Murdered: Soul Suspect
Skrevs 2014-06-16 11:25:00 av Lukas Nilsson
Att lösa mordet på sig själv kommer med toppar och dalar. Murdered: Soul Suspect innehåller en bra spelidé som inte riktigt når hela vägen.
En skoningslös seriemördare löper fritt i den lugna småstaden Salem, Massachusetts. Ronan O’Connor, en kedjerökande detektiv med ett kriminellt förflutet, stöter på mördaren under en pågående mordutredning bara för att själv få sätta livet till efter ett handgemäng.
   För att kunna återförenas med sin redan avlidna fru på andra sidan måste Ronan först lösa mordet på sig själv, som spöke. Inledningen till Murdered: Soul Suspect är mycket välgjord och påminner en hel del i berättarteknik om det lysande, nu tre år gamla, Deus Ex: Human Revolution.
Murdered-Soul-Suspect-Ryan-O-Connor
Spännande rakt igenom
Det är just manuset som är det bästa med Murdered: Soul Suspect. Berättelsen bjuder på överraskningar och det är aldrig uppenbart vad som ska hända härnäst.
   Ronan O’Conner är visserligen en klyschig badboy-protagonist men har ändå med en spännande bakgrundshistoria. Röstskådespelet är dessutom riktigt bra, där tonårsmediet Joy står ut i mängden som den helt klart mest intressanta karaktären.
De dödas stad
Ett välskrivet manus i all sin ära, men Murdered: Soul Suspect är inte riktigt så bra i alla avseenden. Att vara spöke är inte fullt så spännande som man kan tro, eftersom Ronans spökegenskaper känns något begränsade. Att läsa tankar och gå genom väggar är i själva verket något poänglöst, då de allra flesta väggar inte fungerar att gå igenom, och att läsa någons tankar fyller sällan någon funktion.
   Staden Salem känns dessutom död och klaustrofobisk. Däremot finns det andra förlorade spöken i staden som, precis som Ronan, inte kan ta sig till andra sidan riktigt ännu.
joy
Joy och Ronan kompletterar varandra väl.
En läskig fiendetyp
Att vara detektiv och lösa gåtor ska kännas klurigt, tyvärr är det sällan som det krävs någon större tankeverksamhet för att knäcka gåtorna och analysera ledtrådarna.
   För att göra spelet något svårare har Airtight Games valt att slänga in demoner i spelet som kan ha ihjäl Ronan om han inte är försiktig. Även om dessa strider inte är särskilt underhållande bidrar de till att öka skräcken.
fiendemurdered
Dessa varelser är alltid obehagliga att möta.
Vinnande berättelse
Murdered: Soul Suspect går fort att spela klart och är aldrig det minsta svårt. Men tack vara en riktigt välgjord deckarberättelse är det svårt att lägga ned handkontrollen och sluta spela. Trots en blek spelvärld är äventyret och karaktärerna så pass spännande att spelet förblir underhållande för de som tar sin tid med spelet, letar samlingsföremål och läser ledtrådarna runt om i Salem.
Vi fick ett exemplar av spelet av Square Enix.
Level_7

offline Lukas Nilsson

Spel- och filmintresserad kille som pluggar journalistik och multimedia. Bosatt på Södermalm i Stockholm.
c0bc49ace1751c3674c86a2645e000fc
Genre
Action
Utgivare
Square Enix
Utvecklare
Airtight Games
Plattform
Playstation 4
Prisjakt
Release
2014-06-05
Sammanfattning
plus
  1. En spännande deckarhistoria
  2. Bra karaktärer
  3. Röstskådespelet
  4. Samlingsföremålen
minus
  1. Begränsade krafter
  2. Något död stad
  3. Lätt
7

Slutsats

Murdered: Soul Suspect bjuder på en spännande och oförutsägbar deckarhistoria som räcker långt för att fängsla spelaren från början till slut. Att vara spöke och besitta en rad olika krafter är däremot mer begränsat än vad som hade önskats, och spelet är genomgående lite för enkelt. Men tack vare manuset och ett bra röstskådespel förblir det spökliga äventyret hela tiden underhållande för de som tar sin tid, samlar föremål, och läser ledtrådarna runt om i den ängsliga staden.
#inlineditbutton