte lär dröja länge innan vi har en expansion som gör det möjligt. Däremot går det att styra sin sims arbetsinsats genom att, via en drop down-meny, välja att exempelvis slappa, smöra för chefen eller jobba riktigt hårt. Möjligheten att styra simmarnas insats dyker också upp på fler aktiviteter i spelet, såsom träning där man exempelvis kan välja att träna utan att svettas.
simsbild2
Simmarna blir allt mer unika. Nu kan du själv välja mellan 63 olika egenskaper och skräddarsy din karaktär.

Mindre fokus på vardagsbehov

Det märks att Electronic Arts har tagit ett tydligt steg bort från de grundläggande behoven i simmarnas vardag och istället fokuserat på interaktion, unika egenskaper och sociala färdigheter. Jämför man med den första versionen av Sims, där i princip hela spelet gick ut på att äta, sova och gå på toaletten, så har Sims-serien kommit väldigt långt. Och det känns som om förändringarna hela tiden gör spelet bättre.
   Däremot är det lite tråkigt att spelet från början, precis som tidigare, känns väldigt barsmakat. Ser man på hur mycket som gick att göra när Sims 2 fått alla sina expansioner så är Sims 3 väldigt fattigt och det lämnar utrymme för många kommande tillägg. Även om EA plockat russinen ur tidigare expansionskakor och implementerat det i trean är det mycket som saknas.
   Att ge ut expansioner är inget fel i sig eftersom det livar upp och håller spelet levande en längre tid. Men det hade också varit roligt med lite nya expansionskoncept. För utan att veta vad som komma så känns det som om kommande expansioner lär kännas väldigt välbekanta. Djurliv, Nattliv, Året runt, Livet i lägenhet, Studentliv. Flera av de tidigare titlarna lär vi få se i nytt format och några av dem hade gott kunnat få följa med från början.
Simsbild3
Häng mer simmarna ner på stan och umgås i den lokala parken. Simmarnas uteliv har utökats rejält.

Imponerande bra

Även om jag vill klaga lite på att EA envisas med att skicka tillbaka oss Sims-spelare till basnivå så är det ändå bara att erkänna att de åter igen levererat ett ruskigt bra och genomarbetat spel. De ändringar som gjorts, små som stora, är i de allra flesta fallen enbart förbättringar. Sims 3 känns mer spännande och kul att spela än någonsin tidigare och för första gången är jag riktigt taggad att starta mängder med nya karaktärer, bara för att se hur olika de kommer att bete sig. Och med garanterat kommande expansioner lär det bli ett spel som fortsätter att underhålla många år till.
 • gastrikland_moi
  erik Tycker det är väl...l en expansion. :) 2009-06-08
  • MG4007
   EmmyZ (Emzis) Japp. De vet vad fansen vill ha och v... 2009-06-08
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
f5f6ad9659598f1d6062b9e39af8dc0c
Genre
Simulator
Utgivare
EA
Utvecklare
Maxis
Plattform
PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2009-06-04
Sammanfattning
plus
 1. De unika egenskaperna
 2. Möjligheten att följa med på stan
 3. Hälsa på grannar
 4. Mer grundläggande valmöjligheter
 5. Att kunna designa möblers utseende
minus
 1. Ganska barsmakat
 2. Går inte att se simmarna jobba i realtid
 3. Vissa delar av kontrollen
9

Slutsats

EA håller vad de lovat. Trots att Sims 3 på många sätt är mycket likt sin föregångare har de förändringar som gjorts förbättrat spelets grundförutsättningar avsevärt. Mer unika simmar, mindre fokus på dagliga behov och möjlighet att följa med simmarna ut på stan och in till grannarna är alla välkomna förändringar. För första gången känns verkligen varje sims livsbana helt öppen och unik. Det enda som är negativt är att EA åter igen låter oss börja om från början utan några egentliga bonusar från tidigare expansioner. Men trots att vi kan förvänta oss ungefär samma expansioner som tidigare är det svårt att blunda för att EA gjort det igen - skapat ett riktigt bra spel som kommer att hålla många år framöver.
Bilder
lessims3pc102
lessims3pc103
lessims3pc104
lessims3pc105
lessims3pc106
lessims3pc107
lsi3pc084
lsi3pc079
lsi3pc080
lsi3pc081
lsi3pc082
lsi3pc083
bistrochatG4WCustom
bookstoreG4WCustom
fountain3Custom
groceryshopG4WCustom
intro1Custom
intro3Custom
intro4Custom
8
9
10
11
screen1large2
#inlineditbutton