Race Pro
Skrevs 2009-02-25 08:10:00 av Andreas Eklöv
Svenska Simbin gör storstilad konsolentré och bjuder Xbox 360-ägare på ett gediget racingpaket.
Svenska utvecklaren Simbin har länge varit känd som en av de främsta utvecklarna av realistiska racingspel för PC. Med tonvis av inställningsmöjligheter och realistiskt återgivna bilar och omgivningar har Simbins spel varit en guldgruva för racingfantaster. Nu tar de steget ut på konsol med Race Pro till Xbox 360 som fortsätter företagets tradition med välslipade racingupplevelser.
logo
Lite mer lättillgängligt
När Simbin nu riktar in sig på en nu publik med Xbox 360 har företaget även tagit ett par steg mot att göra Race Pro lite mer lättillgängligt. GTR- och RACE-serierna till PC är prima exempel på realistisk racing när den är som bäst, men det är knappast spel som gemene man sätter sig ner med. I Race Pro finns fortfarande samma möjligheter till att finjustera bilarna in i minsta detalj, men detta är dolt så att en oinvigd spelare inte ska skrämmas bort. Vill du gå in och ändra någon detalj på din bils inställningar behöver du bara trycka in X-knappen.
   En annan nyhet som gör spelet lite mer lättillgängligt är den körlinje som finns aktiverad som standard. Detta är en linje som visar spelaren hur han eller hon bör köra för att ta kurvorna på bästa sätt. Detta fungerar på så sätt att linjen är färgad grön när spelaren kör på raksträckor. I kurvorna ändras färgen efter hur skarp kurvan är samt vilken hastighet och vinkel som spelaren har på väg in i kurvan. Är spelarens hastighet för hög, eller om kurvan är väldigt skarp, så färgas linjen röd. Är det en lätt kurva färgas linjen orange istället. Ett utmärkt sätt för spelaren att lära sig att hantera banorna. Guidesystemet kan sedan stängas av när spelaren känner sig mer bekväm med spelets banor.
Ny plattform X2
Med plattformsbytet från PC till Xbox 360 har Simbin även passat på att bygga Race Pro på en ny spelmotor, kallad Lizard Core Technology. Detta är det första som slår en när man spelar Race Pro då grafiken ser märkbart bättre ut än den har gjort i företagets PC-spel där omgivningar och effekter var väldigt sparsmakade. Detta har dock inte ändrat sig helt och hållet med Race Pro, presentationen är fortfarande ganska platt och sparsmakad. Bilarnas 3D-modeller ser bra och högupplösta ut medan banorna är desto mer oinspirerande.
   Vissa miljöer är dock bättre än andra och framförallt banorna förlagda i stadsmiljöer imponerar, både till utseende och upplägg. Porto och Macau bjuder spelaren på stadsbanor fyllda av snäva svängar som kräver att spelaren håller tungan rätt i mun. Banor som Anderstorp och Oschersleben är å andra sidan väldigt platta och detaljfattiga. Tyvärr lider grafikmotorn också av så kallad screen tearing vilket innebär att det visuella kan släpa vid snabba svängar. Race Pro kan alltså inte mäta sig grafiskt med konkurrerande titlar som Race Driver GRID, men det som titeln saknar i grafisk finess tar den igen med en körkänsla och inställningsmöjligheter som få, om några, andra titlar kan konkurrera med.
raprx3043218278168
Grafikmotorn ritar upp snygga bilar men något platta och livlösa omgivningar, och viss screen tearing råder.
Körkänsla i världsklass
Den utomordentliga kontroll som funnits i Simbins PC-spel har även den överförts väl till Race Pro. Oavsett om du använder ratt eller handkontroller sitter kontrollen perfekt och du kan i höga hastigheter utföra precisionsmanövrar utan att begränsas av kontrollen. Detta blir särskilt tydligt på de stadsbelägna banorna där de skarpa svängarna löser av varandra, något som kräver en väl fungerande kontroll. Simbin har även gjort ett bra jobb med att använda skakningar i handkontrollen på ett sätt som förmedlar vad som händer på banan.
   När man sladdar ut ur en kurva och däcken slickar yttre delen av asfalten känner man verkligen av detta i handkontrollen. På samma sätt kan man känna av att man gjort ett misstag redan innan man åker av banan just på eftersom spelet förmedlar fysik så bra, dels visuellt och dels genom handkontrollen. Detta leder till att man som spelare upplever en väldigt belönande känsla när man gör det perfekta loppet.
278197725538e60b076bo233344577
Du får möjligheten att ratta en mängd olika typer av bilar på ett antal olika banor.
