The Beatles: Rock Band
Skrevs 2009-09-11 15:02:00 av Erik Hansson
Popluggarnas hysteriska karriär sammanfattat i 46 låtar.
Jag lämnar debatten om världens bästa band åt sidan och nöjer mig med att konstatera att The Beatles är ett av de mest inflytelserika banden någonsin med en enorm mängd hits bakom sig. Jag har haft mina perioder med den röda (1962-66) och blå (1967-70) samlingsboxen och gillar mycket de gjort även om det naturligtvis i vissa fall är sönderspelat och att vissa låtar är lite väl tjatiga.
thebeatles420
Ett band i utveckling
Men det kanske mest imponerande med bandet, förutom alla deras hits, är att de är ett av få exempel på hur ett band kan förändras så mycket utan att egentligen försämras. När de flesta band får ur sig en eller ett par skivor som låter ungefär likadana så genomgick The Beatles en ständig förändring under sina många år som band. Från trallig kör-pop till flummig folkrock. De behärskade en bred repertoar med en osviklig känsla för melodier.
För popnördar
Som spel skiljer sig dock The Beatles: Rock Band en hel del från de övriga Rock Band-titlarna. Här är det fokus på pop. Ni som vill ha era musikinstrumentspel med långa komplexa gitarrsolon och fransiga jeansvästar har inte så mycket att hämta. Och för er som övat in felfria genomspelningar på expert kommer The Beatles-låtarna snart kännas som en promenad i parken. Det här är inte ett spel för att få glänsa med era fingerfärdigheter. Det här är popnördarnas första riktiga bandspel.
thebeatles011
I karriärläget får man följa kvartettens karriär och utveckling och besöka många olika legendariska spelplatser.
Idol nästa
För er som inte vet vad Rock Band är: Du köper en plastgitarr, plasttrumma och en mikrofon, ringer till två vänner och vips så har ni fått uppleva något av det roligaste som hänt spelvärlden de senaste tio åren. Med gitarren i hand trycker du på de färgade knapparna i rätt ögonblick när de kommer åkande på skärmen. Med trumpinnarna slår du på rätt trumma i rätt stund och med mikrofonen sjunger du rätt toner. Det är lika enkelt som det låter.
   Det finns en lätt svårighetsgrad som även tondöva personer kan klara av. Ju mer du spelar desto högre svårighetsgrad klarar du och desto roligare blir det. När du klarar att sjunga på expert är du redo att söka till Idol nästa år.
Stämsång och inramning
Men det är inte bara musiken som gör spelet. Harmonix har fått fram väldigt mysiga och levande animationer, bilder och enkelt historieberättande som sätter stämningen från låtarnas tidsepok. De enkla livespelningarna i de första låtarna till de psykadeliska utflykterna i till exempel "Lucy in the sky with diamonds" eller den passande bakgrunden till "Yellow submarine". För att inte tala om den legendariska spelningen på Abbey Road-studions tak.
   Det finns också rent spelmekaniska nyheter som att man nu kan sjunga stämsång vilket gör det mer partyvänligt bland lite mer orutinerade spelare eller så kan ni bilda en klassisk poptrio där alla sjunger och spelar instrument.
thebeatles027
The Beatles gick från 60-talsslynglar till flummiga världsstjärnor. Klädstilen följde utvecklingen.
Invändningar
Min största invändning är att det bara är 46 låtar. Ni hittar hela låtlistan här. Det är verkligen snålt och gör att det ganska snart blir tjatigt. Med tanke på att det redan utannonserats att albumen "Rubber Soul" och "Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band" ska släppas för nedladdning är det inte svårt att se varför Harmonix varit snåla. Det finns en potentiell kassako i The Beatles-fans med plastinstrument i vardagsrummet.
   En annan nackdel är att man inte kan importera sina övriga Rock Band-låtar till The Beatles.
   Jag kan dock inte klaga så mycket på låtvalet. Det är väl utspritt mellan åren och blandar hits med lite mer okända låtar från bandets låtbibliotek. Jo de har släppt annat än hits. Kanske att några av er blir besvikna över att några av de mer kända låtarna inte är med.
Slutsats
Gillar du Beatles och tycker låtutbudet är värt ett pris på nästan 15 kronor per låt så är det bara att slå till. Det här är välgjort, snyggt, nostalgiskt, historiskt och väldigt bra. Gillar ni inte The Beatles har ni antagligen inte läst så här långt och borde förstå att det här inte är något för er. Dessutom borde ni skaffa er en vettig musiksmak.
 • DSC05181
  Zealen6 Har spelat hela dagen och älskar det... 2009-09-12
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
a9abab74dcc891028c8f03db9abe655f
Genre
Musik,Party
Utgivare
EA
Utvecklare
Harmonix
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii
Prisjakt
Release
2009-09-09
Sammanfattning
plus
 1. Snyggt presenterat
 2. Historiskt intressant
 3. Många klassiska låtar
 4. Stämsång för upp till tre spelare
 5. Att spela i ett virtuellt band är fantastiskt kul
minus
 1. Bara 46 låtar
 2. Kan inte spela andra Rock Band-låtar
 3. Det går alltid att ha synpunkter på låtvalet
8

Slutsats

Det är väldigt snyggt, innehåller fantastiska poplåtar från kvartettens legendariska karriär och så kan man äntligen sjunga stämsång. Gillar man The Beatles är det ett måste, men det är väldigt snålt med 46 låtar och att man inte kan importera låtar. The Beatles Rock Band är helt enkelt en dyr, men snyggt paketerad och välgjord produkt framför allt för popnördar.
Bilder
thebeatlesrockbandplaystation3ps3044
thebeatlesrockbandplaystation3ps3020
thebeatlesrockbandplaystation3ps3021
thebeatlesrockbandplaystation3ps3022
thebeatlesrockbandplaystation3ps3024
thebeatlesrockbandplaystation3ps3025
thebeatlesrockbandplaystation3ps3026
thebeatlesrockbandplaystation3ps30271
thebeatlesrockbandplaystation3ps3027
thebeatlesrockbandplaystation3ps3028
thebeatlesrockbandplaystation3ps3029
thebeatlesrockbandplaystation3ps3030
thebeatlesrockbandplaystation3ps3031
thebeatlesrockbandplaystation3ps3032
thebeatlesrockbandplaystation3ps3033
thebeatlesrockbandplaystation3ps3034
thebeatlesrockbandplaystation3ps3035
thebeatlesrockbandplaystation3ps3036
thebeatlesrockbandplaystation3ps3037
thebeatlesrockbandplaystation3ps3038
thebeatlesrockbandplaystation3ps3039
thebeatlesrockbandplaystation3ps3040
thebeatlesrockbandplaystation3ps3041
thebeatlesrockbandplaystation3ps3042
#inlineditbutton