Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon
Skrevs 2009-03-11 14:44:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Vår recensent har harvat på åkern i timmar och kardat ull från monster.
Aldrig hade jag väl trott att jag skulle finna njutning i att rensa ogräs. Men efter en vecka med Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon kliar det ordentligt i mina gröna fingrar så fort min NDS är avstängd.
storpuff

En farm att utveckla

Harvest Moon-spelen har funnits i tio år och släpptes först till SNES innan det tog steget in på GameBoy. Grunden i serien har hela tiden varit att ta hand om en gård, så grödor och föda upp djur. Ett litet bondeliv i miniatyr med andra ord.
   Under årens lopp har spelet sedan utvecklats och olika upplägg har testats. Att kunna spela som tjej eller kille och att kunna att gifta sig är några exempel. Mer fokus på rollspel och mindre på simulator är andra. Harvest Moon: Save The Homeland, som i USA släpptes till PS2 år 2001, fokuserade främst på relationer och interaktioner medan Innocent Life: A Futuristic Harvest Moon, även det till PS2, utspelade sig i framtiden.
   I Rune Factory har livet återgått till det vanliga. Att ta hand om gården står i fokus samtidigt som spelet erbjuder möjlighet till relationer, interaktioner och äventyr.

Hur gör man?

Du vaknar upp på en stig utan att veta vart du är eller vem du är. Framför dig står en vacker kvinna som lystrar till namnet Mist. Hon erbjuder dig att stanna på hennes gård - i gengäld ska du ta väl hand om den. Kanske kan ditt minne komma tillbaka om du ger det lite tid. Och så börjar berättelsen.
   Den första tiden i Rune Factory är ganska enformig och förvirrande. Du har en igenvuxen åker, en hacka och en vattenkanna. Mist bidrar också med lite frön så att du kan komma igång. Det är inte svårt att förstå vad som förväntas. Det är bara att sätta igång och arbeta på åkern. Och så går dagarna. Du föder upp din första lilla planta och känner dig stolt. Men sen börjar det gå trögt. Du planterar och planterar och undrar lite stilla vad livet mer har att erbjuda.
   För att ta sig vidare från det första stadiet av harvande på åkern gäller det att börja prata med människor i den närliggande staden. För det är genom interaktion som nya vägar låses upp. Plötsligt är man ägare till ett passerkort till en grotta i närheten. Ögonblicket senare har man fått en lie. Att gå till en affär och leta efter rätt verktyg är med andra ord inte alltid rätt väg att gå.
   Just det faktum att man måste prata med rätt människor vid rätt tillfällen för att kunna avancera gör att det blir en hel del springande och gissande, speciellt i början då man bara vill att spelet ska komma igång.
screen2
Det är inte lätt att hålla sin åker i toppskick. Dåligt väder kan förstöra i princip hela skörden.

Avskalat RPG

Rune Factory går dock inte bara ut på att harva på åkern, även om det känns så i början. Utvecklarna Neverland har också valt att lägga in en del äventyr, om än väldigt avskalat.
   Den egna farmen är omgiven av flera grottor som alla går att undersöka. Fast bara när man fått tillåtelse av byborna - det vill säga när man visat sig värdig nog. För att få tillgång till första grottan ska man odla på en viss procent av sin åker. Hårt arbete belönas med andra ord.
   Grottorna är i sin tur fulla av jordplättar som man kan kan så på, mineraler som man kan ta vara på och monster som man antingen kan slåss mot eller tämja. Just monstren spelar en väldigt central i spelet och ersätter helt de vanliga gårdsdjuren som funnits i tidigare spel. Nu är det inte kor som ska mjölkas utan monster. Bara tanken är bisarr. Men man tager vad man haver.
   Olika monster har med andra ord olika egenskaper och förutom mjölk kan man också få ägg och ull från sina nya vänner. Vissa kan till och med hjälpa till i det dagliga arbetet på gården eller fungera som stöd under upptäcktsfärder i grottorna.
screen1
Monster spelar en central roll i spelet och de man inte slåss mot tämjer man. Olika monster har olika egenskaper och är behjälpliga på olika sätt i det dagliga arbetet på gården.

