Pro Evolution Soccer 2009
Skrevs 2009-04-06 07:56:41 av Erik Hansson
Wii-versionen av PES 2009 ska inte avfärdas som en kul gimmick.
Från kul gimmick till innehållsrik utmanare på ett år. Pro Evolution Soccer-serien (PES) till Wii har verkligen genomgått en rejäl omvandling det senaste året. Förra årets version fick förvisso bra betyg, men det var inte många som fastnade för det. Mestadels på grund av den märkliga styrningen, som ironiskt nog också var anledningen till hyllningarna.
pes2009wii
Skaffa dig makt över spelarna
Kontrollen då och nu går ut på att du inte styr spelarna direkt. Istället delar du ut order med Wii-fjärrkontrollen. Peka vart de ska springa och hur de ska slå passningarna, sedan vifta när de ska skjuta eller rensa. I början känns det extremt omständligt och svårkontrollerat. Det är inte lätt att få till den precision som krävs och även saker som på plan borde vara väldigt enkelt blir svåra med pekmetoden.
   Otåliga spelare kommer tyvärr aldrig uppnå det smått magiska ögonblick när alla paniktryck och det vilda viftandet övergår till kontrollerat ritande. Efter timmars övande står du förhoppningsvis som en dirigent framför skärmen och får spelarna att röra sig precis efter din idé om hur fotboll ska spelas. Det är en makt som tränare bara kan drömma om.
Ett lyckosamt exempel
Medan din defensive mittfältare håller i bollen skickar du dina sidobackar på offensiva löpningar. Mittfältskollegan tar en avledande löpning och så kommer en 30 meterspassning ut till någon av ytterbackarna som hunnit i position. Medan bollen är i luften ritar du upp hur anfallarna ska röra sig eftersom du vet att ett inlägg är på gång. En stannar upp utanför straffområdet. Den andra rusar först mot bortre stolpen, men viker sedan av mot första stolpen. Medan han springer har din ytterback fått tag på bollen och slår inlägget. Självklart mot första stolpen. Med en vrickning med nunchuken stöter din anfallare bollen i nät.
Mindre Hawaii
Att få till ett spel i samma klass som exemplet ovan kräver övning och skicklighet, men det är fortfarande väldigt svårt. Bara tanken på att det går gör att åtminstone jag fortsätter öva på precisionen och att tänka några steg i förväg.
   Det finns en del nyheter i kontrollen som gör spelet lite mer effektivt och framför allt har försvaret fått en välbehövlig förbättring jämfört med förra året. Då kändes det som ren hawaii-fotboll med attack på attack nästan utan försvarstänk.
PES2009Wii1st07
Även reprisläget har fått sig en översyn. Det är också här, i slow motion eller stillbilder, man ser hur snygga animationerna egentligen är.
Som till PS2
I år finns det dock ett alternativ till pek-kontrollen. Om du har en "Classic Controller" (kostar runt 300 kronor) förvandlas spelet nämligen till en version av PES till PS2. Kontrollen är precis lika snabb och behaglig som vi minns den. Enligt mig är känslan i PES 2008 och PES 2009 till PS2 fortfarande oöverträffad i ett fotbollsspel och här får jag uppleva den igen.
   Nackdelen är att handkontrollen är extremt plastig, konstig att hålla och har sina ryggknappar på rad så att det är nästan omöjligt att trycka på de inre av dem utan att röra de yttre. Hur Nintendo tänkt är ett rent mysterium.
Nya spellägen
Vi hittar i år en hel del spellägen i menyerna. Enskilda cuper och ligor samsas med den licensierade Champions League-turneringen och karriärläget Master League. Det sistnämnda är precis som i andra versioner av spelet. Man börjar i division 2 med ett skruttlag (eller ett vanligt lag om det intresserar dig mer) och spelar sedan säsong efter säsong i jakt på division 1, ett bättre lag och cuptitlar.
   Ett onlineläge finns också inkluderat, men de matcher jag spelat, eller försökt att spela rättare sagt, har laggat alltför mycket och gjort det ospelbart.
Variant på master league
Nytt för i år är Champions Road. Du börjar med skruttlaget från Master League (Dodo, Ximelez och grabbarna) och samlar ihop nya spelare från lag du besegrar. Varje match ger också dina spelare erfarenhetspoäng som kan få dem att öka i egenskaper eller få specialförmågor. Ungefär som i Master League, men här tydligare illustrerat med en Wii-typisk stil.
   I lagets klubbhus kan du uppgradera din utrustning för att få fördelar som att ta två spelare från motståndarlagen eller att spelarna får bättre egenskaper. Du kan delta i olika cuper och klara specifika utmaningar i matcherna för att snabbare förbättra din trupp och dina faciliteter. Det är lite märkligt likt Master League på vissa sätt, men är ett kul komplement som det är lätt att fastna i.
PES2009WiiDefenseSystem02
Den här försvarsmetoden är väldigt viktig att kunna. Låt en spelare sätta press medan du försöker stänga av passningsvägarna med en annan.
Lyssnat på kritiker?
Grafiskt håller spelet en hög nivå för att vara ett Wii-spel, och för att vara ett PES är det oväntat snyggt i menyer och bakgrundsbilder. Det är nästan så att man börjar ana att Konami tagit till sig att kritiken. Musiken är fortfarande konstig, men inte riktigt lika uselt som vanligt.
Bland de bästa
Pek-kontrollen är lite för omständlig att behärska och blir lite för stressig för min smak. Det är intensivt varenda sekund av en match och det blir lite tröttsamt i längden tycker jag. Den vanliga kontrollen fungerar utmärkt, men lider lite av att handkontrollen är så kass (dock inte Konamis fel och sänker inte betyget). Men mitt största klagomål mot spelet är att det inte går att spela två i samma lag i Master League och Champions Road. För mig är det en stor nackdel som gör att slutbetyget trots allt är ganska långt från nian.
   Vill du ha ett fotbollsspel till Wii och har tålamod nog att lära dig pek-kontrollen är det bara att slå till. Om du har en Classic Controller och inte bryr dig om att spela med en kompis i samma lag så är det ett lika säkert köp. PES 2009 är ett av mina favoritspel till Wii och hade de bara anpassat det lite mer till min smak hade det kunnat nå en nia i slutbetyg.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
2ad6d3dad8f4e86c97ab75cc84302125
Genre
Sport
Utgivare
Konami
Utvecklare
Konami
Plattform
Playstation 2, PC, Playstation Portable, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2009-03-26
Sammanfattning
plus
  1. Pek-kontrollen när man lärt sig den
  2. Stöd för Classic Controller
  3. Champions Road-läget
  4. Onlinestöd
minus
  1. Hög inlärningströskel
  2. Inte stöd för två spelare i samma lag
  3. Laggigt online
8

Slutsats

Att styra ett helt fotbollslag genom att peka hur de ska springa, passa och skjuta tar lång tid att lära sig och kan vara frustrerande svårt de första timmarna. Har du en "Classic Controller" till din Wii kan du dock förvandla det till en oväntat lyckad variant på PES till PS2 och det nya spelläget Champions Road är kul för oss master league-fans. Hade spelet bara haft stöd för två spelare i samma lag i annat än enskilda matcher hade det här varit en riktig fullträff. Nu är det bara väldigt bra.
Bilder
pes2wi011
pes2wi001
pes2wi002
pes2wi003
pes2wi004
pes2wi005
pes2wi006
pes2wi007
pes2wi008
pes2wi009
pes2wi010
#inlineditbutton