Skate 2
Skrevs 2009-01-29 08:58:00 av Erik Hansson
Black Box har haft en enkel uppgift att bygga vidare på det hyllade Skate. Det är inte så svårt att räkna ut vilka förbättringar som gjorts och hur bra det är. Eller?
Black Box har drabbats hårt av EA:s nedskärningar. Det troliga är att det är straffet för att de inte lyckats med Need For Speed-serien på sistone. För allas nya favoritspel Skate lyckades de verkligen med. Kanske för att de enligt dem själva är skateboardnördar ihopsamlade från EA:s olika studior. De berättar gärna att de skatar till jobbet på morgonen eller hur mycket de är ute och kör varje vecka. Frågan är bara hur långt deras entusiasm räcker den här gången?
skate24202
Njut av nuet på gatan
Oavsett min kunskap så är det kanske framför allt den genomgående känslan av en trovärdig skatekultur som Skate och Skate 2 förmedlar. Inte bara med alla hundratals varumärken utan också i vilka uppdrag man ska utföra och personerna man träffar. En slags "njut av nuet på gatan"-attityd som går som en röd tråd genom spelet.
   Det var så även i ettan, men i Skate 2 så har allt blivit större och fått mer av allt. I korta ordalag kan man nu sätta ungefär dubbelt så många trick, gå av brädan och släpa runt föremål i banorna. Förutom det har många detaljer finputsats.
Dubbelt så stor påse med trick
Det var för lite trick i Skate och nu ska det finnas ungefär dubbelt så många. Några av dem är handplants (balansera på en hand), one footer (enbart en fot på brädan), footplants (stöd på en fot i marken), fingerflips (flippa brädan med fingrarna), grindgrabs (ta tag i brädan under en grind), hippies (hoppa över ett hinder medan brädan rullar under det) och variationer på dessa. De flesta känns passande att utföra med kontrollen (handplant med RB, hippies genom att hålla in A och X) medan andra kräver en del träning, men aldrig utan att passa i kontrollschemat.
   Rörelser är lika snyggt animerade som i föregångaren. Några hackiga övergångar från ett trick till ett annat kan anas och kollisionerna kan fortfarande se ganska stela ut ibland, men över lag ser det riktigt bra ut. Kläderna fladdrar lätt i vinden och ljuden låter äkta.
Mer kompakt och händelserikt
New San Vanelona går knappt att känna igen på grund av jätteföretaget Mongo Corps uppbyggnad, men vissa delar från Skate kan anas. Allt utlovades vara omgjort efter principen att vi ska slippa transportsträckor och tråkiga områden, men jag tycker inte det är någon enorm skillnad från föregångaren. Det finns fortfarande gator som är ganska öde på trickplatser. Däremot är fler områden riktigt lyckade och kan hålla dig sysselsatt länge.
sk20x3019
En hippie är ett nytt trick i Skate-serien där man hoppar upp från brädan med båda fötterna.
Inbyggd baneditor
Den kanske enskilt största nyheten är att man nu med en knapptryckning kan hoppa av brädan och springa runt i banorna till fots. Det kan finnas två anledningar att hoppa av brädan. Den första är att du då kan ta dig till platser du inte kan nå med brädan. Detta eftersom det går att ta sig upp för trappor, gå in i byggnader och hoppa till fots. Den andra anledningen är att du till fots kan ta tag i föremål i spelvärlden och flytta runt dem som du vill. Dra en bänk så att den blir perfekt att landa på efter ett högt hopp, följ upp med en ramp eller en stång som det är lätt att göra en hippie över så har du en baneditor inbyggd i spelet. Föremålen du flyttar stannar på sina platser så länge du är i närheten, men kan "städas upp" om du är långt borta.
Fansen vill gå
Idén med att göra egna banor är väldigt bra. Att hitta ett bra ställe och fixa med föremål för att få dem precis som du vill ha dem till ditt trick ger en realistisk känsla som jag får för mig påminner om äkta skatande. Precis som i Skate kan man placera ut så kallade "session markers" för att snabbt börja om från en viss plats istället för att behöva ta sig tillbaka dit efter ett misslyckat trick. Det höjer tempot i spelet avsevärt och det gör också teleporteringen. När som helst kan du ta fram din karta, välja en utmaning eller ett uppdrag och efter en liten laddningstid vara på rätt plats. Mycket smidigt.
