Ninja Blade
Skrevs 2009-03-24 17:16:00 av Erik Hansson
Är Ninja Blade mer än bara hjärnlös action? Vi har testat!
Ninja Blaiden. Jag vet inte vem som myntade uttrycket först, men det är en lysande pik mot From Software vars Ninja Blade på många sätt är en kopia på Ninja Gaiden-spelen. Men det är betydligt mer smaklöst och överdrivet. Den lilla känsla för design och smak som finns i Ninja Gaiden har kastats ut och fyllts på med tonårspojkars vildaste actiondrömmar oavsett om det passar in eller inte.
ninjablade420
Snigelhelikoptrar och speldesign
Om From Software-utvecklarna är över 15 år gamla (vilket det ju finns rätt stor risk att de är) så skulle jag ha velat sitta med på mötena när de beslutade om alla de filmsekvenser med knapptryckningar som fyller ut spelet. De är alla totalt överdrivna. Vi åker motorcykel längs sidan på en buss som befinner sig 100 meter upp i luften och dräper monster stora som ishallar på löpande band. De är också fruktansvärt fjantiga, som snigelhelikoptrarna som nog bara barn skulle kunna komma på. Det var inget beröm.
   Men eftersom allt gått långt över gränsen redan på första banan så blir man aldrig förvånad i fortsättningen. Har du en gång slagits mot en mask som verkar kunna svälja skyskrapor så blir du inte förvånad över en spindel som är hälften så stor. Sådant kallas ogenomtänkt speldesign.
Dra åt vänster för att hoppa åt höger
Tyvärr är de här knapptryckningarna ibland väldigt ologiska. Som att trycka på A för att kunna landa mjukt när du fallit från kanske 50 meters höjd. Eller att trycka på X för att utföra hugg som man önskar att man hade kunnat göra tidigare så att fighten sluppit dra ut på tiden. Eller att dra åt vänster med spaken för att hoppa undan till höger.
   Förutom ologiken är det alldeles för mycket sådana här sekvenser. Jag hinner både tröttna på dem och irritera mig mellan varven. Inte är de speciellt utmanande heller eftersom de bara spolas tillbaka om man misslyckas.
Byt mellan svärd
Betydligt roligare är då de vanliga striderna. Här har man tre olika vanliga vapen att använda sig av; det stora svärdet, de vanliga svärden och de kedjeförsedda svärden. Du kan enkelt byta mellan dem mitt under striderna, de har unika kombinationer och de är bra mot olika fiender. Dessutom kan de uppgraderas.
   Under äventyrets gång får du också olika magier som kopplas till din stora kaststjärna. Vind och eld till exempel. Med elden kan man elda upp saker och med vinden kan man blåsa ut eld. Det går också att kasta stjärnan för att skada fiender.
ninjablade2
Den berömda snigelhelikoptern. Ninja Blades största gåva till spelhistorien.
Fula bossar och infekterade
Striderna ses ur tredjepersonsvy och är för det mesta mot många typer samtidigt. De infekterade anfaller dig med klor eller avståndsattacker och är inte så svåra att mota bort med svärdkombinationer eller magiattacker. Men Ninja Blade kryllar också av bossar. Då ska du avläsa och undvika attacker och anfalla under de stunder då bossen är sårbar. Inga nyheter någonstans. Allt känns igen och alla bossar är fula.
Dödsolyckor vid stup
För att ta sig från en strid till en annan krävs visst plattformshoppande. Man kan springa längs väggar, svinga sig på bestämda platser, springa upp längs väggar och hoppa över stup. Styrningen är lite för snabb och ryckig för att det ska fungera fläckfritt och det blir lite väl många dödsolyckor vid hopp över stup för att jag ska tycka det är godkänt.
Utan talang
Handlingen baseras löst på att du är en elitninja som ska rädda en stad från en infektion. Någonstans i kampen inträffar ett stort svek, men uppdragen fortsätter på samma sätt som innan och handlingen berättas pinsamt dåligt. Filmsekvenserna är inte fula rent tekniskt, men de är helt smaklösa och de är gjorda helt utan minsta talang för det dramatiska.
ninjabladexbox360184
De infekterade är sällan så svåra att besegra. Variera mellan att parera och att utföra lite attack-kombinationer så har du snart klarat dem.
Sjukaste jag sett
Det galnaste med Ninja Blade är den totala avsaknad av smak som From Software visar upp. Inte nog med att allt antingen är fult designat eller kopierat rakt av från något annat spel. Man kan också låsa upp dräkter eller byta färger för att det ska bli ännu mer smaklöst. De kombinationer man kan välja är lätt det sjukaste jag sett i något spel hittills. Utvecklarna kan uppenbarligen inte ta varken sig själva eller sitt spel på allvar.
Bra kontroll och action
En ninja var en gång i tiden en mästare på att smyga och lönnmörda. From Softwares ninja är så långt från det man kan komma när man kör motorcykel upp för en skyskrapa i blommig dräkt på jakt efter en enorm mask.
   Du måste se bortom allt som har med måttfullhet och god smak att göra för att kunna uppskatta Ninja Blade. För striderna är ganska roliga. Som hjärnlös action är det inte så tokigt. Att From Software besitter minst sagt sparsmakat med talang står klart, men en hyfsad kontroll och bra actionös kan de åtminstone skapa. Om än långt från Ninja Gaidens (originalets) klass.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
4e706e653a59ee80ac9ac7948536a327
Genre
Action
Utvecklare
From Software
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-04-03
Sammanfattning
plus
  1. Roliga strider
  2. Kontrollen i striderna
  3. Ibland roligt dåligt
  4. Fullt ös
minus
  1. Totalt smaklöst
  2. Inga egna idéer
  3. Tjatigt mycket knapptryckande i filmsekvenser (quick time events)
  4. Mycket ologik
  5. Ointressant handling
  6. Plattformshoppandet
7

Slutsats

Trots att det är fruktansvärt smaklöst och verkar skapat av tonårskillar uppfostrade framför b-filmer med vild fantasi och fria händer. De många filmsekvenserna med knapptryckningar blir snart tröttsamma, men striderna är roliga. Det finns inget större djup eller ens några egna idéer, men för dig på jakt efter hjärnlös action är Ninja Blade inte alls dumt. En svag sjua.
Bilder
niblx3031
niblx3030
niblx3029
shot20080813073223714
shot2008080715465284701
shot20080812183529960
shot20080813040738585
shot20080813042656593
shot20080807153033702
NBTank
NBMoto2
NBcousinEd
NBCopter
niblx3018
niblx3011
niblx3013
niblx3014
niblx3015
niblx3016
niblx3017
niblx3012
ninjabladexbox360167
ninjabladexbox360168
ninjabladexbox360169
#inlineditbutton