Overlord Dark Legend
Skrevs 2009-08-26 06:52:33 av Marie Mattsson
Climax Studios satsar stenhårt på grafiken till Wii:s version av Overlord. Men till vilket pris?
Med ett illvilligt sinne och ett gäng entusiastiskt tjattrande undersåtar i spetsen är det återigen dags att göra livet surt för grannskapet. Overlord: Dark legends är en prequel till originalspelet från 2007, och här axlar spelets antihjälte manteln som Overlord på sin 16:e födelsedag. Guidad av Gnarl, ett ondsint litet troll, lär han sig hur en Overlord ska bete sig och snart börjar en liten armé av småtroll ty sig till den nye mästaren. Dessa småtroll ("minions") slåss för sin herre, bär byten till honom och drar sig inte för att offra sitt liv för honom.
logo2
Imponerar… Eller?
Det första intrycket av spelet är att det är imponerande grafik för att vara Wii. Dock blir man snart varse att det är lite för snyggt. Spelet har rykte om sig att vara buggigt, och det är tyvärr befogat. Animationerna hackar så fort det börjar bli befolkat på skärmen, guld och annat begärligt fastnar ibland i tomma luften och blir oåtkomligt. Ibland poppar detaljer i omgivningen upp precis framför en. Under min speltid lyckades spelet krascha vid ett tillfälle, något som dessvärre inte verkar helt ovanligt. Det är synd och skam att spelets styrka ska bli dess fall, men den här grafiken kräver alldeles för mycket av Wii:s hårdvara.
overlord1
Det ligger något väldigt tillfredsställande i att låta andra göra jobbet.
Svart humor
Lyckligtvis har spelet ett annat starkt drag som gör att man kan ha överseende med trasslet. Humorn som genomsyrar spelet i både ljud och bild är mysigt ondskefull. Under hela spelets gång coachas man av Gnarl, och även om han kan vara lite tjatig så är han stundtals riktigt rolig med sina onda kommentarer.
   Spelet flirtar också med klassiska sagor såsom Rödluvan och Hans och Greta, och sådana moment lyfter spelupplevelsen avsevärt.
Usel AI
Det är smidigt att beordra sina minions runt på skärmen genom att peka - wiimoten är perfekt för ett sådant här spel. Dock kan kameran vara riktigt otymplig under till exempel bossfighter där man måste röra sig mycket runt i cirklar.
   AI:n är tyvärr inte heller något vidare, det händer ofta att ens minions gör allt annat än att attackera de fiender de blivit beordrade att anfalla. De springer och krossar lådor, slår på skalbaggar eller springer vilset tillbaka till sin mästare. Man kan bli tokig för mindre, men det är svårt att inte älska de små liven. De är så oemotståndligt förtjusta när de plockar upp diverse bråte och sätter på sina huvuden; sombreros, jokermössor, löv och andra roliga saker man så ofta brukar hitta i gamla lådor i skogen.
overlod2
Throttling är ett brutalt men charmigt sätt att offra en lojal undersåte.
Skrapar bara på ytan
Ett nytt kul element sedan föregångaren är "throttling"; man kan ta upp en av sina minions och skaka honom tills han börjar ryka. Innan han sedan exploderar kastar man iväg honom, för att spränga sig förbi hinder i form av stora grindar eller dylikt. Tyvärr är det sällan man använder sig av denna underhållande funktion, för den är inte alls nödvändig; man kan utan vidare slå sig igenom istället. Spelet är på det hela taget ingen utmaning. Det finns exempelvis inte på långa vägar någon risk att ens minions tar slut som i föregångaren, och pusslen är så förutsägbara att det ibland är skrattretande. Dark Legends är ett alldeles för ytligt spel, och man sitter hela tiden och väntar på att spelet ska dra igång på allvar.
Bra, men finns bättre
För de som redan spelat Overlord är detta ett steg tillbaka, och inget att lägga pengar på. Men för Wii-spelare som har nio timmar över för lite trivsamt och lagom elakt dödande fungerar det alldeles utmärkt. Det är inget dåligt spel, även om det har sina brister. Som alternativ för de mer kräsna spelarna finns alltid Pikmin, och om man vill ha något mindre barnsligt så kan man ju spela den gamla godingen Dungeon Keeper.
mariesjalvportratt

offline marie

Hobbyfotograf och student inom digital grafik och 3D. Hopplös naturromantiker som tycker om det goda i livet; däribland musik, mat, god öl, graphic novels, street art, urban exploration och spr...
d18f96276ec987d1c8f99a08a675bcb2
Genre
Action
Utgivare
Codemasters
Utvecklare
Codemasters
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2009-07-10
Sammanfattning
plus
  1. Wiimoten kommer till sin rätt i ett spel som detta
  2. Snygga miljöer
  3. Minions. Så dumma, men så förbaskat lojala
minus
  1. Irriterande mycket laddningstider
  2. Enformiga bossar
  3. Bara nio timmar speltid
  4. Alldeles för enkelt
5

Slutsats

Bortsett från buggarna och de andra mindre genomarbetade detaljerna, är detta ett ganska roande äventyrsspel. Det är lekfullt och charmigt ondskefullt, och trots att det inte består av särskilt svåra utmaningar kan det bjuda på en hel del underhållning. Kanske något för de yngre och mindre erfarna spelarna.
Bilder
732915200808141447200big
732915200808141447201big
732915200808141447202big
732915200808141447203big
overlord
#inlineditbutton