Kötthall
En annan nyhet kallas Hall of meat och går ut på att ge din åkare så mycket skada som möjligt. Kör in i en mötande bil, flyg genom luften och se till att landa riktigt illa. Eller släpp brädan när du i full fart lämnat en galen ramp och se till att bryta så många ben du kan när du landar.
   Det går att ha riktigt kul enbart genom att jaga stora skador, men det gör också rejält misslyckade trick lite mindre frustrerande. Över lag en kul finess. Varken mer eller mindre.
sk20x3011
När du går runt till fots kan du när som helst ta dig upp på brädan igen. Till och med mitt i ett hopp.
Svårighet bevisas online
Det finns en hel del community- och flerspelarfunktioner i Skate 2. Man kan redigera och spara repriser som laddas upp i spelet så att de sedan kan beskådas av andra i spelet eller via nätet. Flerspelarläget offline går ut på att turas om att till exempel härma varandras trick, få högsta poäng på ett ställe och att ge störst skada till åkaren. Liknande spellägen finns även online och där kan man även köra friare åkning som är perfekt för att bara testa saker med en polare. Det flyter på bra online och där kan man även konstatera att det är fler än jag som tycker det är riktigt svårt.
   Det finns också gott om platser på kartan som är så kallade "own the spot"-platser. Här gäller det helt enkelt att få mer poäng än dina vänner. Bara det kan hålla dig sysselsatt i timmar.
Smolk i skatebägaren
Men allt är inte riktigt frid och fröjd i Skate 2. Det finns tekniska bekymmer och spelmässiga beslut som tyvärr känns signifikativt för Black Box andra spelserie; Need For Speed. Att flytta runt på bänkar och andra föremål för att skapa egna skate-ställen är coolt, men om du kör in i dem så flyttas de helt orealistiskt mycket. Råkar du nudda en kompakt träramp i knapp styrfart så kan den flyttas så pass mycket att din noga planerade uppbyggnad förstörs helt. Mycket frustrerande ibland.
   Det är även kollisionerna med andra åkare eller fotgängare. Någon gång ibland är det kul att krascha in i en tant så att du flyger tvärs över gatan, men när det sker mitt i ett viktigt uppdrag för tionde gången blir det bara irriterande. Samma sak med andra åkare. De struntar helt i att akta sig för dig och kollisionsdetekteringen är ofta helt obalanserad. Att köra i en tungt trafikerad skatepark kan vara mer frustrerande än kul ibland. Dessutom händer det ibland att man fastnar på något ställe och därmed förlorar en tävling som går på tid.
   Kameran hade gärna fått vara lite mer utzoomad för ökad koll på omgivningen. Det händer lite för ofta att man inte har någon riktig koll på vad som händer utanför den snäva vinkel som du får se. Det går att ändra till en vinkel högre upp, men den orsakar istället en hel del hackande i grafiken.
   Sist har vi det här med att förflytta sig till fots. Då övergår känslan från smidig och kvick till något som snarare påminner om den extremt rörelsehindrade motoriken i de första Silent Hill-spelen. Att röra sig med precision är bara att glömma och att svänga och stanna påminner mer om fickparkering med släp än en rimligtvis smidig skatares rörelser.
Bra trots allt
Detta till trots kan ingen ta ifrån Black Box att de gett oss vad vi vill ha. Det finns mängder av anledningar att nöta trick i kampanjen, för dig själv eller online. Oavsett om du jagar de höga poängen eller bara gillar allt som hör till skatevärlden i form av kläder, musik och attityd så finns det i Skate 2. Så länge du håller dig på brädan och har tillräcklig finmotorik för att dra spakarna ungefär rätt antal grader och i rätt riktningar så är det här allt man kan önska sig av ett skatespel.
