MySims Racing
Skrevs 2009-07-07 19:35:00 av P-A Knutsson
Ett billigt alternativ till Mario Kart.
Wii Fit och Mario Kart Wii är två av de absolut största spelsuccéerna på senare tid. Trots att de är över ett år gamla håller de fortfarande till högt på försäljningstopplistorna. Därför är det inte konstigt att EA riktar sin uppmärksamhet på just dessa titlar när de gör nya försök att håva in Wii-ägarnas pengar. Det lyckade träningsspelet EA Active var först ut, är MySims Racing en lika välgjord Nintendo-klon?
Mario Sims Racing
EDTV, 60Hz, fyra spelare, Wiimote, Wii Wheel, Gamecube- och Classic-kontroller. Informationsraden på baksidan av MySims Racing är identisk med den på Mario Kart Wii. Andra likheter är de deformerade karaktärerna. Sittandes i alldeles för små kartliknande fordon kör de runt i fantasifulla landskap fyllda med färger och svävande vapenfyllda lådor.
   Fast det finns faktiskt en del olikheter. Den mest uppenbara skillnaden är hastigheten, MySims Racing är betydligt snabbare – speciellt när boosten används. Att det ökade tempot förbättrar fartkänslan rejält är såklart ett stort plus i ett bilspel, men samtidigt blir spelandet lite rörigare. Att se detaljer i miljöerna blir svårare, och man hinner inte reagera på vad vissa vapnen gör.
   Bilpimpning är däremot något som simmarna tveklöst gör bättre. De förinlagda förarna och bilarna kan inte ändras, men de fordon som skapas i Story Mode kan modifieras vad gäller allt från kofångare till baklyktor. Så även om det enbart är multiplayer som intresserar är det väl värt att spendera någon timme med enspelardelen.
Modifiera mera
Det första som ska göras i Story-läget är att skapa en karaktär med tillhörande bil. På de fyrkantsformade simmarna kan färg, frisyr, ögon, mun och diverse tillbehör ändras. De flesta alternativen är relativt normala, men det går även att trycka fast ett Silent Hill-liknande kaninhuvud på sin sim. Överlag känns utbudet av utseendealternativ lite snålt, men samtidigt är kombinationsmöjligheterna stora.
   Vad gäller bilarna är utbudet av alternativa delar bättre, men fortfarande rätt klent. Det är dock möjligt att förbättra utbudet markant genom att vinna tävlingar och olika minispel i Story Mode. Går tävlingarna bra belönas spelaren med ritningar på diverse specialdelar. Många är enbart till för att göra dina bilar snyggare, exempelvis kofångare, lampor eller fälgar, men ibland får man ritningar på bildelar som förbättrar köregenskaperna.
   För att bygga de nya delarna krävs Sims-kristaller i en mängd olika färger. Dessa ligger utspridda över samtliga racingbanor och är lätta att plocka upp, så de är sällan någon bristvara.
EA Cars
En lite lustig detalj med Story-läget i MySims Racing är handlingen. Allt tar sin början i en ödslig liten stad mitt ute i öknen. En gång i tiden var platsen en populär samlingsplats för olika racingevenemang, men när stadens stjärna försvann under mystiska omständigheter gjorde besökarna detsamma. Staden förföll och de få invånare som är kvar spenderar dagarna med att oroa sig över planerna på att förvandla platsen till en soptipp. De som har sett Disney-filmen Cars lär få en redig déjà vu-känsla.
   Själva spelandet går ut på att antingen hjälpa befolkningen med att samla allt från pizzor till blommor som de lyckats tappa på vägarna, eller imponera på dem genom att vinna race eller slå banrekord. Gör man bra ifrån sig får man förutom de nämnda ritningarna även små hjärtan vid deras namnskyltar. När hjärtmätaren är fylld är man bästisar för alltid. :love:
Spela med riktiga bästisar
Virtuella bästisar i all ära, men likt andra kartspel är MySims Racing klart bäst i sällskap med riktiga vänner. Det går som sagt att spela fyra spelare samtidigt på delad skärm, och de flesta kontrollalternativ Wii erbjuder fungerar. Personligen föredrar jag Wiimote plus Nunchuck, med Gamecube-kontrollen som god tvåa. Med den förstnämnda kombinationen används rörelsefunktionen för två saker; hoppa och vifta bort vapenträffars bieffekter. Med en Classic- eller GC-kontroll utförs detta med knapptryck.
   Vapenutbudet består av typiska massförstörelsevapen som äppelträd, pumpor, solglasögonklädda meloner och såpbubblor. Mina personliga favoriter är dock en flygande hjärtskjutande kanin, och framförallt en tornado som vänder de andras spelskärmar upp och ned. Totalt sett finns de tillhyggen som förväntas, men det är inte helt lätt att förstå vad de gör – speciellt inte när skärmen är uppdelad på fyra.
En köpvärd kopia
Jämfört med genrens gigant Mario Kart är MySims Racing snäppet sämre på det mesta. Därmed inte sagt att det är dåligt, bara lite meningslöst. Å andra sidan kostar spelet redan nu någon hundralapp mindre än Mario Kart, och med tanke på Nintendos ovilja att sänka sina spelpriser och EA:s tendens att göra det motsatta lär prisskillnaden snart bli stor. Med andra ord är MySims Racing ett klockrent val för de föräldrar som ska köpa ett enklare och billigare bilspel till sina barn. En annan möjlig målgrupp är de som spelat sönder alla banor i Mario Kart Wii och vill ha mer. Övriga kan spara sina slantar.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
6f204040d12638e4cbf686b12eeb7688
Genre
Barn,racing
Utgivare
EA
Utvecklare
EA
Plattform
Wii, Nintendo DS, Wii
Prisjakt
Release
2009
Sammanfattning
plus
  1. Härlig fartkänsla när boosten är igång
  2. Kul att modifiera bilarna
  3. Kul för flera
minus
  1. Gör inget mer än vad som förväntas
  2. Enbart race i multiplayer
  3. Ödsliga och intetsägande banor
6

Slutsats

MySims Racing är en typisk kartracer med allt vad det innebär. Deformerade karaktärer, färgglada banor och vapenfyllda lådor är vad som står på menyn. Spelet gör en del saker bättre än genregiganten Mario Kart, men överlag är det snäppet sämre. Därmed inte sagt att det är dåligt, alla ingredienser för ett enkelt men underhållande bilspel finns här. De som har Mario Kart Wii och inte tröttnat på dess banor har dock inget att hämta här.
Bilder
mysimsracingwii012
mysimsracingwii013
mysimsracingwii015
mysimsracingwii016
mysimsracingwii017
mysimsracingwii018
mysimsracingwii019
mysimsracingwii020
#inlineditbutton