Rhodan Myth of the Illochim
Skrevs 2008-09-12 12:47:00 av virgil
Ett äventyrsspel med den odödlige Perry Rhodan i huvudrollen.
Från tyska Braingame kommer ett äventyrsspel av peka-och-klicka-typ placerat i Perry Rhodan-universumet. Science fiction-serien såg världens ljus 1961 och sägs vara en av de mest lyckade genom tiderna, med över en miljard sålda tidningar och böcker. Lyckas man lika väl med spelet?
sc02platform837119694
Jakten på de försvunna änglarna
För den som aldrig har hört talas om serien tidigare, undertecknad inkluderad, är en liten sammanfattning på sin plats. År 1971 landar rymdskeppet Stardust på månen och Perry Rhodan och hans besättning stöter för första gången på utomjordingarna Arkanoide. Som om det inte vore nog kommer vår huvudperson också över en så kallad cellaktivator som gör honom (relativt) odödlig.
   När spelet börjar, ungefär tre tusen år senare, är Rhodan ledare för the League of Free Terrans, en allians av människor och andra raser i universum. Hans vän Mondra, även hon odödlig, har gjort betydande framsteg i sökandet efter den änglaliknande rasen Illochim och hittat belägg för att den inte bara är en myt. Mondra är dock inte ensam om att leta efter denna kunskap och som av en händelse har hon precis blivit kidnappad av en samling robotar som inte liknar något man har sett förut. Saken blir inte bättre av att Perry blivit satt i husarrest av vännen och ministern Bully. Det faller alltså på din lott att hjälpa huvudpersonen att bryta sig ut ur sitt palats och ge sig ut i världen där han kan ta upp jakten efter sin vän.
Klicka dig runt
I vanlig ordning ligger fokus på musen. Tangentbordet används nästan inte alls. Med ett enkelt musklick väljer du åt vilket håll Perry ska röra sig, ett dubbelklick får vår hjälte att springa och ett högerklick hoppar direkt till nästa område. De olika platserna är sedan indelade i flera skärmar där det nästan alltid finns någonting att göra. En bra finess är möjligheten att skanna sin omgivning för att på ett enkelt sätt få reda på intressanta detaljer.
   När du väl drar muspekaren över något som går att interagera med byter den skepnad. Oavsett om du ska plocka upp föremål, lösa pussel eller prata med någon sköts det med ett eller ett par musklick. Alla saker och ledtrådar du samlar på dig finns sedan enkelt åtkomliga längst ned på skärmen för att snabbt kunna nås.
sc06academy
"Så... Kommer du ofta hit?"
Träna din hjärna
Just pusslen är inte alls dumma. De är kluriga och varierande och invävda i handlingen på ett genomtänkt sätt. Bland favoriterna finns YLOHIM, ett brädspel som liknar kinaschack en aning, och navigering i mörker med ett modellflygplan. Bara vid något tillfälle kände jag att problemen var ologiska och att jag saknade en intuitiv känsla över vad som behövdes göras. Det får nog sägas vara ett bra betyg.
Fina miljöer
Trots de väldigt modesta systemkraven bjuder Braingame på vackra omgivningar och miljöer som känns levande. Tråkigt nog får man se väldigt lite av de sex platserna som ska besökas, mycket av spelet går ut på att gå fram och tillbaka mellan ett par olika skärmar och lösa klurigheter. Det bör också påpekas att det finns ett känt problem mellan vissa versioner av Windows och Nvidia-grafikkort som gör att inte alla effekter går att utnyttja, se faktarutan till höger för mer information.
   Det finns också ett ytterligare irriterande problem som har att göra med spelets dialog. Om du väljer att hoppa framåt när någon pratar så kan talet vid några tillfällen tystna men spelet går inte vidare utan fortsätter tills dialogen tar slut.
Kanske mest för fansen?
Sammanfattningsvis kan jag känna att jag skulle ha fått ut mer av spelet om jag hade känt karaktärerna sedan innan. Det är tydligt att de redan är etablerade, de har trots allt haft över fyrtio år på sig att utvecklas. Även om genren känns gammal så verkar Braingame ha tänkt till och lagt extra krut på pusslen för att göra dem logiska och i harmoni med resten av spelet. Rhodan Myth of the Illochim är ett okej peka-och-klicka-äventyr, men det passar nog allra bäst för Perry Rhodan-fans.
virgil1083961357

offline virgil

Rollspel, strategi och plattform är de genrer som ligger mig närmast om hjärtat.
5833870b6a4aad9bda066b614fcf7708
Genre
Äventyr
Utgivare
Deep Silver
Utvecklare
BrainGame
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2008-08-15
Sammanfattning
plus
  1. Genomtänkta pussel
  2. Intressanta karaktärer
minus
  1. Jag vill se mer av de fina miljöerna
  2. Buggigt dialogläge
6

Slutsats

Rhodan Myth of the Illochim utspelar sig ungefär 3000 år in i framtiden med den odödlige Perry Rhodan i huvudrollen. Det är ett typiskt peka-och-klicka-äventyr med allt vad det innebär. Handlingen involverar den mytomspunna, änglaliknande rasen Illochim och Perrys vän Mondra som blivit kidnappad av en samling okända robotar. Utvecklarna Braingame har lyckats väl med de olika pusslen men det finns en del problem med både grafik och dialog. Det är ett okej äventyrsspel som nog främst tilltalar Perry Rhodan-fans.
Systemkrav
1,5 GHz Pentium 4
512 MB RAM (Windows 2000 och Windows XP)
1024 MB RAM (Windows Vista)
ATI Radeon 8500 eller Nvidia GeForce 3
3,5 GB ledigt hårddiskutrymme
Kompatibilitetsproblem
Det existerar ett kompatibilitetsproblem mellan Rhodan, Windows XP x64 och Nvidia-grafikkort. Detta får till följd att kantutjämning inte går att använda fullt ut och att endast mindre detaljerade texturer kan visas.
sc01perryterminalroom
sc02platform
sc05hq
sc07golem
sc08igarshastore
sc092kings
#inlineditbutton