New Play Control Mario Power Tennis
Skrevs 2009-03-18 17:02:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Marios tennisspel får en version till Wii med ny kontroll. Kan det vara något?
Nintendo fortsätter enträget att försätta Mario och hans vänner i flåsiga situationer. Faktum är att vi oftare ser karaktärerna kuta runt på träningsarenor än på plattformsbanor - ett fenomen vi vant oss vid. Och när Nintendo har slut på nya idéer, då dammar de av de gamla spelen och försöker igen.
storpuff2

Samma som tidigare

Mario Power Tennis släpptes 2005 till Gamecube och fick över lag ganska bra betyg. Vi på Level 7 gav det en sexa med motiveringen att det är ganska roligt och lättspelat men samtidigt enformigt och inte lika underhållande som andra partyspel i samma genre.
   Wii-versionen erbjuder inte speciellt mycket mer än originalet till Gamecube och det är samma upplägg som gäller. Upp till fyra spelare kan röja på tennisbanan tillsammans och det erbjuds både dubbel- och singelmatcher. Det finns också ett turneringsläge där en (nej, inte fler än en) spelare erbjuds att möta datorn och genom sina framgångar låsa upp mer innehåll. Till detta kommer också ett läge med minispel där en eller flera spelare kan ägna sig både åt att färglägga bilder av Mario och jaga spöken.
   I sedvanlig Mario-anda finns det också alltid en tvist till alla spelmoment. Det går naturligtvis att köra helt vanlig klassisk tennis. Men ville man göra det skulle man antagligen fortsätta spela Wii Sports. Det sköna med just Mario-spelen är humorn och möjligheten att eliminera och förnedra sina motståndare på värsta tänkbara sätt. I Mario Power Sports innebär det att kasta sköldpaddskal på motståndaren, slå tennisbollen med enorma klubbor och kasta ut bananskal på den andra planhalvan. Det är oändligt mycket roligare att vinna genom att ha bråkat än genom att slå perfekta skruvbollar.
754115200901271813417big2
Inget sportspel med Mario utan en tvist. Specialslag med hammare är bara några av alternativen i spelet.

Fler följer

Power Tennis är inte det första Gamecubespelet som fått en remake till Wii och lär knappast bli det sista. Så sent som i höstas meddelade Nintendo att flera klassiska spel stod på tur för ett ansiktslyft och vi har redan sett klassiska Pikmin gå samma väg.
   Man kan ju diskutera om det är rätt eller fel att mjölka en titel, som redan släppts en gång, på ännu mer pengar. Samtidigt innebär det att många som missat titlarna tidigare får en chans att uppleva dem på en ny och modernare plattform. Så länge Nintendo förhöjer spelupplevelsen, eller i alla fall gör den likvärdig, ser jag inget fel i det.
   Frågan är då om Mario Power Tennis tillhör de spel som blivit bättre eller sämre på den nya konsolen.

Kontrollen fungerar

Av de gamla spel som nu åter igen får se ljuset på Wii är kanske Power Tennis ett av de få spel som faktiskt borde gynnas av just kontrollen. För att spela tennis medan man viftar med armarna blir lite roligare än sittandes i soffan. Samtidigt gör det att spelsessionerna blir kortare - för man blir trött i armen.
   Jag har läst en del andra recensioner som klagar på att kontrollen inte fungerar så bra, men jag håller inte med. Den är inte superexakt, men det förväntar jag mig heller inte i ett partyspel. Som jag nämnde tidigare är det roligare att vinna genom att kasta prylar på motståndaren än att slå skruvbollar. Sen går det också att genomföra flera olika slag för att överraska sin motståndare, och jag tycker att det fungerar. Lobbar kan varvas med smashar och specialslag. De olika karaktärerna och dess unika egenskaper står sedan för den sista tvisten. Det går också att välja svårighetsgrad på sitt spel genom att exempelvis låta alla specialslag vara automatiska. På så sätt bjuder det också in de yngre spelarna som kanske annars tycker att det blir för tekniskt avancerat. Det är med andra ord inte kontrollen som gör att spelet brister.
754115200901271813404big2
Mario Power Tennis erbjuder flera minispel som exempelvis går ut på att genom precisionsslag färglägga en bild av Mario.

Det finns bättre alternativ

Jag har Mario Strikers hemma, ett annat sportspel signerat Mario och Nintendo. Och det är bara att erkänna - Power Tennis känns slätstruket i jämförelse.
   För mig är Power Tennis, Strikers, Mario Kart och andra liknande spel i princip rena partyspel. Det är inget jag plockar upp när jag är ensam hemma och vill spela. Därför tycker jag också att Power Tennis inte håller måttet.
   Innehållet är skralt. Även om det går att låsa upp lite banor så är det inget som känns underhållande. Att det finns många banor att välja mellan från början, för de som faktiskt vill utmana varandra i flerspelarläget, är en klen tröst. Det känns också tamt och inte alls tillräckligt inbjudande för partyspelande och motståndarslakt. Nintendo hade gärna, även om det är en remake, fått ge spelet mer innehåll, skapat fler och mer intressanta sätt att bråka med motståndaren på och helt enkelt gjort spelet mer engagerande. Nu blir det endast en trist, om än fungerande, kopia till Wii. Den enda skillnaden är att du kan slå bollen genom att vifta med armen. Det är i enkla ordalag ett mediokert spel som gör sitt jobb - varken mer eller mindre. Därför kan jag heller inte ge det mer än medelbetyg.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
9e5dd570a21129dabd253117bb9e3392
Genre
Sport
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Nintendo
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2009-03-06
Sammanfattning
plus
  1. Tennis fungerar bra med Wii-kontrollerna
  2. Bra med stöd för fyra spelare
minus
  1. På tok för lite innehåll
  2. Minispelen är inte på något sätt underhållande
5

Slutsats

Mario Power Tennis släpptes till Gamecube för nästan precis fyra år sedan. När nu spelets remake släpps till Wii kan vi konstatera att inte speciellt mycket har skett. Visst är det lite roligare att spela tennis med wii-kontrollen än med handkontrollen, men innehållet är fortfarande för skralt för att det ska bli ett riktigt bra partyspel. Power Tennis var ett mediokert spel när det släpptes och det ligger fortfarande på samma medelnivå.
7541152009012718134112big2
7541152009012718134111big2
754115200901271813419big2
754115200901271813406big2
754115200901271813405big2
754115200901271813403big2
#inlineditbutton