Metroid Prime Trilogy
Skrevs 2009-09-10 05:50:00 av Andreas Eklöv
Tre bra spel i samma paket.
När det blev känt att det amerikanska företaget Retro Studios skulle överföra Metroid-serien till 3D var det många skeptiker som höjde oroliga röster över seriens framtid. Lyckligtvis fanns det inget att oroa sig för och med Metroid Prime-serien bevisade Retro Studios att konceptet fungerade minst lika väl i 3D. Nu får vi den definitiva versionen av serien med nya kontroller och diverse andra förbättringar.
logo
Förfina och förena
Metroid-spelen har alltid gått ut på att utforska planeter i rollen som Samus Aran, en rymdjägare vars duster med de onda rymdpiraterna tar henne till en rad olika planeter. En central del i utforskandet av planeter och striderna är att du som spelare ska leta upp de expansioner till Samus mekaniska dräkt som finns spridda runtom i spelvärlden.
   Dessa expansioner är nödvändiga för att ta dig vidare i världen. En expansion gör det möjligt för Samus att rulla ihop sig till en liten boll för att ta sig igenom trånga utrymmen. En annan expansion gör det möjligt att skjuta missiler som gör mer skada och kan öppna dörrar som vanliga skott inte öppnar. Ytterligare en expansion låter Samus vistas i miljöer med extrema temperaturer, och så vidare. När du hittar nya expansioner kan du få tillgång till nya områden i områden du redan utforskat.
   Denna populära formula regerade i det tvådimensionella planet på Nintendos konsoler NES, Gameboy och Super Nintendo och det skulle dröja ända till 2002 och Gamecube-konsolen innan serien fick en ny del som dessutom var i 3D.
Metroid i 3D
Metroid Prime hette den första delen i vad som skulle bli en trilogi, utvecklad av företaget Retro Studios. I Prime-serien utforskar du spelvärlden ur förstapersonsperspektiv, med undantag för när du rullar ihop dig till en boll varpå spelet växlar till tredjepersonsvy. Många av de expansioner som fans av serien lärt sig att älska från de tvådimensionella spelen återvände även i Prime-serien.
   De första två spelen, Metroid Prime och Metroid Prime 2: Echoes, var visuellt mycket imponerande spel när de släpptes och kontrollschemat var väl anpassat för Gamecube-kontrollen. När det var dags för den tredje delen i serien var det Nintendos nya konsol Wii som var i fokus och därmed även de rörelsekänsliga kontroller som Wii-konsolen använde sig av. Metroid Prime 3: Corruption släpptes 2007 och med det var Prime-trilogin avslutad.
   Nintendo har nu valt att paketera dessa tre spel i ett paket vid namn Metroid Prime Trilogy där de två första spelen har uppdaterats med nyheterna från del tre.
metroidprimetrilogywii004839408443
Samtliga tre spel använder nu den rörelsekänsliga kontrollen som introducerades i del tre.
Den definitiva kontrollen
Den kontrollmetod som introducerades i Metroid Prime 3: Corruption har i denna samling även applicerats på de första två spelen. Detta är enbart positivt då kontrollen i Corruption än så länge är det spel som bäst bevisar att en förstapersonsskjutare i 3D fungerar felfritt med Wii-kontrollerna. Kontrollschemat i de första två delarna har mappats om till Wiimotens knappschema. Du kan fortfarande låsa siktet på fiender men precis som i Corruption styr du fortfarande markören fritt. Detta är en förbättring av det mer statiska kontrollschema som fanns på plats i de första två spelen.
   Precis som i Corruption vänder du dig om genom att föra markören till synfältets kanter varpå Samus synfält roterar i aktuell riktning (upp, ner, vänster, höger). Kontrollschemat har införts precis lika bra i de första två spelen som i det tredje vilket innebär en trevligare och mer engagerande spelupplevelse överlag. Den rörelsekänsliga kontrollen är dock mer genomgående i Corruption i och med att spelet skapades med den kontrollen som grund. De inställningar för den rörelsekänsliga kontrollen du kunde ställa in i Metroid Prime 3: Corruption finns även tillgängliga för de första två spelen om du inte är nöjd med standardinställningarna.
metroidprimetrilogywii0051451511313
För de som spelat igenom alla tre delarna finns här inte mycket nytt, men ett mer gediget spelpaket får du leta efter.
