Motorstorm Arctic Edge
Skrevs 2009-09-15 10:20:00 av P-A Knutsson
Från PS3 till PSP, överlever Motorstorm-känslan flytten?
Motorstorm till Playstation 3 var en typisk lanseringstitel. Snygg grafik och härlig känsla, men med många oslipade detaljer. När Pacific Rift släpptes förra vintern var de flesta problemen borta, och spelet bjöd på en av de främsta offroad-upplevelserna i spelväg. I denna PSP-spinoff har utvecklarna dock betydligt mindre kraft att leka med, hur kommer detta att påverka spelkänslan?
Från förtid till realtid
En dånande CG-sekvenens inleder Arctic Edge. Ganska snart byts denna förrenderade film ut mot spelets riktiga grafik. En nedgradring såklart, men inte alls så stor som jag förväntat mig. Motorstorm Arctic Edge är riktigt snyggt. På bild ser det yttre inte alltför tilltalande ut, men medan man spelar är det svårt att hitta något att klaga på. Väldetaljerade vrålåk som dundrar runt på tolv stora banor fyllda med alternativa vägar och läckra effekter.
   Trots tio fordon på skärmen samtidigt, bra sikt och imponerande grafik håller sig skärmuppdateringen stabil. Ibland önskar jag dock att den hade varit lite högre, för att på så sätt ge en bättre fartkänsla. Å andra sidan är hastigheten inget jätteproblem, det är mest de större lastbilarna som är på tok för sega.
En blandad start
Arctic Edge innehåller en rad olika fordonstyper med vitt skilda köregenskaper. Snöskotrar och motorcyklar är snabbast men klenast. Blir man påkörd, eller själv kör på, en av de större bilarna inleds en irriterande och tidsödande flygtur. Sitter man istället i en enorm tankbil är det inte mycket som kan stoppa en - förutom svängar och möjligtvis tristess. Att hålla sig i täten med dessa fordon är inte överdrivet svårt, men de är så trögstyrda och slöa att racen där de måste användas blir en pina.
cmdLOG_JAM0001
Det går att låsa upp nya bildelar, men de förändrar enbart utseendet.
Snurra dig uppåt
För att klara av spelets huvudläge måste dessvärre samtliga fordon användas, de flesta tävlingar har nämligen vissa restrektioner vad gäller bilval. Utöver detta är karriärläget väldigt rakt fram. En spiral med tävlingar av ökande svårighetsgrad ska betas igenom. Förutom de regelrätta först i mål-tävlingarna ska spelaren även passera checkpoints inom snäva tidsgränser, samt ligga etta tills en räknare kommit upp i 999. Inga jätteskillnader mot vanliga race, men det ger lite variation.
Välvägda bilar
Mest variation skapar dock körkänslan. Trots restriktionerna har spelaren vanligtvis en rad kärror att välja mellan, vilket innebär en startlinje fylld med en mängd olika fordonstyper.
   Köregenskaperna i dessa skiljer som sagt enormt, men de är ändå välbalanserade. Personligen föredrar jag fyrhjulingar, vilket kan klassas som lätt mellanvikt. De har en härlig fysik och känns lagom tunga, även om oturliga studsar kan få förödande konsekvenser.
   Vill man ha något mer stabilt finns buggys, jeepar och rallybilar att välja på. De tillhör den typiska mellanklassen och ger den mest normala körupplevelsen. Men vem vill köra normala bilar på banor fyllda med hopp, hinder och gropar?
cmdSNOWGOD_CANYON0003
I dessa lägen finns det två ord att välja på. Båda är svordomar.
Godtyckliga krascher
Oavsett biltyp krockas det dock en hel del om man kör oförsiktig. I regel är det spelarens fel, men lite väl ofta känns det alldeles för slumpartat vad som egentligen händer efter en kollision. Kör man rakt in i en vägg så att ens fordon exploderar, så kommer man snart ut mitt i banan igen med återställd boostmätare och inte sällan utan att förlora en enda placering. Men om du nuddar ett hinder och kommer ur kurs, och tvingas trycka på select för att hamna på rätt väg igen, förlorar du ofta betydligt mer tid. Det finns en godtycklighet i krascherna som gör att det känns som att spelet bestämmer hur det ska gå för dig snarare än du själv med din körning.
   Samma godtycklighet finns också i hur vissa föremål påverkar fordonen. Ibland kan man smälla in med sidan i en bergvägg utan att man ens tappar farten, medan en lätt touch med en motståndare kan slunga iväg ditt fordon. Lite överdrivet, men det är retligt att inte veta vad som kommer hända när man på något sätt rör vid föremål. I bra spel lär man sig sådant och anpassar sig efter det. Här får man lite för ofta istället hålla tummarna.
Akta dig för svenskarna
Likt många andra Sony-spel innehåller Motorstorm svenskt tal och text. Likt många andra svenskdubbade spel låter det som ett barnprogram. Lyckligtvis pratas det inte alltför mycket, och textmässigt finns det inget att klaga på.
   Inte heller ljudeffekterna får ta emot klagomål, snarare det motsatta. Med PSP:ns inte alltför imponerande högtalare blir ljudet i och för sig både platt och klent, men med ett par hörlurar i öronen märks det att även ljudbiten har haft hög prioritet. Musik och ljudeffekter mixas bra, och motorerna brummar som de ska.
   Vid sidan av tal och ljudeffekter hörs ett soundtrack fyllt med licenserade låtar från Queens of the Stone Age, The Prodigy, The Hives med flera. Låtvalen är i och för sig lite enformiga, men de passar motoråkandet perfekt.
cmdTHE_CHASM0001
Spelet innehåller ett fotoläge med vilket man när som helst kan ta bilder. Dessa sparas som vanliga JPG-filer och kan sedan användas i recensioner. Helt perfekt.
Fartfyllt och finslipat
Det märks att Sony satsar hårt på nylanseringen av PSP:n. Att de släpper sina största spelserier till den är inte anmärkningsvärt, men att spelen anpassats så väl till formatet överraskar. Motorstorm imponerar så pass mycket att det med lätthet tar sig in bland topptitlarna till PSP vad gäller presentation. Tyvärr strular kontrollen en del, och ibland är fysiken lite väl inkonsekvent, men de missarna hindrar inte spelet från att bjuda på arkadracing i absolut toppklass.
   Motorstorm Arctic Edge är snyggt, underhållande och utmanande. Alla som vill ha ett fartfyllt racingspel måste ta en titt på den här titeln.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
b5860338ff2829ee05b4de2a2f98e892
Genre
racing
Utgivare
SCEA
Utvecklare
Bigbig Studios
Plattform
Playstation Portable, Playstation 2
Prisjakt
Release
Hösten 2009
Sammanfattning
plus
  1. Väldesignade banor
  2. Mycket bra körkänsla
  3. Utmanande
minus
  1. Lite slumpmässig fysik
  2. Tråkiga lastbilar
  3. Inga uppgraderingsmöjligheter
7

Slutsats

Motorstorm Arctic Edge är snyggt, underhållande och utmanande. Tyvärr strular kontrollen en del, och ibland är fysiken lite väl inkonsekvent, men de missarna hindrar inte spelet från att bjuda på arkadracing i absolut toppklass.
Bilder
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp001
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp002
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp003
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp004
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp005
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp006
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp007
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp008
motorstormarcticedgeplaystationportablepsp009
Onlinespel
Arctic Edge innehåller trådlöst spelande för upp till åtta personer, antingen via ad-hoc eller online. Tyvärr ville inte detta fungera för oss, antagligen för att spelets officiella release inte har varit än.
#inlineditbutton