Rock Band Unplugged
Skrevs 2009-06-16 10:38:00 av Erik Hansson
Ett bärbart Rock Band utan flerspelarläge. Det kan väl inte vara bra?
Rock Band är ett partyspel. Det har utvecklarna Backbone helt ignorerat till PSP, här spelar man själv. Märkligt nog är det riktigt kul.
rbun
Krävs inga låtsasinstrument
Till skillnad från Guitar Hero-spelen till DS (till exempel On Tour Decades) så krävs det inte någon tillsats som försöker göra om din PSP till ett primitivt och klumpigt instrument. Man använder istället de vanliga knapparna. Styrkorsknapparna upp och vänster, samt trekant och cirkel. Med kryss eller nedåt kör man igång en "overdrive" (extra mycket poäng under en kort period).
Håll igång instrumenten
En annan skillnad är att du sköter alla instrumenten i bandet. Med L och R byter du mellan bas, gitarr, sång och trummor. Om du lyckas med en liten sektion noter på ett instrument sköter det sig sedan själv en stund och du får tid att gå över och hantera ett annat instrument. På så sätt gäller det att hålla liv i alla instrument. Misslyckas du minskas volymen på det instrumentet, vilket gör att det börjar låta riktigt kackigt om du missar toner och inte håller igång instrumenten. Sköter du dig riktigt bra kommer låtarna att spelas utan några missar alls.
rockbandunpluggedplaystationportablepsp2
Att skapa sitt egna band och se dem växa från kvarterskrogsmusiker till världsstjärnor är en stor del av njutningen i karriärläget.
Kul även med dåliga låtar
Förutom att det inte finns något flerspelarläge fungerar spelet väldigt likt de stationära Rock Band-spelen. Man skapar sitt band, ger sig ut på turné, klarar av olika städer, uppgraderar sina kläder och sin personal för att till slut vara världsstjärnor. Det är ett välbeprövat koncept som fungerar bra även här. Det sämsta med det är att man tvingas spela låtar man inte gillar eftersom de olika städerna bara har ett visst antal valbara låtar. Dessutom finns det bara 41 låtar i spelet. Men det är förvånansvärt kul att spela även dåliga låtar.
   Det finns en inbyggd affär i spelet där man kan köpa låtar för ungefär 15 kronor styck. I dagsläget finns det tolv låtar till salu.
Hur gjorde jag?
Unplugged lyckas också förmedla den där sköna "hur klarade jag det där?!"-känslan, något som är en av de bästa delarna med bandspelen enligt mig. När man ser ett svårt parti närma sig, hinner känna en viss oro, men sedan spelar det helt felfritt på rena reflexer. Det är en häftig upplevelse som alltså även vanliga knappar kan frammana.
rockbandunpluggedplaystationportablepsp3
De olika instrumenten ligger bredvid varandra och genom att snabbt trycka på L eller R när man är klar med en sektion byter man till ett annat instrument för att något av dem ska tystna.
Med hörlurar
Förutom karriärläge kan man välja en del speciallägen som att spela samma instrument hela tiden, låsa upp alla låtar och testa vilka man vill, eller försöka överleva så länge som möjligt. Inga större innovationer, men småkul komplement till karriärläget.
   Grafiskt och ljudmässigt håller det i stort sett samma nivå som de stationära versionerna. Eftersom ljudet är så viktigt ska Unplugged spelas med hörlurar. Tänk bara på att din omgivning kanske inte är så intresserad av att höra dig försöka sjunga med i "Livin' on a Prayer" medan du spelar.
Lätt att rekommendera
Slutbetyget är lite klurigt. Det är lätt att jämföra spelet med ett stationärt Rock Band med full instrumentsättning, men det måste jämföras med rättvisa och realistiska alternativ till samma plattform. Sett ur det perspektivet är Unplugged väldigt bra. Avsaknaden av ett flerspelarläge och att det bara finns 41 låtar är de stora bristerna, men förutom det är Unplugged väldigt lätt att rekommendera.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
03ec8467c6b94179c9c06d96bc1db199
Genre
Musik
Utgivare
MTV Games
Utvecklare
Harmonix
Plattform
Playstation Portable
Prisjakt
Release
2009-06-25
Sammanfattning
plus
  1. Kul att spela
  2. Bra ljud
  3. Karriärläget
minus
  1. Inget flerspelarläge
  2. Inga kopplingsfunktioner till PS2/PS3
  3. 41 låtar är i minsta laget
  4. Låtutbudet är inte riktigt min kopp te
7

Slutsats

Till slut blir det en sjua till Rock Band Unplugged. Inte för att det finns något bättre musikspel till PSP eller för att det är dåligt gjort. Tvärtom är idén att sköta hela bandet genom att klara av sektioner hos de olika instrumenten smart och det mesta har förts över från de stationära versionerna utan läckage. Vill ni spela ett musikspel till er PSP är det här ett självklart val. Men det känns som en något lat version. Var är flerspelarläget? Var är kopplingen till PS3-versionen? Och varför bara 41 låtar?
Bilder
img0025
img0062
img0071
tour1
190961lback
Låtarna i Unplugged
Här är de 41 låtarna som finns med i Unplugged.

Artist - "Låt"
AFI - "Miss Murder" *
All-American Rejects - "Move Along"
Audioslave - "Gasoline" *
Black Tide - "Show Me the Way" *
Freezepop - "Less Talk More Rokk" *
Jimmy Eat World - "The Middle"
The Killers - "Mr. Brightside"
Lacuna Coil - "Our Truth"
Lamb of God - "Laid to Rest"
Modest Mouse - "Float On"
Queens of the Stone Age - "3's and 7's"
System of a Down - "Chop Suey!"
Tenacious D - "Rock Your Socks" *
3 Doors Down - "Kryptonite" *
Alice in Chains - "Would?" *
Blink 182 - "What's My Age Again" *
Foo Fighters - "Everlong"
Judas Priest - "Painkiller"
Lit - "My Own Worst Enemy"
Lush - "De-Luxe"
Mighty Mighty Bosstones - "Where'd You Go?"
Nine Inch Nails - "The Perfect Drug"
Nirvana - "Drain You"
The Offspring - "Come Out and Play (Keep 'em Separated)"
Pearl Jam - "Alive"
Smashing Pumpkins - "Today"
Social Distortion - "I Was Wrong"
Soundgarden - "Spoonman"
Weezer - "Buddy Holly"
Billy Idol - "White Wedding Part 1"
Bon Jovi - "Livin' on a Prayer"
Dead Kennedys - "Holiday in Cambodia"
Motörhead - "Ace of Spades"
The Police - "Message in a Bottle"
Siouxsie & the Banshees - "The Killing Jar"
Boston - "More Than a Feeling"
Jackson 5 - "ABC" *
Jethro Tull - "Aqualung"
Kansas - "Carry on Wayward Son
Rush - "The Trees"
The Who - "Pinball Wizard"

* kommer att vara PSP-exklusiva under en begränsad tid.
rockbandunpluggedplaystationportablepsp001
rockbandunpluggedplaystationportablepsp006
rockbandunpluggedplaystationportablepsp008
rockbandunpluggedplaystationportablepsp009
rockbandunpluggedplaystationportablepsp010
rockbandunpluggedplaystationportablepsp012
#inlineditbutton