Patapon 2
Skrevs 2009-03-08 20:36:00 av Erik Hansson
Vår recensent har blivit rekordbesatt av små enögda arméer och sitter i ett hörn och trummar takter ingen annan hört talas om.
Den senaste veckan har jag helst bara velat spela Patapon 2. Allt annat jag gjort den här veckan har varit på ren vilja. Hade jag haft lite mindre samvete hade jag suttit där och trummat mina små ramsor pon pon pata pon och pon pon chaka chaka. Jag är dock medveten om att få delar mitt stora nöje med Patapon 2. Det har sågats på sina håll och det är extremt smalt. Håll tummarna att du gillar det lika mycket som jag gör.
patapon2420
Dela ut feber
Du är en allsmäktig gud som måste hjälpa dina enögda patapons att överleva, skaffa mat, försvara sig mot anfallande fiender och besegra bossar. Du gör det genom att trumma order åt dem. Fyrkant-fyrkant-fyrkant-cirkel rör dem framåt, cirkel-cirkel-fyrkant-cirkel anfaller och trekant-trekant-fyrkant-cirkel försvarar. Dessa tre order (och fler som du lär dig senare) måste du trumma i rätt takt. Om du lyckats lyssnar du på dina patapons svar och trummar därefter en ny order till dem. Så här håller du på hela banorna som kan vara allt från några minuter till en halvtimme. En hel del knapptryckningar med andra ord.
   Lyckas du med några order i rad i takt så får dina patapons "fever" och gör mer skada och blir mer högljudda. Misslyckas du med en slagserie någon gång har du en chans att reparerar det, annars är det bara att börja om från början med kombinationen igen. Vissa specialkrafter kan man bara göra när patapons har "fever" och att missa dem på målsnöret i en stressad situation är väldigt retligt.
Spela om för att förbättra
Ju längre in i spelet du kommer desto fler enheter låser du upp och desto fler trumkombinationer får du tillgång till. Det finns inte speciellt många olika melodier att lära sig, men din armé som från början bara består av spjutkastare utökas snart med bågskyttar, kavalleri, yxbeväpnade soldater och en del andra filurer. Dessa byggs på och förbättras med olika föremål som samlas in genom att du spelar om vissa banor.
   Resurshanteringen i Patapon består dels av jakt där du har ihjäl grisar, strutsliknande fåglar med mera. Då får du delvis pengar, men också kött och ingredienser. Med dessa kan du antingen skapa nya enheter, förbättra redan tillgängliga eller spela minispel med till exempel ett gammalt träd med kliande trädkrona. Lyckas du spela trumpet till hans sång så skakar han ner kvistar, blad, stenar och annat åt dig. På liknande sätt skaffar du dig andra råvaror som du kan tänkas behöva för att utrusta din armé. Det kanske inte ser ut som ett spel med ett stort strategiskt djup på filmerna och bilderna, men senare i spelet är det imponerande mycket att hålla reda på.
pa20pp013
Det finns gott om minnesvärda bossar i Patapon 2. Läs av deras attackmönster och fly i rätt ögonblick så att du slipper råka ut för det här.
Krävande
Problemet är dock att det krävs väldigt mycket omspel för att din armé ska ha någon chans att klara banorna. Faktum är att det känns som att man oftare kämpar för att ha råd med uppgraderingar än att faktiskt komma vidare i spelet. Det är med andra ord ett krav att du inte ska ha något emot grindandet/levlandet från rollspel för att du ska orka med Patapon. Uppgraderingen sker i väldigt långsam takt och det är inte ovanligt att man får spendera 20-30 minuter med att skaffa pengar och råvaror innan man ger sig på nästa nya bana.
   Dessutom är spelet svårt. Jag har dött åtskilliga gånger innan jag började få grepp på hur viktigt det är med tajmingen. Att ibland strunta i att man är nära fever för att undvika en attack från en boss till exempel. Sådant lär man sig efter några timmar. Det är också ett av få spel som jag måste rekommendera svårighetsgraden easy om ni inte spelade ettan. Jag, som spelat Patapon i minst 20 timmar, hade det ibland tufft på normal.
Lägg upp en taktik
Striderna är ibland mot arméer av röda patapons och ibland mot större bossar. Det finns taktiker mot alla motståndare om man bara anstränger sig för att upptäcka dem. En grupp med sköldar kan försvara dig mot fiendens närstridsattacker medan dina bågskyttar låter det regna pilar över dem samtidigt som en snabb närstridsattack mot fiendens spjutkastare gör att deras attacker går över dina enheter. Bossarna, som både är många och krävande, följer också vissa mönster som man bör lära sig att tajma med sina order.
   Senare i spelet blir det också en fråga om vilka enheter du ska ta med ut på slagfältet. Ska du till exempel satsa på närstrid eller avstånd? Snabbhet eller styrka? Lägg till alla olika vapen och annan utrustning som du kan förse dina patapons med så har du en hel del att planera och tänka på. Det är ett krav att du gillar sådant planerande för att du ska uppskatta spelet.
pa20pp012
När man inte slåss mot stora monster är det ofta de här röda typerna som står för motståndet. De kan med sina borgar och sina antal vara minst lika svåra fiender. Håll takten!
Nyheter i tvåan
Det är egentligen inte så mycket nyheter i tvåan. Framför allt har det blivit mer av det mesta och lite enklare, åtminstone på pappret. Det kanske låter som en småsak att man nu kan välja att spela på easy, men det är en viktig del i ett så här svårt spel som verkligen inte är något för alla. Den nya, lättare taktkänsligheten gör också underverk för spelupplevelsen när man slipper bli lika förbannad över en enda missad takt av 50.