Mer av allt

Livet går sin gilla gång på gården och en stor del av tiden ägnar man åt att förbättra sin gård, sina verktyg och sina vapen. Resten går åt till att utforska grottor och prata med människor. För att kunna få sig en fru krävs det också en hel del flirtande.
   Det är inte ett spelupplägg som attraherar alla och det bör man vara medveten om när man köper spelet. Gillar man inte att göra repetitiva saker så ska man leta efter annan underhållning. Men för den som gillar Harvest Moon-serien är det här ett välgjort spel och ett bra tillskott till serien. Det tillför en äventyrsdimension i och med grottorna, även om striderna endast går ut på att att hamra på B-knappen. Det är också underhållande att uppgradera hus, vapen och verktyg samt att delta i stadens olika aktiviteter såsom äggtävlingar, mattävlingar och liknande. Bara att skaffa en fru är utmanande i sig.
ME0000850829220572408
Det är ganska sällan den övre skärmen används och menysystemet är relativt oöverskådligt.

Inte utan fläckar

Jag gillar som sagt upplägget i Rune Factory. Men det finns fortfarande en del att göra för att utveckla spelupplevelsen ännu mer.
   För det första dras Rune Factory med Sims-syndromet. Det är svårt att få tiden på dygnet att räcka till. Så fort din karaktär arbetar, slåss mot fiender eller använder magi gör han av med en kraft som kallas Rune Points. När kraften är nere på noll blir han istället av med hälsa, stamina. Det innebär att det är svårt att hinna med de dagliga sysslorna och dessutom ha tid, eller rättare sagt kraft, över till att utforska grottorna. Man är med andra ord överlycklig de dagar det regnar eftersom grödor då inte behöver vattnas. Visserligen kan monstren efter ett tag bli behjälpliga med de vardagliga sysslorna, men det tar tid att komma dit. Det är också relativt knepigt att fylla på sin stamina- eller rune-reserv och det bästa sättet att återhämta sig är att springa hem och sova.
   En annan brist är att det bara går att spela som kille. I flera av de tidigare Harvest Moon-spelen har man kunnat välja kön och jag ser ingen anledning till att man inte borde få göra det nu heller.
   En tredje del är att spelet vid flera tillfällen känns helt ologiskt. Det är svårt att veta vad som ska göras härnäst och har man inte tålamod att prata med alla människor i staden om och om igen så kan det bli en plågsam historia. Tålamod är ett ledord för Rune Factory.
   Det är också synd att spelet i princip inte alls utnyttjar den tryckkänsliga skärmen och att den övre skärmen i princip endast används vid konversationer och när man tittar i menyn.

Bra ändå

Jag tycker ändå att fördelarna klart överväger nackdelarna i spelet. Rune Factory 2 har redan släppts i USA och kanske innehåller uppföljaren en del av det djup jag nu efterfrågar.
   Jag som är helt ny för serien trivs dock ganska bra med att långa stunder bara så min åker och skörda mina jordgubbar. Det är ett mysigt spel med fin grafik och bra musik. Jag tror också att det kan locka såväl inbitna Harvest Moon-spelare som nykomlingar.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
386894890a0c42aa467c5424db24452c
Genre
Rollspel
Utgivare
Rising Star Games
Utvecklare
Neverland
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-03-06
Sammanfattning
plus
  1. Varierande monster som hjälper till på gården
  2. Stora möjligheter att uppgradera hus, vapen och verktyg
  3. Många karaktärer att integrera med
  4. Stämningsfull musik och mysiga miljöer
minus
  1. Onödigt krångligt
  2. Repetitivt
  3. Svårt att hinna med allt man vill göra
7

Slutsats

Rune Factory: A Fantasy Harvest Moon är ett spel som innehåller många repetitiva moment. Gillar man inte att så sin åker och vattna plantor om och om igen så ska man leta vidare. Men för den som gillar upplägget har Rune Factory mycket att erbjuda. Introduktionen av monster som medhjälpare på gården är ny för Harvest Moon-serien och ger ett spännande och något bisarrt tillskott till spelupplevelsen. Tillsammans med den stora möjligheten att uppgradera vapen och verktyg, förbättra sin farm, integrera med andra karaktärer och gå på upptäcktsfärd i grottor gör det spelet till ett mycket innehållsrikt äventyr för de som gillar virtuellt gårdsarbete.
Bilder
battle04
battle05
ss01n
ss02n
ss04n
ss05n
ss08n
ss10n
ss11n
rfmei
rfchirori
rfflower
rfgigasturtle
rfgolem
rfhero
rfmelody
rfminidragon
rfmist
rfmokomoko
rfmonsterbox
rfmonsters
rfnicholl
rforc
rfsilverwolf
#inlineditbutton