Smash Court Tennis 3
Skrevs 2008-09-17 12:08:22 av P-A Knutsson
Går det att misslyckas med tennisspel?
För ett par veckor sedan köpte jag Smash Court Tennis 3 till PSP för 99 kronor. Ett skoj spel som passar fint till korta sessioner på tåget tack vare sin enkelhet. Att spela tennis bärbart lär jag aldrig tröttna på, men föredrar ändå genren på fullskärm och med en handkontroll i handen. Därför blev jag såklart intresserad av det nysläppta Smash Court Tennis till 360, Smash Court tennis 3 närmare bestämt. Men vänta nu, det är ju samma spel?!
Sexkantiga bollar
Att släppa ett PSP-spel på 360 är inte världens bästa idé. Självklart har Namco förbättrat det mesta, men det märks ändå tydligt att spelet är byggt för en betydligt klenare hårdvara. Det är såklart mest uppenbart i grafiken, vilken ser betydligt sämre ut än exempelvis det nu ganska gamla Virtua Tennis 3. Jag stör mig inte nämnvärt på det yttre under matcherna, men när kameran zoomar in på detaljer i de korta konstgjorda pauserna blir jag mörkrädd. Många texturer känns som om de är hämtade rakt av från PSP-spelet, exempelvis korgarna med de inte så runda bollarna samt träbiten till domare. Dessutom har de lyckats göra grafiken så otroligt blödig i dessa sekvenser. Ni som har en PSP eller dålig TV vet att bilden ofta blir oskarp, då färgerna släpar efter. På något sätt har Namco fört vidare den defekten till 360-versionen.
Glöm inte rullatorn
Smash Courts största problem är dock tempot. Jag upplevde aldrig spelet som långsamt på PSP, men på en fullstor skärm ser det ut som pensionärstennis när proffsen lunkar runt. Även om man valt en spelare vars styrka är snabbhet går det fortfarande för segt. En orsak till att tempot känns onödigt lågt är de taffliga rörelserna. Det känns som de glömt lägga in en handfull animationer och speciellt när man ska röra sig snabbt över lite större områden ser det ut som en klippdocka trallar runt på planen. Även smashar ser smått läskiga ut då spelarna glider in i rätt position istället för att ta små steg dit.
Heihachi gillar tennis
Det sista klagomålet föräras de hemska ljudeffekterna. Överlag lämnar allt ljud extremt mycket att önska, och det känns som min fina hemmabio förvandlats till en gammal stereo som får kämpa med att klämma ur sig stereoljud.
   Jag blir nästan lite imponerad över hur uselt varje liten detalj i ljudmattan är. Matcherna ackompanjeras av publik som verkar hämtad från Tekken, vilka smärtsamt stönar fram spelarnas namn när det går bra. Utöver det hörs mestadels polissirener under matchens gång. Inte ens bolljuden har de lyckats få till på ett godkänt sätt.
Ett välmående hjärta
Efter alla klagomål slängs ni nu bryskt till spelets bästa funktion; karriärläget. Här ska ett tennisproffs skapas och man kan ställa in det mesta från strumpfärg till spelstil. När en tennisspelare blivit tillverkad får man upp en kalender där olika turneringar radas upp. Att vara med i alla är dock omöjligt då ens ork inte räcker till. Orken symboliseras av en stamina-mätare som krymper varje gång man är med i en tävling, men låter man ens spelare vila ett par dagar går den upp i topp igen.
   Att vara med i så många tävlingar som möjligt rekommenderas dock. Dels tjänar man pengar som kan spenderas på kläder och annat kul, men framförallt erhålls erfarenhetspoäng. Dessa kan spenderas på att antingen förbättra grundegenskaper eller lära sig nya slag.
Enkla dubblar
Vill man inte spela ensam finns det självklart ett flerspelaralternativ också. En mot en, två mot två, en mot två är vad som finns att välja på om alla sitter i samma soffa. Ger man sig istället ut på nätet och spelar möts man av en onlinemeny som består av olika turneringar och enskilda matcher. Dessa kan man spela igenom för bättre ranking eller enbart på skoj. Att hitta folk är dessvärre klurigt, men de gånger jag har hittat någon att spela mot har det i alla fall fungerat fint. I och för sig har samtliga av de fyra matcher jag lirat slutat med att motståndaren stängt av sin maskin precis innan jag skulle ha vunnit, och jag blev utslängd till lobbyn utan poäng. Sedan undrar jag hur Namco tänkte när de utformade onlinedelen. Efter att ha hittat en motståndare ska båda välja spelare och kläder innan matchen går igång. Det bör ta någon sekund, men flera gånger har min motståndare inte rört en knapp – medan jag varken kan gå fram eller tillbaka. För att komma därifrån måste jag starta om hela spelet.
Femdubbla negationer blir positivt?
Smash Court Tennis 3 till 360 förbryllar mig. Trots att jag oftast har kul medan jag spelar kan jag inte räkna upp många punkter som imponerar. Grafiken är hemsk, ljudet ännu värre, matchtempot är lågt, laddninsgtiderna är många och långa, onlinesektionen är tom – ändå har jag kul. De lyckade spikarna i soppan är spelkontrollen och motståndarens intelligens. När jag missar en boll är det i regel mitt fel, och datorn gör varken korkade missar eller otroliga räddningar. Allt känns logiskt och välbalanserat helt enkelt. Samtidigt kan spelet inte få ett bra betyg på grund av alla de nämnda bristerna. Visst är det kul, men både Top Spin och Virtua Tennis är betydligt bättre på samtliga punkter. Karriärdelen är ett lyckat inslag som räddar spelet från bottenbetyg och gör det värt att plocka upp i reabacken för tennissuget folk.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
a2b79f60f4ab62a525372384657c99f7
Genre
Sport
Utgivare
Namco Bandai
Utvecklare
Namco
Plattform
Playstation Portable, Xbox 360
Prisjakt
Release
2008-09-05
Sammanfattning
plus
  1. Roligt karriärläge
  2. Motståndarnas AI
minus
  1. Blek grafik
  2. Urtrist ljudmatta
  3. Många laddtider
5

Slutsats

Att tennis passar perfekt som spel håller de flesta med om. Trots det har Namco lyckats strula till det mesta i Smash Court Tennis 3. Grafiken och ljudet känns mer som PSP än 360, och matchtempot är mer än lovligt segt. Spelet har dock ett stort plus i sitt rollspelsliknande karriärläge där man får skapa och träna upp ett eget tennisproffs. Fast då två tennisspel som är bättre redan är släppta finns det ingen större anledningen till att plocka upp den här titeln. Innan den gått ner i pris i alla fall.
Bilder
135035
135036
135037
135038
135039
135040
135041
#inlineditbutton