Nerf N-Strike
Skrevs 2009-03-06 13:46:00 av P-A Knutsson
Skjutspel baserat på leksaker - flopp eller kolera?
Spel baserade på leksaker och tecknade serier är inte helt ovanligt. Spel baserade på leksakspistoler är däremot inte lika vanligt. Hasbros NERF-pistoler är vad jag vet inte speciellt kända i Sverige, men då de figurerat i både TV-serier och filmer är de antagligen riktigt stora på andra sidan Atlanten. Att ha dem som grund för ett barnvänligt skjutspel är därför inte helt ologiskt, även om grundkonceptet ”barnvänligt skjutspel” osar dubbelmoral.
Gummiproppa ihjäl robotarna!
Efter att ha klickat förbi en extremt ful meny drar NERF igång direkt, helt utan presentation. Därefter står spelaren i ett rum så fult att en DS skulle klara av att måla upp det. Faktum är att FPS-spelet Moon till Nintendos bärbara är snäppet snyggare. Med en skeptisk min riktade jag min pistolklädda Wiimote mot skärmen och sköt ner de robotar som ploppar fram. Spelet var så fantastiskt uselt att den groteska min av förvåning, förvirring och förskräckelse som spred sig i mitt ansikte antagligen skulle framkalla dödsfall. Det måste vara ett skämt, vilket det även var. Till viss del.
Att döda på låtsas
Efter att ha pangat ner fula robotar i fulare miljöer i en halv oändlighet lyckades jag dö. Ghhnööö tänkte jag samtidigt som spelets introsekvens drog igång. En styltigt animerad men ändå läcker sekvens där man får träffa spelets huvudperson och hans kompisar. De är i en arkadhall och spelar det nämnda spelet, och i bakgrunden ser man en mystisk robot som spionerat på dem. Denna robot gör sedan hembesök hos huvudpersonen och berättar att han kan bli den störste NERF-mästaren någonsin. Typ Pokémon, men med gulliga pistoler istället för monster. Hur som helst, huvudpersonen vill bli bäst och slängs in i olika metallrum där motståndare ska besegras i olika precisionsbaserade småspel.
   Samtliga minispel utspelar sig i små rum alternativt på en fast spelplan. N-Strike är med andra ord ingen rälsskjutare där man tar sig igenom lika miljöer, även om det finns vissa enklare inslag av just detta. De delarna är dock spelets absolut tråkigaste sysselsättning. Istället är det de Boom Blox-liknande uppgifterna som är roligast. Här ska block skjutas bort från en platta, i vissa fall genom att hitta ett dolt bomb-block, i andra genom att skjuta bort block som ser ut på ett speciellt sätt. Simpelt men kul, även om den taffliga grafiken gör det svårt att se hur blocken står. Att det fortfarande släpps Wii-spel utan 480p-stöd är ett hån.
   Spelsätten finns även tillgängliga för upp till fyra spelare, och det är här spelet underhåller. För den ensamme spelaren är huvudläget dessvärre ett sömnpiller. Ingen morot alls sätts upp för att spelaren ska orka ta sig vidare. I och för sig låser man hela tiden upp mängder med nya vapen, men som den obildade person jag är bryr jag mig inte nämnvärt om jag använder en LongShot C5-6 eller Crusher SAD-G. Ni som blir upprörda av detta ska absolut inhandla NERF N-Strike, detta spel är gjort av och för NERF-nördar.
nerf3
Pistolen som följer med N-Strike är en riktig NERF-pistol och kan skjuta iväg skumgummipilar.
Dubbelt med pangande
Lasersvärd, boxningshandskar och biljardkö i all ära, men finns det något som slår en plastig leksakspistol när det gäller kontrolltillbehör till Wii? De alternativ som finns ute nu har en kraftig betoning på just plast, vilket känns lite väl mesigt i handen när zombies eller terrorister ska mejas ner. Leksakstillverkaren Hasbros tillskott Nerf: N-Strike Switch Shot EX3 är därför ett riktigt trevligt tillskott. Den ligger skönt i handen, är lätt att greppa och har en vettig tyngd. Dessutom kan den tydligen byggas ut till ett stationärt maskingevär. Vem har inte drömt om att spela Super Mario Galaxy med ett sådant?
nerf4
Det ultimata tillbehöret till ljuspistolspel?
Bra pistol, meningslöst spel
Det finns ett par ljuspunkter i N-Strike, framförallt flerspelardelen, men paketet känns så oinspirerat att jag nästan får ångest av att spendera tid med titeln. Däremot kan jag inte påstå att någon del är direkt trasig, bara meningslös. Att spela ensam är helt befriat från engagemang, trots att ett par av beståndsdelarna faktiskt är riktigt kul. Men vad hjälper det när spelkänslan mest påminner om att kasta papperstussar på plastlådor. Visst, det är ingen riktig pistol som används i spelet, men det är betydligt roligare att skjuta med leksakspistolen som medföljer än det digitaliserade syskonet. Köp spelet, göm spelet, lek med pistolen.
   Är ni ute efter en bra pistol till Wii och har ljuspistolsfrälsta vänner kan jag rekommendera NERF N-Strike. Saknas det senare är titeln ändå värd att plocka upp när den når den oundvikliga reabacken, såvida den ligger där tillsammans med N-Strike Switch Shot EX3. Nu ska jag skjuta grannarna fulla med skumgummipilar.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
5bcd6b2c5e06b443dfaa67b73481babf
Genre
Ljuspistol
Utgivare
EA
Utvecklare
EA
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2009-03-06
Sammanfattning
plus
  1. Bra pistol
  2. Ett par roliga minispel
  3. Kul i multiplayer
  4. Småläckra mellansekvenser
minus
  1. Urtrist enspelarläge
  2. Undermålig grafik
  3. Kass skjutkänsla
  4. Hemst ljud
5

Slutsats

Ett barnvänligt skjutspel baserat på leksakspistoler är lika logiskt som det är ologiskt. Ignorerar man dubbelmoralen är det en bra grundidé, men utförandet kunde ha varit betydligt bättre. Spelets huvudläge består av minispel som ska avklaras för att låsa upp svårare versioner av dessa. Vissa av dem är kul, men totalt sett blir det bara tröttsamt då all form av drivkraft att ta sig vidare saknas. Pistolen som medföljer är dock trevlig, och de småroliga minispelen blir ännu bättre med levande motstånd. Men återigen, den tråkiga inramningen och mesiga känslan förtar det mesta av spelglädjen.
nstrike
nstrike2
nstrike3
nstrike4
#inlineditbutton