Mercenaries 2: World in Flames
Skrevs 2008-09-10 18:58:00 av erik
Efter det utmärkta Mercenaries borde succén för uppföljaren vara given. Eller?
Recension i tre ord: "Korkat, men kul". Att Pandemic gjorde det underhållande och något förbisedda Mercenaries fick upp mina förväntningar ordentligt inför uppföljaren och med ett samarbetsläge online kändes det nästan som en garanterad fullträff. Men någonstans på vägen verkar Pandemic antingen ha gått in i väggen, kört slut på sin kreativitet eller helt enkelt visat att föregångaren var ett tillfälligt lyckokast. Rent tekniskt och grafiskt är det här inte värdigt ett spel år 2008 och det har sågats på sina håll. Men jag gillar det.
mers2

Fritt fram för kaos

Handlingen är högst ointressant. Vad det går ut på är att följa de tydliga mål som ges på skärmen; "döda alla fiender", "spräng byggnaden A" eller "ta dig till plats B". Sedan är det bara att plocka fram de vapen du har tillgängliga för tillfället och sprida kaos. Hur du går till väga i uppdragen är i stort sett upp till dig eftersom det är en stor, fri spelvärld.
   Du kan bära runt på flera olika bössor samtidigt och alla standardvapen finns såklart med; hagelbössa, kulsprutor, raketgevär och granatkastare. Dessutom kan du kasta vanliga granater, slå med kolven på bössan och plantera sprängdeg. Vapnen behöver ammunition och det snor du från nedskjutna fiender. De kan även lämna hälsopaket och pengar som används för att köpa nya vapen.

Fordon och förstörelse

För att ta dig runt i de enorma banorna som du är helt fri att röra dig i kan du sno fordon från civilister eller fiender. Motorcyklar, jeepar, lastbilar, tanks, sportbilar eller till och med helikoptrar. Körkänslan i dem är inte helt lyckad och de rör sig stelt och orealistiskt, men det är inget som stör nämnvärt. En någorlunda verklighetstrogen, men lätt överdriven fysik gör det möjligt att välta bilar, köra på fiender så att de flyger iväg ett tiotal meter och spränga både det ena och det andra så det flyger över skärmen. Dessutom är mycket av omgivningens föremål förstörbara. Har du bara bra sprängkraft kan du rasera allt från staket och träd till broar och byggnader.
mercx3008
Att ställa till med stora explosioner är en av spelets roligare sysselsättningar. Lägg märke till killen som springer åt höger. Han visar rätt bra vilken AI och vilka animationer som Pandemic mäktat med.

Få finesser

Kontrollen och animationerna är bara på gränsen till godkänd. Det är ganska stelt att styra någon av de tre huvudpersonerna (som egentligen bara skiljer sig åt i utseendet). De kan hoppa, spurta och sikta in sig med en inzoomad kamera bakom axeln, men eftersom autosiktet hjälper till nästan överdrivet mycket så är det sällan man behöver sikta så noga. Allt för att skapa ett högre tempo och bättre flyt i actionsekvenserna.
   Mercenaries 2 spelas inte ett dugg försiktigt. Det kastar dig rakt in i hetluften och det är oftast bara att rusa in i nästa eldstrid. Du kan förvisso sno en av fiendens fordon och därmed lura dem att du är på deras sida, men det är en av få finesser. Annars är det anfall med vapnen i högsta hugg som gäller.
Delad glädje...
Samarbetsläget är kanske spelets största säljargument. Du kan när som helst låta en kompis hoppa in i ditt spel så att ni kan hjälpas åt att klara uppdragen. När han eller hon inte vill spela längre fortsätter du automatiskt själv. En sådan här funktion borde alla spel ha. Vissa begränsningar finns i form av maximalt avstånd till varandra och att bara den ena kan bestämma när det ska köpas vapen, men i övrigt fungerar det fint.
mercx3078
Att sno en tank görs med ett litet knapptryckningsminispel.

3-4 år gammalt

Mycket annat är dock riktigt dåligt. Grafiken ser ut att vara 3-4 år gammal med en usel uppritningsdistansen där det plötsligt kan dyka upp stora föremål mitt framför en när man kör fordon. Lägg till tjatiga och dåliga röster, pinsamma filmsekvenser, ryckiga animationer, alltför många småbuggar, återupprepande av i stort sett samma uppdrag och identiska fiender så har du en produkt som i stort sett förstört Pandemics rykte. Deras nästa spel måste verkligen lyckas för att det här ska glömmas.

Kul trots allt

Men, som sagt, jag har kul i Mercenaries 2. Det är roligt att bara springa eller köra runt och fula sig och sprida kaos. Framför allt med en kompis i ett samarbetsläge. Det händer många galna saker när fordon, en hyfsad fysikmotor och en fri spelvärld ligger för ens fötter.
   Det finns egentligen ingenting som är exceptionellt bra och jag förstår mer än väl de som sågar det, men den där svårpreciserade känslan av att det helt enkelt är kul att spela gör att det trots allt får ganska bra betyg. Planerar du att spela igenom det med en kompis kan betyget halka upp ett steg till, men om du är känslig för dålig grafik med en del buggar kan du dra ifrån ytterligare ett snäpp. Det här är verkligen inte något för den kräsna som vill ha välproducerade spel utan irriterande brister.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
bd27ec76b0e1f6254e0f69785846aa21
Genre
Action
Utgivare
Electronic Arts
Utvecklare
Pandemic Studios
Plattform
Playstation 3, Playstation 2, PC, Playstation Portable, Xbox 360
Prisjakt
Release
2008-09-04
Sammanfattning
plus
  1. Kul
  2. Fritt
  3. Samarbetsläge
  4. Mycket kan förstöras
minus
  1. Buggigt
  2. Fult
  3. Stelt
  4. Kass AI
  5. Filmsekvenserna
  6. Idéfattigt
6

Slutsats

Sedan det utmärkta Mercenaries borde det rimligtvis ha hänt mer till uppföljaren. Pandemic visar tyvärr snarare att de inte klarar av att göra kompetent teknik till den här generationens konsoler. Det här är knappt godkänt hösten 2008. Men i den fria världen, med den fysikmotor som finns i paketet så går det att ha riktigt kul. Framför allt i samarbetsläget med en kompis. Men ska du spela själv är det nästan bättre att du köper föregångaren till PS2 eller Xbox. Den står sig pinsamt bra mot uppföljaren än idag.
Bilder
mersc23
mersc24
mersc21
mersc22
mercs21
mercs22
mercs23
mercs24
merc2wfx360scrn005
merc2wfx360scrn049
merc2wfx360scrn180
merc2wfx360scrn185
merc2wfx360scrn489
merc2wfx360scrn546
merc2wfx360scrn8sunstoilrig
screen10large
screen9large
screen8large
screen7large
screen6large
screen5large
screen4large
screen3large
screen2large
#inlineditbutton