Monsters vs. Aliens
Skrevs 2009-04-10 06:58:00 av P-A Knutsson
Från filmduken till vardagsrummet.
I somras lyckades Dreamworks animerade komedi Kung Fu Panda med det omöjliga; samtidigt som filmen gick upp på biograferna stod ett genomarbetat och underhållande spel i butikshyllorna. Kan de upprepa bedriften nu när Monsters vs. Aliens släpps i båda formerna samtidigt, eller var den förra titeln en ren lyckoträff?
Monster med variation
Efter en lång och smårolig inledningssekvens där karaktärerna presenteras inleds själva spelandet med en Sonic-liknande plattformsdel. Den meteoritstrålskadade Enormica stampar på två jeepar och förvandlar dem till rullskridskor. Med dessa under fötterna tar hon sig automatiskt framåt och spelaren får nöja sig med att samla gyllene klot genom att svänga, hoppa, tacklas och grinda.
   När den banan är avklarad får spelaren ta kontroll över Felande Länken, en korsning av apa och fisk. Här är det klassisk spöa fiender-action som gäller, väldigt likt Kung Fu Panda med relativt många attacker och förstörbara miljöer. Kasta, snurra, hoppa, slå – likt Poos äventyr saknar jag inte något speciellt i attackväg och kontrollen fungerar utan större bekymmer.
   Därefter är det B.O.B. som ska kontrolleras, en stor slemklump. Blobben Bobs banor är mer pusselinriktade och kräver tankeverksamhet snarare än flinka fingrar. För mig är de olika problemen riktigt lätta att lista ut, men för målgruppen passar de perfekt.
   Alla karaktärer har med andra ord speciella egenskaper och kontrolleras lite annorlunda. Dessutom varieras spelandet ständigt av olika minispel. Det låter kanske rörigt, men tack vare lätta och smart förklarande kontroller bör det aldrig bli förvirrande – oavsett ålder.
Svensktextad masspridning
När en ny rörelse ska utföras förklaras det med stora rutor, tydligt utmärkta med bild och text som berättar vad som ska göras. Ett stort plus är att dessa beskrivningar, och alla annan text, är på svenska. Enligt omslaget är ”spel och manual på svenska”, något som åtminstone jag tolkar som att både text och tal ska vara på vårt vackra språk. I den 360-version jag spelade fanns det inget sådant alternativ; utrymmesbrist eller otydlig information? Nu är detta inget jätteproblem eftersom den text som finns är lättläst även för yngre, men jag kan tänka mig att de barn som sett filmen skulle sakna de ”riktiga” rösterna.
   För oss som avskyr dubbning finns det däremot inte mycket att klaga på vad gäller rösterna, de flesta är nämligen tagna direkt från filmens ”skådespelare”. Tyvärr verkar större delen av ljudbudgeten vara lagd där, de övriga ljudeffekterna och musiken lämnar mycket att önska. För det mesta trummar allt på omärkbart i bakgrunden utan att störa alltför mycket, men gör man misstaget att börja lyssna på musiken är det bara att rota fram huvudvärkstabletter.
mva2
I trängda lägen kan spelets enkla coop-läge vara till hjälp. Likt Mario Galaxy får spelare nummer två kontrollera ett sikte, som här kan användas till att skjuta ner fiender.
Vaffö göru på dette vise?
Ett stort problem med filmlicensspel är att de ofta förutsätter att spelaren har sett filmen för att förstå vad tusan som händer i spelet. Handlingsmässigt är Monsters vs. Aliens något bättre än sina kusiner på den punkten och levererar en del förklarande filmsekvenser mellan uppdragen.
   Själva uppdragen knyts däremot inte alls ihop på något bra sätt, utan slängs fram lika abrupt som de avslutas. Variation i all ära, men de konstanta bytena av karaktär och miljö gör att den röda tråden går vilse redan i startmenyn. Det är bäst att inte lägga alltför stor tankeverksamhet på vart man är och vad som görs, bara ta sig framåt tills en poängtavla slängs fram och visar att nivån är avklarad.
Återanvända pixlar
Att spelet släpps på alla möjliga format märks tydligt på grafiken. Snällt sagt ser PS3/360/PC-versionen överlägset bäst ut, men det blir snabbt uppenbart att grunden kommer från svagare maskiner. Jag skulle inte gå så långt och kalla spelet fult eftersom animationer och huvudkaraktärer imponerar smått. Däremot lämnar miljöer och fiender en hel del att önska; stela och detaljfattiga rum befolkade av enkelt uppbyggda fiender .
   Dessutom finns det en grafisk detalj som ställer till en hel del strul; karaktärernas skuggor. Plattformshoppande, flygande fiender och svävande föremål framkallar vid vissa passager onödigt mycket frustration eftersom skuggorna faller så onaturligt. Detta leder till att avståndsbedömningen blir både vind och skev, vilket i värsta fall leder till döda monster.
   Överlag fungerar dock grafiken. Vissa delar skulle inte ens vara godtagbart på förra generationens konsoler, men tack vare ett par höjdpunkter får det yttre ändå godkänt.
mva5
Bob påminner en hel del om monstret i Live Arcade-titeln The Maw, men Dreamworks figur är långt ifrån lika charmig som sin kusin.
Lättsmält variation
Kort sagt är Monster vs. Aliens en lyckad filmlicenstitel från Dreamworks. Spelet imponerar egentligen inte på någon särskilt punkt, utan rullar mest på i ett trevligt och varierat tempo. Är man petig är det lätt att hitta småfel i det mesta, speciellt den lite väl oprecisa kontrollen och det uppstyckade upplägget. Om spelet fått några veckors extra utvecklingstid kunde de missarna slipats till och betyget fått en extra pinne, men inte mer än så.
   På det stora hela bjuder spelet ändå på en underhållande resa. Alla minispel och variationen hos karaktärerna gör att titeln sticker ut en bit ovanför massan, även om den aldrig når upp till samma klass de riktigt bra plattformsäventyren. För yngre spelare som gillade filmen passar denna titel trots det alldeles utmärkt.
 • 2
  ninja x Jag tycker ändå det är trevligt at... 2009-04-10
 • Nerd
  Danadoni Har något spel gjort av en Disney/dr... 2009-04-10
 • Var_008
  Contra Ser kul ut. Bra att det är Svensk Te... 2009-04-10
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
95351e337ca832673d51820167158202
Genre
Barn,Äventyr
Utgivare
Activision
Utvecklare
DreamWorks Interactive
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-04-03
Sammanfattning
plus
 1. Kul att spela
 2. Bobs banor
 3. Många minispel
 4. Svensktextat
minus
 1. Ryckig presentation
 2. Stundtals oprecis kontroll
 3. Jobbig musik
6

Slutsats

Från att ha varit spelvärldens avskum har filmlicensspel skärpt till sig en hel del denna generation. Monster vs. Aliens fortsätter den goda trenden och levererar ett relativt varierat och underhållande äventyr. Spelets stora akilleshäl är den upphackade presentationen, vilket leder till förvirring över vart man är och vad som egentligen görs. Att förbise den bristen är däremot inte speciellt svårt, och speciellt för yngre är spelet riktigt kul.
mva1
mva3
mva4
mva6
#inlineditbutton