NHL 2K9
Skrevs 2008-09-26 06:17:00 av loevet
2K Sports vill börja om - men har de startat i fel ände?
När 2K Sports bytte utvecklingsteam för sin NHL-serie valde de även att börja om på nytt med spelmotorn och spelets inriktning. Målet var att ta tillbaka hockeyspel till en enklare spelstil och en mer "äkta" känsla. Så har de lyckats, eller bara tagit ett steg bakåt i utvecklingen?
logo
Back to basics
Vad förenklingen innebär är att rörelser nu som standard är mappade till en knapp. Du skjuter exempelvis via fyrkant, och om du håller knappen intryckt skjuter du ett slagskott. Du passar via kryss, fejkar ett skott via triangel och dumpar iväg pucken med cirkel. Du ökar farten via L2 och med R1 kan du röra klubban fritt för att exempelvis stöta bort pucken från motståndaren. L1 låter dig genomföra specialtricks och med L2 åker du baklänges. Som standard behöver du alltså bara hålla reda på R2, kryss samt fyrkant - spurta, passa och skjut - för att driva en normal spelsession. Det är en avsevärt förenklad modell om man jämför med EA:s senaste kioskvältare NHL 09 där kontrollen istället har fått än mer djup.
Inget finlir
Problemet med den enkla kontrollen är att du inte har någon som helst möjlighet till finlir. Du åker mot mål och försöker dra målvakten, men skotten blir alltid snarlika. Visst, du kan aktivera specialmanövrar, men anfallet saknar helt djup med standardkontrollen. Du kan lyckligtvis aktivera ytterligare två kontrollmetoder: hybrid och Pro Stick Evolution. Pro Stick Evolution är den kontrollmetod som fanns i NHL 2K8 och använder sig likt EA:s senaste titel den högra analoga spaken både för fintande och för skott. Hybrid är som namnet en hybrid mellan dessa lägen där du både kan använda knapparna och den högra analoga spaken för att finta och skjuta.
   Att styra med den analoga styrspaken fungerar inte lika bra som i NHL 09 vilket fick mig att använda den förenklade kontrollmetoden Classic och faktiskt uppskatta den. Den ger en mer arkadaktig kontroll än det mer realistiska NHL 09, men det har sin charm att bara kunna panga på utan finess. Det ger inte en lika belönande känsla att göra mål i NHL 2K9, tur då att det smäller bättre i försvaret. Det skapar inte något strategiskt djup men det är kul att kunna tacklas ordentligt.
bilden
NHL 2K9 saknar finliret i NHL 09 men är enklare och mer fysiskt istället.
En lovande början
Det märks att 2K Sports har börjat om från början med NHL 2K9. Det finns mycket som är bra här, men upplevelsen som helhet är oslipad. Grafiskt sett är presentationen bättre än föregående år med mer detaljerade spelarmodeller och skarpare grafik i allmänhet. Dock lider spelet av en hel del ojämna kanter under spel, och grafiken har en något för blank finish för min smak. En visuell nyhet i spelet är att spelarna odlar slutspelskägg under slutspel, något som inte påverkar spelstilen men det är en rätt trevlig detalj i alla fall. Grafiken flyter på bra med undantag för mindre problem med bilduppdateringen vid tekningar.
   En kul detalj är att du får svara på frågor om NHL när matcherna laddas, något som gör det trevligare att vänta samtidigt som man lär sig något. Det grafiska må vara lite oslipat men det håller i all fall en hög nivå, något jag inte kan säga om den artificiella intelligensen bland spelare och målvakter. När jag ska passa händer det allt för ofta att pucken går till en helt annan medspelare än vad jag signalerat för, och mer än för ofta går passningarna rakt i ryggen på en motståndare.
zamboni
I NHL 2K9 kan du köra ismaskinen, som enligt 2K Sports är en del av en klassisk hockeyupplevelse.
