Professor Layton vs Ace Attorney
Skrevs 2014-04-09 20:52:00 av Emil Andersson
Om jag inte hade varit tvungen att spela igenom Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Attorney för att därefter sammanfatta mina tankar om spelet i en text är risken stor att jag hade plockat kassetten ur min 3DS och glömt bort det. Efter 25 minuter av tragglig dialog, långa intro- och mellansekvenser och endast ett aktivt spelmoment var jag fullkomligt uttråkad. Berättelsen, som tar sitt avstamp plötsligt och krystat, framstod mest som förvirrad och stressad. Men, jag hängde kvar. Det är ju min plikt som recensent.
PLvPW_031414_1600
Pussel och rättegångar
I Layton-serien petar spelaren sig runt i världar där samtliga invånare bara väntar på att få hejdlöst skrika ur sig gåtor och pussel mot den topphatt-beprydde gentlemannen. Phoenix Wright är den älskvärde advokaten som ständigt letar efter tvivelaktigheter och motsägelser i rättssalen och som rentvår sina klienter från brott samtidigt som han lyckas bevisa vem som utfört brottet.
   Att sammanföra de två ikoniska detektiverna i samma spel skulle kunna vara ett genidrag. Både spelserierna lider av att de med varje spelsläpp känns allt mer repetitiva. Den mall som upprättades med de första spelen hänger kvar, och trots att vissa spelmekaniska förbättringar tillförts över tid, så känns momenten allt för bekanta. Jag hade hoppats på nya lösningar från spelskaparna. Nya scenarion och moment där Layton och Wright får utnyttja sina kunskaper och förmågor på nya sätt.
layton_1
Phoenix Wright och Maya Fey på väg mot en plats fylld av häxor och magi.
Förhör med flera vittnen
Tyvärr hittar inte utvecklaren Level-5 några sådana lösningar. Istället består huvudsaken av spelet av ett kapitel där Laytons pusslande och gåtlösande renderar i ledtrådar som sedan Phoenix Wright i kapitlet efteråt använder i domstolen, på sedvanligt manér.
   Istället för något nydanande bjuds en smått nerdummad variant av de båda spelserierna. Pusslen är lite enklare än i de vanliga Layton-spelen och de juridiska vindlingarna som Phoenix Wright ska hantera är inte riktigt lika snäva som vanligt. Den stora nyheten i rättegångarna är att korsförhören nu hålls med flera vittnen åt gången. Med det medföljer att det går att spela ut vittnena mot varandra och överbevisa en falsk utsaga med ett trovärdigt vittnes observation. Ett tillskott som känns välkommet men ändå inte direkt ritar om spelplanen för rättegångarna.
layton_3
Världen Labyrinthia styrs av en enigmatisk figur som kallas the Storyteller.
Häxor och magi
Berättelsen tar sitt avstamp i ett besök av den dunkla flickan Espella. Efter några märkliga incidenter hamnar så huvudpersonerna i den mystiska världen Labyrinthia. En plats fylld av magi, där den gåtfulle The Storyteller styr invånarnas öden genom sin skrivkonst. Och även om den extremt sega inledningen lovar tunt, tar sig berättelsen med tiden. Främst genom att ta sig an en del intressanta teman. I allra högsta grad övertygar spelets skildring av häxförföljelser. Här skyggas inte heller för en del mörka och tragiska vändningar.
Stabilt och fegt
Kanske speglar texten mina högt ställda förväntningar snarare än hur bra Professor Layton vs. Phoenix Wright Ace Attorney är. För trots en svag inledning, svajig berättelse och fega designbeslut håller det ändå en bra nivå. Inledningen tar slut, berättelsen tar sig och trots en del icke-kreativa lösningar så erbjuds de säkra beprövade formlerna för Layton och Phoenix Wright. Förvänta dig bara inte någon spelmässig revolution.
Vi fick ett exemplar av spelet av Bergsala.
visning_level7

offline Pempa

Gillar Guybrush Threepwood, Arrested Development, fotboll, Ratatat, Punch-Out!!, David Lynch i allmänhet och Twin Peaks i synnerhet.
professorlaytonvsace
Genre
Problemlösning
Utgivare
Capcom
Utvecklare
Level 5
Plattform
Nintendo 3DS
Prisjakt
Release
2014
Sammanfattning
plus
  1. Musiken
  2. Häxor och magi
  3. Inte lika repetitivt som vanligt
minus
  1. Usel inledning
  2. För långa dialoger
  3. Bortslösad potential
6

Slutsats

En seg och märklig inledning gör att Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney får jobba i stark motvind från början. Med tiden jobbar det ändå upp sig på en bra nivå, men spelupplevelsen genomsyras ändå av känslan att en stor potential slösats bort. Istället för en intressant mash-up av två annorlunda spelserier håller sig varje spel på varsin kant, utan att blanda mekanik i tillräcklig utsträckning. Kvar blir ett säkert spel, som tjänat på att ta ut svängarna.
Bilder
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds001
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds002
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds003
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds004
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds005
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds006
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds007
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds008
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds008
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502009
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502010
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502011
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502012
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502013
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502014
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502015
professorlaytonvsaceattorneynintendo3ds1294847502016
#inlineditbutton