Secret Files 2: Puritas Cordis
Skrevs 2009-06-16 09:13:00 av Joakim Magn?
Hjältinnan Nina från Secret Files: Tunguska är tillbaka i ett helt nytt äventyr.
Det första Secret Files var ett trevligt tidsfördriv. Uppföljaren är ungefär lika bra, men jag hade förväntat mig ett matigare och framför allt vassare spel. Nina Kalenkov återvänder i huvudrollen och har även med sig Max, numera ex-pojkvän, samt två nya spelbara karaktärer.
   Berättelsen är helt ny och har inget direkt att göra med det första spelet. Mänskligheten står förbryllad inför den långa rad av naturkatastrofer som drabbat planeten på kort tid. Vissa tror att slutet är nära, att jorden är på väg mot undergång, och domedagsprofeterna reser sig ur askan för att samla massorna.
   Men allt är givetvis inte vad det verkar. Vardagshjältinnan Nina snubblar snart in i ett ondskefullt mysterium, redo att lösas.
secretfiles2cover
Mord i natten
Det börjar stämningsfullt med ett prästmord i natten, oväder och gamla dammiga dokument. Sedan drar en resa igång som kastar spelaren mellan bland annat lyxkryssare, djungelruiner och regnvåta gator i Paris. De minnesvärda sekvenserna är få och det blir tyvärr aldrig riktigt intressant. Miljöerna är oftast begränsade med bara några få bildrutor att undersöka i jakt på ledtrådar och lösningar. Man hinner tröttna innan pusslen är lösta och det är dags att dra vidare.
   Som vanligt gäller det att dammsuga omgivningarna på prylar. Det är fascinerande hur mycket bråte spelutvecklarna spritt ut på så liten yta. Nästan allt är användbart, hur märkligt det än kan verka från början.
   Att många, men inte alls alla, pussel och problem är en smula långsökta och tramsiga gör inte saken bättre. Jag är väl inte den skarpaste kniven i lådan när det gäller den här sortens spel. Men det är trist när man metodiskt gått igenom alla normala lösningar och till slut måste kapitulera och inse att det var grodan, aluminiumfoliet och tennisbollen som ruvade på gåtans lösning. Å andra sidan ligger det en viss charm där, att ingenting är omöjligt.
Avslöjas för tidigt
Även som berättelse är det tämligen ointressant. Handlingen kämpar med att hålla sig flytande utan att lyckas gripa tag. Karaktärerna är precis som i föregångaren platta och pladdriga.
   Den där viktiga spänningen infinner sig aldrig. Förmodligen beror det på att hemligheterna avslöjas alldeles för tidigt utan att man som spelare tvingats fundera i olika banor eller blivit överraskad. Att skurken går klädd i munkkåpa kunde man liksom lista ut redan genom att läsa spelfodralets baksidestext. När spelet i slutet ökar tempot i ett försök att få spelaren att känna sig jagad blir det bara parodiskt.
   Huvudpersonen Nina har också en ovana att skämta och komma med små lustiga kommentarer till spelaren. Det är en slags värdelösa metareferenser som enbart lyckas med att förstöra känslan ännu mer. Ett humoristiskt inslag av samma slag präglar slutsekvenserna, vilket bara tyder på dålig smak hos de tyska utvecklarna.
SF2Shipbar01PC20080722
Nina funderar på hur man kombinerar ficklampan med en strumpa och cd-skiva på bästa sätt.
Två-tre kvällar
Tillslut blir det ganska kul ändå. Gränssnittet är smart och snabbt, smått lysande faktiskt, och den valfria funktion som markerar allt användbart i miljön sparar tid och frustration. De partier där man skiftar mellan två karaktärer som hjälps åt är också ett vettigt inslag, som varierar spelandet en del.
   Spelet går utan problem att köra på en medioker dator. Det är bra. Det ser visserligen inte ut som 2009, men åtminstone bakgrunderna är tidlösa.
   Att klicka och klura sig igenom två-tre kvällar är i slutändan inget dumt tidsfördriv alls. Men Secret Files 2: Puritas Cordis lever mer på att det släpps väldigt få sådana här äventyrsspel än att det är ett bra spel. Med en bättre historia att berätta och intressantare miljöer och gåtor hade det varit hemma. Nu är det bara en snäppet sämre, mer urvattnad version av föregångaren.
jag

offline suspekt

Journalist i Göteborg. Nu nyhetsreporter på GT/Expressen. Har arbetat på bland annat DN, GP och Hallandsposten. Skribent på Level 7 sedan 2004. Gillar rollspel, shooters och indie.
d310590eb05ccecea35d7b01adbff31b
Genre
Äventyr,Problemlösning
Utgivare
Atari
Utvecklare
Fusionsphere Systems
Plattform
PC, Wii, Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-05-15
Sammanfattning
plus
  1. Vissa smarta gåtor
  2. Smidigt och snabbt gränssnitt
  3. Hyfsat snygga bakgrunder
minus
  1. Vissa långsökta gåtor
  2. Stela karaktärer
  3. Svag handling
  4. Ointressanta miljöer
  5. Humorinslagen
6

Slutsats

Secret Files 2 börjar stämningsfullt men tappar sedan när spelaren kastas mellan vitt skilda miljöer lite för fort. Den där spänningen som krävs för att man verkligen ska engagera sig i spelet infinner sig aldrig. Pussel och gåtor är många gånger lite för långsökta och det hela blir till slut utmanande på fel sätt. När inte heller handlingen håller måttet återstår till slut bara ett tillfälligt tidsfördriv som inte alls blir så bra som det skulle kunna ha varit.
screenshot20081010112025
screenshot20081010113449
screenshot20081009144424
screenshot20081009151207
screenshot20081009151823
screenshot20081010111004
#inlineditbutton