   Det jag personligen gillar bäst är utforskandet och det kreativa banskapandet. När man åker runt på måfå, lägger märke till att en väg ett antal meter högre upp borde gå att hoppa från så att man landar precis på den där bänken. Sedan följer några minuters planerande och omflyttning av föremål innan det är dags att testa om ens idé håller. Om inte så kanske det åtminstone blev en bra poäng i "hall of meat".
Missa inte Michael Gills åsikt om spelet här till höger >>>>>
 • member_male
  Kulan Det bästa med spelet, enligt mig iaf... 2009-02-05
 • FCB
  Rentner Bra recension! Ganska exakt som jag t... 2009-01-30
 • comment
  Mtume Är det nån som vet hur man henkar p... 2009-01-30
 • kanin
  rartanando hehe, fan va roligt...on helt enkelt. :) 2009-01-29
  • gastrikland_moi
   erik Tack! :) Ja det är ju ett väldig... 2009-01-29
   • kanin
    rartanando ja, jag stör mig l...väldigt nöjd. :) 2009-01-29
    • gastrikland_moi
     erik Vad är det du inte...eten så bra... :) 2009-01-29
     • kanin
      rartanando mestadels är det n...äldigt roligt. :) 2009-01-29
 • comment
  galveston Sjukt sugen på att köpa detta fakti... 2009-01-29
 • 1
  coffin bra recension. jag tycker spelet k... 2009-01-29
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Ja kanske lit... säkert snart. :) 2009-01-29
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
39e0d3a254b2720fe491807e7936ac21
Genre
Extremsport
Utgivare
EA Games
Utvecklare
Black Box Games
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-01-22
Sammanfattning
plus
 1. Animationerna
 2. Alla tricken
 3. Onlinefunktionerna
 4. Teleporteringar och session markers
 5. Känslan
 6. Musiken
 7. Utmaningen
minus
 1. Tekniskt skakigt
 2. Verkligen inte 60 FPS som vi blev lovade
 3. Saknar en mer utzoomad kameravinkel (förutom low och high)
 4. Kollisionsdetekteringen
 5. AI:n hos medåkare och medtrafikanter är inte alltid på topp
 6. Kontrollen till fots är horribel
8

Slutsats

Det är egentligen bara den tekniska kompetensen som hindrar Black Box från ett högre betyg. Det är lite för konstiga kollisioner, för stelt utan brädan, för hackig bilduppdatering ibland och lite andra småsaker. Förutom det är Skate 2 precis vad jag ville ha efter Skate. Det märkliga är att det jag uppskattar mest är sådant jag retar mig på i så många andra spel; att nöta samma sak flera gånger. Jag kan hitta ett coolt ställe på kartan och sedan göra försök efter försök att slå en hög poäng eller lyckas med en lång sekvens. Klyschigt - men det är verkligen så nära att skata jag kommer.
Bilder
skate2200
skate2420
AI7Mountain12watermarked
handplantb
LucasPuigTailslideaA
AI3FrontsideNoseblunt02B
AI7Mountain12watermarked2
handplantb2
LucasPuigTailslideaA2
Rob_Dyrdek__OllieA
screen2large2
screen3large2
screen4large2
screen5large2
screen1large2
dyrdekdt50grab1
gvrpark5b
ai1urbanresnocomply3
dannyslappyshandplant1foo
sk82maloof007
jkelleyimage4
jkelleyimage9
sk82maloof001
sk82maloof002
Michael Gills åsikt
Uppföljaren till 2007 års bästa spel är precis allt jag önskat – och en liten föraning om en hemsk framtid. Det sista spel Black Box pressar ur sig innan den tidigare Vancouver-baserade studion hackas upp till oigenkännlighet är nämligen en kraftigt expanderad version av original-Skate, med ett par tekniska störningsmoment. Ett fantastiskt designat New San Vanelona, mängder av nya trick, förbättrat onlineläge och möjligheten att mer än tidigare bygga sin upplevelse till något unikt lyckas dock överskugga det faktum att skärmuppdateringen inte alls är så mjuk som vi blivit lovade. Skate 2 höjer ribban ytterligare ett snäpp för tidernas bästa skateboardserie – men hur ser egentligen seriens framtid ut?

Betyg: 9/10
#inlineditbutton