Tekniskt polerat
I och med att alla tre spelen samlas i samma paket passade Nintendo på att även finslipa några av de tekniska detaljerna. De första två spelen har belönats med uppdaterad upplösning på 480p vilket innebär att de ser märkbart bättre ut när de körs på HDTV-apparater. De har även fått stöd för widescreen-formatet 16:9 vilket också gör upplevelsen bättre på nya tv-apparater.
   I och med att Metroid Prime 3: Corruption utvecklades för Wii fanns detta stöd redan där till att börja med så den version du hittar i detta paket är identisk med originalspelet. Denna tredje del är också överlägset snyggast av spelen med snygga effekter, vackert designade karaktärsmodeller och läckra miljöer som lockar till utforskande.
   Den utmärkta designen gäller för samtliga delar i serien vilket döljer det faktum att det egentligen är en ganska enkel grafikmotor som jobbar i bakgrunden. Att den första delen släpptes redan 2002 märks i lågupplösta texturer och mer rudimentära 3D-objekt än i de övriga spelen men det är inget som på något sätt stör helhetsupplevelsen. Samtliga delar i serien är ett kompetensbevis för Retro Studios med tanke på de begränsade hårdvaruresurser de jobbat med.
metroidprimetrilogywii0011457057666
Samtliga tre spel har polerats något men det är del tre som verkligen skiner med både design och effekter.
Extramaterial och tillägg
Jag blev lite besviken när jag insåg att mina sparfiler från min fristående kopia av Metroid Prime 3: Corruption inte kunde importeras till detta paket, men det är egentligen en ganska oväsentlig sak då detta spelpaket primärt riktar sig till de som aldrig spelat några av seriens delar eller de som helt enkelt vill köra igenom alla spelen igen med rörelsekänslig kontroll.
   En av bristerna med de första två spelen var att det inte fanns något mer att göra när man spelat igenom spelens handling (med undantag för flerspelarläget i Echoes som fortfarande inte är särskilt intressant). I Metroid Prime Trilogy har båda de första spelen bestyckats med det belöningssystem som fanns i den tredje delen. Detta system belönar spelaren med emblem efter avklarade uppgifter, såsom att besegra en boss eller att scanna en viss procent av spelets omgivningar och objekt.
   Precis som med kontrollsystemet är detta belöningssystem inte lika gediget implementerat i de första två spelen som i det tredje men det är en trevlig detalj att det finns där oavsett vilket. De emblem du samlar på dig under spelens gång kan du sedan använda för att låsa upp extramaterial såsom illustrationer, information om speluniversumet med mera.
Ett gediget paket
En summering av Metroid Prime Trilogy är helt enkelt att detta är de definitiva versionerna av spelen i ett och samma paket. För priset av ett normalspel får du tre kompletta spel med förbättringar och extramaterial. Om du inte har upplevt något av spelen tidigare ska du utan tvekan investera i detta paket. Har du spelat samtliga spel i serien är nyheterna i paketet små och den enda anledningen till ett köp skulle i så fall vara om du vill uppleva de första två spelen med rörelsekänslig kontroll.
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
a8259e99f0fce6c23d25ea95eca82afd
Genre
Action
Utgivare
Nintendo
Utvecklare
Retro Studios
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2009-09-04
Sammanfattning
plus
  1. Tre fullgoda spel för priset av ett
  2. Ett bästa kontrollschemat i samtliga tre delar
  3. Del ett och två har polerats tekniskt
  4. Belöningssystemet i samtliga tre spel
  5. Massor av underhållning för pengarna
minus
  1. Inte mycket nytt för de som redan spelat seriens delar
9

Slutsats

Tre spel i ett med förbättringar i kontroll, presentation och extramaterial. Att de första två spelen även bestyckats med det belöningssystem som finns i del tre ger dig även större anledning till att hitta och göra allt. Har du redan spelat samtliga tre delar finns här dock inget nytt förutom de nya kontrollerna, men som ett spelpaket får du inte mer spelglädje för pengarna i höst. Metroid Prime Trilogy är helt enkelt den definitiva versionen av en redan fantastiskt bra spelserie.
Bilder
metroidprimetrilogywii007
metroidprimetrilogywii002
metroidprimetrilogywii003
metroidprimetrilogywii004
metroidprimetrilogywii005
metroidprimetrilogywii006
metroidprimetrilogywii001
#inlineditbutton