Korkade målvakter
Ett annat problem som förstör en hel del är att målvakterna är på tok för lätta att överlista. Under min första spelsession körde jag näst högsta svårighetsgraden och vann med stora siffror i samtliga matcher eftersom jag kunde köra samma taktik oavsett svårighetsgrad. Jag måste alltså köra ställa in högsta nivån för att ens utmanas, och till och med där kan jag med enkla medel göra mål. På tal om målvakterna styr du dem själv vid straffläggning genom att styra synfältet med vänstra analoga spaken och utföra räddningen genom ett tryck på kryss. Synfältet är grönt så länge som du lyckas rikta det mot pucken och det handlar om att tajma knapptryckningen med att du håller ögonen på pucken. Detta känns ärligt talat inte särskilt smidigt och 2K Sports får gärna hitta på något bättre till nästa års utgåva.
Bild_3
Målvakterna i NHL 2K9 är inte direkt några raketforskare.
Knuff och stök online
Trevligt nog är onlinedelen i NHL 2K9 mycket bättre än föregående år. Där NHL 2K8 led allvarligt av lagg online kan du åtminstone köra hela matcher där det bara laggar stundtals. Det finns fortfarande problem med dålig prestanda online men oftast är det inga allvarliga problem. Du kan spela mot slumpade motståndare eller rankade matcher mot värdiga motståndare. Utöver detta kan du gå med i existerande matcher eller skapa egna som andra kan gå med i. I läget "Ranked team-up" tar du rollen som en spelare i ett lag och du betygsätts efter hur väl du spelar tillsammans med dina kamrater. Det är knappast något Be A Pro-läge, men det är ett trevligt tillskott till serien. Sidan "Team2K" visar ställningarna över de bästa spelarna online och vilken din position är. Du kan skapa och anpassa din egen avatar som syns i onlinelägets menyer. Överlag finns det mycket att göra online och fungerar bra, men det står sig slätt emot den välslipade och välfyllda onlineupplevelsen som EA introducerat i år.
En grund att stå på
Summa summarum så kan upplevelsen med NHL 2K9 summeras som en oslipad diamant. Det är lite som att spela tv-spelens motsvarighet till TV-pucken, det finns ung och rå potential här som inte har hunnit mogna till den totala upplevelsen. Några årgångar framåt kan 2K Sports mycket väl ha slipat det här till den enkla men genuina hockeyupplevelse de har siktat på med 2K9. De nådde inte hela vägen fram denna gång, men det är en bra början i alla fall.
 • comment
  Mtume Är så jäkla besviken på 2k. 2k8 v... 2008-09-26
  • Eken_NJD
   loevet Ja jag känner också att det här va... 2008-09-26
   • comment
    Mtume Målvakterna är ju gryma i 2k8, fatt... 2008-09-26
    • Eken_NJD
     loevet Ja målvakterna höll hög nivå i 2K... 2008-09-26
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
f11a4a20b1bfdd2de4cf21d717e9a53d
Genre
Sport
Utgivare
2K Sports
Utvecklare
Visual Concepts
Plattform
Playstation 2, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2008-10-03
Sammanfattning
plus
 1. Grafiken flyter på bra
 2. Aggressivt och tufft försvarsspel
 3. Kontrollen är lätt att ta till sig
 4. Välfyllt onlineläge
 5. Slutspelsskägg
minus
 1. Korkat passningsspel
 2. Lättlurade målvakter
 3. Saknar djup i anfallet
 4. Karriärsläge saknas
7

Slutsats

NHL 2K9 lyckas med sitt koncept att göra hockeyspel enklare, men tyvärr är den totala upplevelsen allt för ojämn. Presentationen är oslipad och den artificiella intelligensen är på tok för svag för att skapa en genuin hockeyupplevelse. Onlineläget är välfyllt och fungerar bra. Spelet saknar dock ett karriärsläge som EA:s Be A Pro. 2K Sports har lagt grunden för något bra, men de uppnår inte potentialen i denna titel.
143486
143483
#inlineditbutton