Neverwinter Nights 2
Skrevs 2006-11-17 08:50:00 av Sophitia
Neverwinter Nights 2 är precis som sin föregångare ett rollspel som utspelas i en fantasivärld i bästa Tolkienanda. Här stöter man på allt från vackra alver till hetsiga, håriga dvärgar. Genom att styra en grupp på max fyra karaktärer ska man utföra olika uppdrag och ta sig igenom en saga kring vilken hela kampanjen i spelet är uppbyggd.
   Sagan har sin början i en genomgång som utspelar sig i ens hemstad. Genom att delta i en turnering under en marknad lär man sig de mest grundläggande sakerna så som att strida och kasta magi. Men denna gemytliga tillställning får ett abrupt slut när ondskefulla styrkor attackerar byn och själva kampanjen tar sin början.
Bland drakar och demoner
Kampanjen i singelspelarläge är inte vad spelskaparna lagt fokus på. Spelets själva höjdpunkt är nämligen onlinespelet där man med sina vänner kan utveckla sina karaktärer och uppleva en massa roliga äventyr. Man kan också skapa egna äventyr och låta andra spelare ta del av dessa. Detta gör Neverwinter Nights 2 till lite av en evighetssaga som kan varieras i nästintill det oändliga.
   Spelet har sina rötter i det traditionella brädrollspelet Drakar och Demoner där olika tärningar bestämmer styrkan på ens karaktärs slag, om man ska lyckas med att dyrka upp ett lås och så vidare. Tärningen bestämmer alltså allt som sker. I det här spelet är det datorn som sköter tärningarna och man kan följa händelserna genom en ruta på skärmen. För nytillkomna rollspelare förklarar spelmakarna allt om hur detta går till i en utförlig manual på spelets DVD.
2f505a08aa391271f50426bcf9cdce2
Många olika raser finns representerade.
Jag och min personlighet
Som i de flesta rollspel startar man sitt uppdrag genom att skapa en karaktär. Man börjar med att välja ras. Här finns de vanligaste raserna representerade, allt ifrån alver och halvalver till hober. När man bestämt vilken man ska tillhöra får man välja karaktärens utseende, vilket yrke denne ska ha, vilken religion den tillhör och så vidare.
   Den största skillnaden från spelets föregångare är en större valfrihet. I till exempel yrkeskategorin finns över 20 olika yrken att välja. Alla är dock inte tillgängliga från början utan låses upp under spelets gång. Man behöver inte heller välja de onda- eller godas sida på en gång utan kan vara neutral i sin personlighet och låta val under spelets gång prägla ens karaktär.
   Allt eftersom spelet fortlöper får karaktärerna mer erfarenhet och går upp i level. När man nått en ny level får man poäng som man sedan får fördela ut på sina färdigheter. Ju högre poäng en färdighet har desto bättre blir ens karaktär på just detta. Det kan vara allt från att bli bättre i strid till att oskadliggöra fällor. Känner man sig inte tillräckligt insatt kan man trycka på en knapp och datorn delar själv ut poängen som den finner mest passande.
0c2ece89a0d676f315685908bc55f1ae
En sådan här häftig rustning kan man skaffa sig på många olika sätt, bland annat genom att göra den själv.
Gåvor och visdom
Att samtala med andra karaktärer är viktigt. På så sätt får man sina uppdrag men också information om olika händelser, personer eller områden. Vissa personer man möter på sin väg är generösa och ger en gåvor eller välsignelser som hjälper en under nästa strid.
   En nyhet som inte fanns i föregångaren är att man själv kan bygga sina rustningar, vapen och magier. Men för att göra detta krävs det att man först lär sig hur man bygger dessa föremål, även där är det viktigt att tala med personer som kan lära en detta.
   Som tidigare nämns i texten kan man även genom samtal bygga upp en karaktärs personlighet. Det finns nämligen olika svarsalternativ vid varje konversation och beroende på vilket svar man väljer tar historien olika vändningar och ens karaktärs personlighet präglas. Man kan till exempel välja att försöka tala sig ur en dispyt istället för att slåss och det ger pluspoäng på den godare sidan.
428f22589d438e006ebfbc3874bf63a8
Några karaktärer i stridens hetta.
Krävande styrning
Genom en meny som finns längst ner till vänster kan man bland annat ta sig in i sin dagbok som håller reda på ens uppdrag, spara sitt spel och liknande. Men man kan även komma åt dessa genom snabbkommandon på tangentbordet.
   Till höger på skärmen finns ett porträtt av varje karaktär man har i sin lilla trupp. Där ser man bland annat hur mycket liv varje karaktär har samt vem man styr för tillfället. Till varje person kan man även öppna ett fönster som visar vilka vapen eller kläder de har på sig samt vilka föremål de har med sig. Längst ner på skärmen finns en snabbmeny, där kan man lägga in föremål eller färdigheter som kan vara bra att snabbt ha tillgång till i strid, till exempel läkande drycker och olika magier. Dessa använder man sedan genom att trycka på olika siffertangenter.
   Styrningen av själva karaktärerna är dock långt ifrån optimal och är spelet stora brist. Man kan välja att antingen styra med hjälp av musklickningar eller via tangentbordet. Av dessa två val föredrar jag musen då personerna rör sig väldigt ryckigt och tvärt med styrningen på tangenterna. Även styrningen med musen känns lite klumpig och kameran lever ibland sitt eget liv och zoomar ut och in lite som den känner för.
1eadbc73598d36d049b648779b8290f0
En stämningsfull vy i spelet.
Det enkla är det vackra
Grafiken är inte häpnadsväckande men den är funktionell och faktiskt bland det bättre som visats i den här typen av spel. Karaktärerna känns mjuka och det kantiga, lite komprimerade intrycket som annars lätt kan finnas i spel där många karaktärer rör sig över skärmen samtidigt är nästan obefintligt.
   Musiken är stämningsfylld med allt ifrån pampiga orkestrar under stora strider till lättsam gycklarmusik under mer festliga tillställningar. Kort sagt; spelmakarna levererar en grafik och en musik som fyller sina funktioner och skapar ett stämningsfullt spel.
   Jag tillhör en av den stora skaran som hade höga förhoppningar på det första spelet i serien. Dessvärre tillhör jag även en av dem som blev besviken. Jag tyckte inte att grafiken höll måttet och miljöerna såg allt för lika ut. Jag var därför lite skeptisk till uppföljaren men blev den här gången glatt överraskad. Neverwinter Nights 2 levererar vad det lovar och håller måttet, både grafik- och spelmässigt. Det första spelet känns nu bara som en försmak av vad jag anser är det riktiga Neverwinter Nights. Det känns skönt att spelmakarna Obsidian lyckats bättre än sina föregångare Bioware och jag är säker på att flera spelare kommer att älska detta behagliga äventyr, både i singelspelar- och flerspelarläget.
IMG0520

