Pirates vs. Ninjas Dodgeball
Skrevs 2008-09-25 21:54:00 av Håkan Persson
Trist spökboll på Xbox Live Arcade
Dodgeball, eller spökboll, har inte haft någon längre stund i rampljuset i de mer nordliga breddgraderna än de få gånger det har utövats i gymnastiksalarna under mellan- och högstadiet. Dock verkar det däremot vara betydligt mer populärt på andra ställen än Sverige. Super Nintendo-spelet Super Dodgeball bevisade tidigt att marknaden är tillräckligt stor för att få ett spökbollsspel att sälja. Fortfarande verkar intresset vara relativt stort då Pirates vs Ninja Dodgeball inte är det enda som finns ute på Xbox Live Arcade. Dock är de båda inte något att sträva efter.
pvsn460x194
Spelas spökboll så här?
Reglerna är inte helt överstämmande med vanlig spökboll. I omgångens början släpps en eller flera bollar ner i mitten av banan och med dessa ska man sedan kasta ut sina motståndare. I det här spelet åker man dock inte ut direkt om man blir träffad, utan när en hälsomätare är tömd är spelaren ute. Man får heller inte ställa sig strax intill planen och samarbeta med dem som fortfarande är kvar och därmed får man inte tillbaka en utkastad spelare om man tar emot en boll
   Det finns tre varianter på hur spelplanens begränsningar är upplagda. Banan kan vara tudelad där lagen befinner sig på varsin sida, precis som i vanlig spökboll. Ett annat alternativ är att man kan kliva över till fel sida under en begränsad tid. Det sista och mest kaotiska är en helt öppen variant där man kan springa runt hur som helst.
Målsökande bollar fixar biffen
Det är inte endast pirater och ninjor som gillar att kasta bollar på varandra – även zombies och robotar tycker det är skoj. Superdeformerade och stereotypiska figurer består de fyra lagen utav och naturligtvis har varje karaktär en specialmanöver som kan aktiveras när en uthållighetsmätare är i topp. De flesta specialrörelserna handlar om att immobilisera motståndarna och tillför inte särskilt mycket.
   För att ge de vanliga kasten lite variation finns även ett par specialkast. En målsökande variant kan flyga genom hela banan och träffar oftast sitt mål, om det inte tas emot eller slås tillbaka. Et annat kast är kraftskottet slungas iväg i faslig fart och kan varken tas emot eller slås tillbaka. Dessutom saktar kraftskottet ner tiden vilket kan göra matcherna väldigt ryckiga om de två lagen avlossar många sådana.
   Matcherna kan spelas två mot två eller maximalt fyra mot fyra. Antalet bollar man blir tilldelad i början kan variera mellan flera stycken eller endast en och då bör man tänka sig för innan man slungar iväg den.
pvsnscreen2
Piraterna och ninjorna drabbar samman i lite klassisk spökboll, men vem hade annat trott att det skulle bli så här trist av den unika kombinationen?
Dodgeball med bakgrundshistoria
Att ensam traggla sig igenom Pirates vs Ninjas Dodgeball är inget att rekommendera. Inför och efter varje match berättas en snustorr historia om varför de olika grupperna deltar i spelet och hur illa de tycker om varandra. De datorstyrda medspelare har ingen sorts logik och agerar mer än gärna måltavlor för motståndarna istället för att backa tillbaka och invänta nya bollar.
   Lyckas man hitta sju andra lättlurade innehavare av spelet online går det att delta i fyra mot fyra-spel som kan räknas till dess största behållning. Lokalt kan fyra spelare medverka, antingen tillsammans eller i två lag.
   Inte ens med sällskap finner jag några underhållande aspekter i spelet. Spelmässigt är det alldeles för långsamt och oinspirerande. De variationsfattiga och ostrukturerade matcherna blir helt enkelt aldrig roliga. Det är näst intill att klockorna stannar. Kameravinklarna är usla och det blir svårt att få en överblick på arenorna. Alldeles för ofta går det inte att se vad som händer i kanterna på banorna.
   Utvecklarna Blazing Lizard har inte kunnat fånga någon spökbollskänsla över huvud taget – utan levererar istället en genomblöt och stenhård gummiboll i skrevet på de som köper spelet.
honken1

offline honken

Spenderar dagarna på en reklambyrå i Gävle som grafisk formgivare.
118dce5de0cf0d2012bc7220dc55efd9
Genre
Sport
Utgivare
Gamecock Media
Utvecklare
Blazing Lizard
Plattform
Xbox 360, Wii
Release
2008-09-03
Sammanfattning
plus
  1. Roliga karaktärer
minus
  1. Variationsfattigt spelsätt
  2. Enformigt
  3. Ointressant story
  4. Inget rejält turneringsläge
  5. Korkade AI-spelare
  6. Tråkigt för den ensamme
3

Slutsats

En virtuell spökbollsutmaning med pirater, ninjor, zombies och robotar är precis lika tråkigt som det låter. Det är grafiskt påkostat för att vara en Xbox Live Arcade-titel och har charmiga figurer, men det hjälper knappast när spelsättet är flera kilometer långt ifrån att vara underhållande. Långsamt och monotont spelsätt där även flerspelarläget aldrig tänder till. Lägg era Microsoft-poäng på något vettigt.
En andra åsikt - Emzis
Jag var rätt förväntansfull när jag startade spelet. Spökboll är ju hysteriskt roligt. Men efter bara några minuter hade jag tappat intresset. Att spela mot någon brukar i de flesta fall skänka spelglädje, men efter endast tre matcher mot pojkvännen hade vi båda tröttnat. Jag gjorde några vidare tappra försök att spela igenom hela spelet men fick kämpa. För det är helt enkelt inte kul. Som Håkan beskriver i recensionen är kameravinklarna under all kritik och det var inte ovanligt att försöka plocka bollar i hörn är ofta en total omöjlighet.

Det har släppts många bra spel till XBLA. Det här är inte ett av dem.
94278120080808screen007
94278120080808screen006
94278120080808screen005
94278120080808screen004
94278120080808screen003
94278120080808screen002
#inlineditbutton