Fyllt till bredden
Rent innehållsmässigt får du en hel del i Race Pro. För lokalt spel har du ett karriärläge och ett mästerskapsläge att sätta tänderna i. I karriärläget ska du ta dig igenom ett antal tävlingar, uppdelade i olika klasser. I de första klasserna får du köra enklare bilar och i de senare klasserna får du sätta tänderna i riktigt vassa bilar, allt från BMW M3 till Dodge Viper och Formula 3000-bilar ska bemästras. Varje klass är indelad i ett antal tävlingar där varje tävling i sig är indelad i tre lopp.
   För att få delta i en tävling måste du köpa kontraktet och när du har vunnit tillräckligt många poäng i tävlingens tre delar vinner du en ersättning som överstiger vad du betalade för kontraktet. Ibland kan du bli erbjuden att hoppa in och köra för ett stall som behöver en förare och få lite extra belöning för besväret. Att tackla banorna med olika bilar ger kräver att du ändrar din körstil då bilarna har olika förutsättningar när det gäller kurvtagning och väggrepp. Utöver karriären och mästerskap kan du även träna dina färdigheter i ett övningsläge och tävla mot dina egna tider i ett Time Attack-läge.
raprx30561570751031
När det gäller realism och körkänsla är det få bilspel som kommer i närheten av Race Pro.
Online och hotseat
När det gäller spel tillsammans med andra finns här både multiplayer via Xbox Live och systemlänkning samt ett läge vid namn Hot Seat som låter dig och en kompis turas om med att köra en bil. Ni kan antingen köra tillsammans eller tävla mot varandra med att besegra varandras tider. Något samarbetsspel med delad skärm finns inte tillgängligt, något som utelämnats av tekniska skäl enligt utvecklarna. Att skicka runt handkontrollen känns inte riktigt lika intressant som ett kooperativt läge, men det är i alla fall trevligt att kunna spela offline med en kompis i soffan.
   Multiplayer-läget låter dig och elva andra spelare världen över tävla om förstaplatsen. Det är lite synd att det inte finns lite fler varianter av multiplayer men det som finns här fungerar riktigt bra och lider inte av något märkbart lagg.
Realism och körglädje på konsol
Race Pro är kort och gott ett riktigt gediget racingspel, fyllt med innehåll och en körkänsla som få andra spel kan matcha. Inställningsmöjligheterna är som vanligt enorma och är du en riktig racingentusiast och tillika Xbox 360-ägare är detta ett måste. Lyckas bara Simbin förbättra presentationen något till nästa utgåva är ett bättre betyg väldigt nära till hands.
 • FCB
  Rentner "screen tearing"? 2009-02-25
  • Eken_NJD
   loevet Screen tearing är ett grafisk proble... 2009-02-25
 • member_male
  Vulkanen Vill utfärda en liten varning, ni so... 2009-02-25
  • Eken_NJD
   loevet Tack! Det är riktigt bra att du näm... 2009-02-25
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
d0528e76e38a67727b0aea477b131b77
Genre
Racing
Utgivare
Atari
Utvecklare
Simbin
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-02-26
Sammanfattning
plus
 1. Körkänsla i världsklass
 2. Gott om innehåll
 3. Gott om variation mellan bilar och banor
 4. Roliga banor
minus
 1. Något sparsmakad presentation
 2. Grafikmotorn lider av screen tearing
 3. Inget samarbetsspel på delad skärm
 4. Multiplayer fattigt på olika spellägen
8

Slutsats

Race Pro ger dig vad Simbin har för vana att erbjuda spelaren: realistisk racing med en körkänsla som få kan matcha, inställningsmöjligheter in absurdum och innehåll som kommer hålla dig sysselsatt in i oändligheten. Tyvärr håller traditionen med något sparsmakad presentation också i sig. Simbin har dock lyckats anpassa sitt racingkoncept utmärkt för konsolplattformen och har i processen gjort konceptet lite mer lättillgängligt. Gillar du racing och äger en Xbox 360 är detta ett spel du absolut bör titta närmare på. En stark åtta.
Bilder
2781976319df88972986o
278197725538e60b076bo
27819783134c6c6dd119o
raceproscreen2
raceproscreenprio
ds69435524483566
raceproscreen3
raceproscreen2
raceproscreenprio2
raceproscreen1
raprx3061
raprx3041
raprx3042
raprx3043
raprx3044
raprx3045
raprx3046
raprx3047
raprx3048
raprx3049
raprx3050
raprx3052
raprx3053
raprx3054
#inlineditbutton