offline Sophitia

Hyperaktiv mångsysslare och gymnasielärare som inte kan somna på kvällarna utan att lyssna på böcker på iPod Shuffle.
87fff49c58bea54f4d69531b9210105c
Genre
Rollspel
Utgivare
Atari
Utvecklare
Obsidian Entertainment
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2006-11-03
Sammanfattning
plus
  1. Onlinespelet
  2. Karaktärsskapandet
  3. Grafiken
minus
  1. Styrningen
  2. Laddningstiderna
7

Grafik

Grafiken är ren och funktionell, inget utöver det vanliga men det behöver det inte vara heller. Spelet i sitt upplägg räcker gott och täcker upp för visuella missar.
7

Spelkänsla

Spelkänslan är vad man förväntar sig av den här typen av spel. Visst är spelet stämningsfullt men för att få den riktiga magin att infinna sig gäller det att sitta en timme eller två framför skärmen. Långa laddningstider gör också att man ibland lessnar och hellre går och gör något annat.
8

Varaktighet

Själva huvudäventyret är långt och skänker många timmar av spelglädje. Att spelare själva kan göra äventyr som de kan låta andra ta del av gör att varaktigheten höjs betydligt.
7

Slutsats

Neverwinter Nights 2 är vad det första spelet i serien borde ha varit. Det uppfyller alla krav och är minst sagt underhållande men saknar det där lilla extra som gör ett rollspel exakt så magiskt som det borde vara.
Bilder
45942200511150015320big
45942200511150015321big
45942200511150015322big
45942200511150015323big
screenshot1
screenshot3
screenshot4
screenshot5
screenshot6
screenshot7
screenshot8
screenshot9
screenshot10
screenshot11
screenshot12
screenshot13
screenshot14
screenshot15
screenshot16
screenshot18
screenshot19
screenshot21
screenshot22
Camera_control_allows_you_to_see_all_the_bristles_and_blades_from_above
nwn2
#inlineditbutton