   Det finns nu en rejäl karta över vilka patapons man kan utveckla och skapa och precis som resten av spelet är den onödigt komplicerat, men det fungerar. Massor av nya fiender och banor finns så klart med och det finns nu ännu fler anledningar att fortsätta trumma.
   Den största enskilda nyheten är att det nu finns en hjälte bland dina patapons. Du kan få honom att anta vilken form som helst av de patapons du låst upp och utrusta honom med vapen och rustningar inför bataljerna. Förutom att han är en formidabel krigare, som återupplivas ett gäng sekunder efter att han dött, så har han också en specialkraft. Den beror på vilken form han har för närvarande, men är alltid mäktig. Du får fram kraften genom att trycka exakt i takt ett par gånger. Ännu en finurlig faktor att tänka på i strid.
   Flerspelarläget är en kul liten bagatell som låter upp till fyra spelare hjälpas åt att slåss i olika banor som man låser upp undan för undan. Klarar ni dem får ni belöningar att använda i kampanjen. Enkelt, men helt klart en av anledningarna till att betyget gick upp ett steg i tvåan.
Verkligen inte för alla
Det finns en hel del negativt att säga om upplägget i Patapon. Det hade kunnat vara betydligt mer användarvänligt i allt från menyer till hur mycket tid man måste lägga på att förbättra sina arméer. Och för oss som har väldigt lätt att bli distraherade är det ett rejält projekt att klara av att hålla takten ett par hundra tryck i rad och samtidigt stänga ute alla ljudeffekter som kommer i otakt till rytmen. Minsta lilla okoncentration och det kan vara kört.
   Ingenting kan dock ta ifrån Patapon dess omedelbara charm, helt unika spelupplevelse och den kraftiga dragningskraft jag känner till det. Jag har inte varit så här besatt av ett spel sedan det förra Patapon. Då nöjde jag mig med en åtta, men den här gången får det bli nian. Det är mycket som fortfarande inte fixats till och det är hänsynslöst mot folk som inte engagerar sig, men för oss som gillar strategiska spel, är lättcharmade av söt, unik grafik och trallvänliga melodier så är Patapon 2 något av det charmigaste man kan uppleva på en bärbar maskin.
 • member_male
  Schism Bra recension. Jag kom över spelet ... 2009-03-12
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Äntligen någon att prata Pata... 2009-03-12
   • member_male
    Schism Jag håller med! Nej svårt är de... 2009-03-14
    • gastrikland_moi
     erik Oj då har du låst upp mycket. Hur f... 2009-03-15
     • member_male
      Schism Ledsen att jag inte svarat, har befun... 2009-03-21
      • gastrikland_moi
       erik Oj, i Laos djungler på riktigt? H... 2009-03-21
       • member_male
        Schism Jupp jupp, backpackar Asien, pspt är... 2009-03-22
      • member_male
       Schism Resurser beror på, har mött den fö... 2009-03-21
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
686d0b9195e8c73f2c4ce5067d365a02
Genre
Musik,Strategi
Utgivare
Sony Computer Entertainment
Utvecklare
Pyramid
Plattform
Playstation Portable
Prisjakt
Release
2009-03-11
Sammanfattning
plus
 1. Charmigt
 2. Medryckande
 3. Innehållsrikt
 4. Flerspelarläget
 5. Hjältarna
 6. Alla uppgraderingar
 7. Designen
 8. Melodierna
 9. Easy-läget för nybörjare
minus
 1. Kasst gränssnitt
 2. Dålig användarvänlighet
 3. Mycket lämnas oförklarat
 4. Tålamodskrävande
 5. Svårt
 6. Verkligen inte något för alla
 7. Frustrerande att ständigt behöva hålla takten
9

Slutsats

Ett märkligt rytmiskt strategispel som kommer att pröva ditt tålamod. Du måste gilla det där nördiga pillandet från de mest japanska rollspelen. Men du måste också gilla stressen det innebär att ständigt ha ett krav på dig att hålla takten. Det är ett extremt smalt spel och de flesta av er kommer inte gilla det lika mycket som jag. Men för mig är det med största sannolikhet ett av årets spel.
Bilder
screen17large
screen1large
screen6large
screen8large
screen9large
screen11large
screen14large
screen16large
pa20pp016
pa20pp017
pa20pp015
patapon2playstationportablepsp035
patapon2playstationportablepsp022
patapon2playstationportablepsp023
patapon2playstationportablepsp024
patapon2playstationportablepsp025
patapon2playstationportablepsp026
patapon2playstationportablepsp027
patapon2playstationportablepsp028
patapon2playstationportablepsp029
patapon2playstationportablepsp030
patapon2playstationportablepsp031
patapon2playstationportablepsp032
patapon2playstationportablepsp033
Några tips
• Kolla upp vilka patapons som ger bra egenskaper och satsa på att utveckla dem. Köp inte utvecklingar i onödan.
• Använd de sällsynta ingredienserna genomtänkt. Vissa kommer du inte hitta speciellt många av.
• Lär dig bli bra på minispelen. Här kan du få tag på många bra saker.
• Återvänd ofta till gamla banor för att jaga eller klara bossar. Du kommer behöva förbättringarna det ger.
• De flesta bossar är ganska enkla när du lärt dig deras attackmönster.
• Trumpet-patapons är bättre än de kanske kan verka.
• Jaga inte med närstridsenheter. Då skrämmer du djuren.
• Glöm inte att optimera din armé ordentligt innan du går ut i strid.
#inlineditbutton