Madden NFL 09
Skrevs 2008-09-16 21:19:00 av Beats
Amerikansk fotboll, kan det vara något?
Amerikansk fotboll är inte speciellt stort i Sverige. Trots detta får vi varje år ta del av sporten när EA släpper årets upplaga av Madden. I år är det dessutom 20-årsjubileum för spelserien vilket vi får fira genom att njuta av en helgjuten upplevelse från en allt annat än simpel sport.
Ett upplägg för alla
Det är inte det enklaste att förstå sig på amerikansk fotboll. Spelet liknar mest ett fältslag där lagens olika strategier mäts mot varandra. Allt måste klaffa för att du ska få iväg den perfekta passen, rusa igenom luckor i försvaret eller våldsamt tackla en receiver innan han hunnit ta bollen. Madden 09 lämpar sig dock för de flesta. Här finns både de enklaste alternativen där ett lyckat spelupplägg i princip bara är ett knapptryck bort. Samtidigt finns det, för den avancerade spelaren som är helt insatt i den amerikanska fotbollens värld, betydligt mer avancerade kontroller och möjligheter.
Individuell svårighetsgrad imponerar
En av årets nyheter är skapad för att anpassa svårighetsgraden efter spelaren. Virtual Training Center låter dig testa dina färdigheter för att få exakta inställningar efter dina förmågor. Dessa förändras sedan efter hur det går i dina matcher. Ett spel som anpassar svårighetsgraden efter dina prestationer borde vara en hit och funktionen funkar också bra.
   Det enda smolket i bägaren är att anpassningen sker efter enbart dina prestationer och tar alltså inte hänsyn till spelarnas status och förmågor. Spelar du med en riktigt bra spelare som quarterback kanske svårighetsgraden går upp och det blir för svårt när du har en sämre quarterback. Dock går det helt och hållet att anpassa svårighetsgraden för alla moment.
Madden2
Kontrollen fungerar både för nybörjare och mer avancerade spelare. Att snyggt finta bort en försvarare ligger alltså helt i dina egna händer.
Redan brett utbud får tillökning
Madden 09 är så fullsmockat med innehåll att det blir svårt att bestämma vad man ska ta sig an. Sen tidigare finns franchise som låter dig leda ditt favoritlag i tre årtionden framöver och superstar där du spelar en egen eller existerande spelare och bygger upp hela hans karriär. Dessa två är de största och mest fulländade spellägena. Att ta sig igenom försäsongen, jobba sig igenom hela säsongen och fixa nya spelare och kontrakt under eftersäsongen är riktigt kul och med bara en spelare i fokus finns hur mycket som helst att göra. Bara att vårda sitt ego är en del i sig.
   Nytt för i år är Madden Moments och Online Leagues. Madden Moments bjuder på de bästa händelserna från förra säsongen. Mest intressant för dem som följde säsongen mer intensivt men visst är det kul att försöka återupprepa stora händelser. Online Leagues går ut på att upp till 32 lag går ihop i en turnering online med egna preferenser. Det mest grundläggande preferenserna som längd på spelet och svårighetsgrad finns att ställa in men även möjligheten att inkludera unika rosters och då byta spelare mellan lagen. Men mycket mer avancerat än så är inte onlineläget som borde kunna bjuda på mer.
   Nyheterna i årets Madden når heller inte upp till storheten hos de tidigare klassikerna och Online Leagues låter betydligt mer imponerande än vad det blir i verkligheten. Detta är dock inget större problem då det nästan är svårt att få en bra överblick över Madden 09, det finns helt enkelt alltid något att göra.
Spola tillbaka eller få värdefulla tips
Två andra nyheter värda att nämna är möjligheten att spola tillbaka en omgång i spelet och även repriser med förslag på förändringar. Att spola tillbaka går i grundinställningarna en gång per match efter ditt eget tycke. Har du gjort bort dig ordentligt finns alltså möjlighet att göra om en boll direkt efteråt. En intressant detalj som dock ej bör missbrukas genom att ställa in fler än en ångermöjlighet. Reprisvarianten Backtrack visar dig repriser på ditt spel och ger dig tips om vad som skulle ha gjorts för att utgången skulle ha blivit bättre. Den senare funktionen är perfekt för oss som inte är helt hundra på amerikansk fotboll och vill lära sig spelet bättre.
Madden1
Även om vädret inte alltid är det bästa är ändå Madden 09 ett riktigt bra spel.
Snyggt och smidigt
Hur är då själva spelet? Kontrollerna fungerar helt som de ska och rörelserna hos spelarna är också härligt realistiska. Spelet flyter på bra och oavsett om det handlar om taktik eller timing i kast och rörelser blir känslan riktigt bra.
   Vissa delar av den artificiella intelligensen kan diskuteras. Dina spelare följer sina mönster lite väl strikt ibland och springer utanför banan när det egentligen inte behövs. En touche av individualism hos de datorstyrda spelarna hade varit grädde på det redan välsmakande moset.
Vem tar sig an Madden?
Det största problemet med Madden NFL 09 är för egen del att jag kan alldeles för lite om amerikansk fotboll för att verkligen njuta fullt ut. Jag känner mig inte riktigt säker varför jag ska använda vissa försvar framför andra och har dålig kännedom om spelarna och lagen i sig. Det är helt enkelt en sportkultur jag inte är helt och fullt insatt i. Många känner nog igen sig i detta men jag uppmanar ändå alla att ge Madden en chans. Det är det värt.
IMG2020

offline Beats

Björn heter jag, pluggar och bor i Stockholm. Är en allätare av spel som spelat så länge jag minns.
e3cfb65e09ca8f2701ffbb576ab8b2ed
Genre
Sport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Sports
Plattform
Playstation 2, Playstation Portable, Nintendo DS, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2008-08-22
Sammanfattning
plus
  1. Hur mycket som helst att göra
  2. Snyggt
  3. Virtual Training Center är ett steg i rätt riktning
  4. Precis och balanserad kontroll och svårighetsgrad
minus
  1. Små missar av AI:n
  2. Nyheterna lever inte riktigt upp till klassikerna
8

Slutsats

Madden NFL 09 imponerar stort. Det har ordentligt tilltaget med intressanta spellägen och bjuder också på något för alla spelare. Virtual Training Center fungerar som det ska även om det ännu inte ger en perfekt avvägning av svårighetsgraden. Men det är ett stort kliv i rätt riktning. Årets nya spellägen, Madden Moments och Online Leagues, är bra men rår inte på "klassiska" Superstar och Franchise. För de som gillar amerikansk fotboll är Madden NFL 09 det givna spelet.
Bilder
favre2
favre3
favre1
#inlineditbutton