Onechanbara - Bikini Samurai Squad
Skrevs 2009-03-26 15:13:39 av Björn Pålsson
Zombieslakt i bikini, är det något spelvärlden behöver?
Ibland stöter man på spel med tvivelaktiga syften. Onechanbara: Bikini Samurai Squad är ett sådant. För det bidrar knappast med något nytt eller fräscht. Att leverera ett bra spel är inte heller fallet. Det är en ursäkt att visa upp lättklädda flickor och hacka hjärndöda zombier. Är det nog för att sälja ett spel?

Lång historia som inte imponerar

Aya och hennes lillasyster Saki ger sig ut för att ställa saker och ting tillrätta efter att zombier tagit över stan. Spelet är faktiskt den femte delen i en serie där en smaskig historia med speciella blodlinjer, ärkefiender och annat trams blandas hej vilt. Orkar man plåga igenom sig den klyshiga historien blir kanske anledningen till att slakta zombier lite djupare men spelmässigt finns ändå bara en sak att göra. Hugga, sparka och skjuta tröga fiender i massor.

Simpelt och begränsat

Väl inne i spelet är det lätt att förvånas över hur fruktansvärt fult och enkelt allt är. Krutet har lagts på att animera skumpande bröst istället för att göra fler och bättre typer av fiender. Då vi direkt kastas in in i slakten finns inga förutsättningar för att få lära sig kontrollen, något som dock tar tre sekunder för den erfarna spelaren och max tio för den som aldrig spelat något i hela sitt liv. Det går i princip bara att hugga och sparka och använda en specialattack. Visst går det att parera och undvika slag men utvecklarna har gjort sitt bästa för att spelaren bara ska behöva använda en knapp.
onebara01321545707
Grafiken är från en svunnen tid

Pistoler utan kontroll

Med de två första karaktärerna Aya och Saki funker detta helt okej då grupper av zombier och andra elakingar snart blir till blodpölar men när spelet introducerar polisen Anna blir det andra bullar. Hon kan med sina skjutvapen vara den sämst fungerande karaktären på länge då det inte går att ställa in siktet ordentligt. Som tur är bidrar den linjära och enkla bandesignen till att förenkla för spelaren som i princip bara behöver tunnelseende för att ta sig runt i spelet.

Klä av karaktärerna

Om Ayas minimala bikini, cowboyhatt och fjäderboa inte känns helt moderiktig eller Sakis skoluniform inte visar tillräckligt mycket tonårshud finns också hjälp att få. Ett Dress Up-läge finns nämligen tillgängligt där upplåsta outfits finns att applicera och möjligheten att själv leka runt också erbjuds. Räkna däremot inte med några bävernylonoveraller i klädkammaren när du strippar ner småtjejerna i bara underkläderna. Här bjuds bara på det allra mest smaklösa.
onebara07908250115
Utvecklarna har lagt krutet på detlajerna utanför själva spelandet

Förstärker fördomar om spel

Det är svårt att ta ett sånt här spel på allvar. Men det kanske är precis det som borde göras. Vill vi egentligen ha sexistiska och dåliga spel där småtjejer objektifieras eller vill vi ha kvalité? I min uppfattning spär denna typ av spel på fördomarna mot spel i allmänhet och spelare i synnerhet. Det blir mest bränsle på kritikernas eld i den redan snedvridna debatten om vad spel egentligen innehåller. Visst, det finns kanske poänger att hämta i Onechanbara och ibland kan det vara kul att tillsammans med en kompis bara hacka zombier utan att behöva sätta sig in i någon djup story. För en kvart eller så kanske det till och med är rätt roligt. Men det hjälper inte det faktum att den uråldriga tekniken och det smaklösa spelupplägget fullständigt dränker all spelglädje. Onechanbara är och förblir en dålig ursäkt.
 • 1
  coffin haha kung! nu har ja ju inte prövat ... 2009-04-03
 • member_male
  Fresch Hmmm.... rubriken är fel. Bikini Zom... 2009-03-29
  • IMG2020
   Beats Fixade till rubriken, det hade blivit... 2009-04-01
 • n59494736815715127178472
  Finexis Jag tycker det är sjukt hur folk kan... 2009-03-29
 • Nerd
  Danadoni Sämsta betyget någonsin?? 2009-03-26
IMG2020

offline Beats

Björn heter jag, pluggar och bor i Stockholm. Är en allätare av spel som spelat så länge jag minns.
febf15b4d55746811a867a29dcdc9525
Genre
Action
Utgivare
D3
Utvecklare
Tamsoft
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-03-27
Sammanfattning
plus
 1. Kan vara kul att bara hacka zombier en stund
minus
 1. Fruktansvärt fult
 2. Fruktansvärd kontroll
 3. Fruktansvärt sexistiskt
 4. Fruktansvärt helt enkelt
2

Slutsats

Onechanbara: Bikini Zombie Slayers är förlegat på många sätt. Kontrollen, grafiken och spelupplägget hör hemma på konsoler där 3D var något nytt och spännande. Kvinnosynen hör snarare hemma på medeltiden. Spelet är rakt igenom en ursäkt för att visa upp lättklädda tjejer och tjäna lite pengar på det. Gå inte på det.
Bilder
onebara01
onebara02
onebara04
onebara06
onebara07
onebara08
onebara09
onebara10
onebara12
onebara14
onebara15
onebara16
onebara17
onebara18
onebara19
onebara20
onebara21
onebara22
onebara23
onebara24
onebara25
onebara26
onebara27
onebara28
#inlineditbutton