Madagascar: Escape 2 Africa
Skrevs 2008-12-10 09:15:31 av Björn Pålsson
Sugen på varmare breddgrader? Madagascar 2 tar dig till Afrika
Filmlicensspel brukar sällan vara speciellt bra. Filmlicensspel som har barn som främsta målgrupp är ofta riktigt dåliga. En snabb blick på Madagascar: Escape 2 Africa skulle ge de flesta uppfattningen att det knappast är ett undantag från föregående regel men skenet bedrar till viss del.
Filmen tar spelform
Lejonet Alex, flodhästen Gloria, zebran Marty och giraffen Melman är ett udda gäng. I den första filmen hamnade de på Madagaskar och träffade den galna lemurkungen Julien. Den andra filmen handlar om hur vännerna ska ta sig tillbaka till New York men istället kraschlandar i Afrika. Spelet följer filmens story och delar upp den i segment med minispel och plattformshoppande. Allt ackompanjerat av ständiga mellansekvenser. I dessa tramsas det hej vilt och de är både välgjorda och rätt roliga. Apkungen Julien för spelet vidare med sin rappakalja medan de andra djuren är de vi får ta kontrollen över.
Madagascar2EscapefromAfricaPi1
Pingvinerna är inte bara sköna, de har även en egen del i spelet.
Varierade minispel med enkla kontroller
Genom att använda de fyra vännernas (och en och annan pingvins) olika förmågor tar du dig till en början igenom en mängd minispel. Exempelvis kan Alex klättra, Marty sparka fotbollar, Melman slår in bultar med huvudet och Gloria står för simningen. Alla karaktärer har sina förmågor som utnyttjas i minispel och kortare uppdrag om vartannat. En bit in i spelet blir upplägget också mer öppet och det går att välja eller göra om olika uppdrag. Vissa minispel och uppdrag är inte speciellt roliga men de flesta är bra. Överlag är upplägget helt okej och någorlunda varierat. Kontrollen fungerar skönt nog alltid smärtfritt, något som annars ofta ställer till problem i denna typ av spel. Just kontrollen gör också spelupplevelsen lite mer helgjuten då den alltid är precis och kan behärskas även av den tilltänkta målgruppen, nämligen yngre barn.
För lätt för de äldre
Allt är givetvis inte guld som glimmar och Madagascar är inte felfritt. För oss som spelat lite mer i våra dagar är det på tok för lätt. Det gäller att ta spelet för vad det är då de flesta minispel lätt går att klara av med ena handen på ryggen. Räkna heller inte med att spela Madagascar mer än en gång. Även om kampanjen är skapligt lång (runt 8 timmar) så blir mervärdet antagligen lite för lite för de flesta. Trots ett par intressanta flerspelarlägen där minigolfen helt klart står ut som favorit är Madagascar ett spel för en handfull spelsessioner, max. Jag har även svårt att tro att de yngre barnen stannar speciellt länge.
Madagascar2EscapefromAfricaPi2
Zebror är betydligt bättre på topp än vad lejon är i mål.
En julklapp som räcker till annandagen
Sammantaget är Madagascar ett mysigt och välgjort spel för de yngre men som inte bjuder på det lilla extra för att bli mer än bara bra. Karaktärerna, humorn och kontrollen är det som bär spelet medan den minimala svårighetsgraden och det låga omspelningsvärdet drar ner betyget. Madagascar: Escape 2 Africa är helt enkelt som julmat, du gillar det första gången men vill inte äta det fram till mellandagarna.
IMG2020

offline Beats

Björn heter jag, pluggar och bor i Stockholm. Är en allätare av spel som spelat så länge jag minns.
99be14f595c462a91ed35d9c338cb7ae
Genre
Action
Utgivare
Activision Blizzard
Utvecklare
Toys for Bob
Plattform
Playstation 2, PC, Nintendo DS, Xbox 360, Playstation 3, Wii
Prisjakt
Release
2008-11-28
Sammanfattning
plus
  1. Humorn och Julien är helskön
  2. Skapligt varierande och välgjort
  3. Kontrollen sitter som en smäck
minus
  1. Kort livslängd
  2. Otroligt lätt
6

Slutsats

Madagascar: Escape 2 Africa bjuder på rolig underhållning för de yngre spelarna. Spelet är både varierat och har en precis kontroll vilket gör det bättre än det typiska filmlicensspelet. Dock faller det på det lite för enkla upplägget tillsammans med den begränsade livslängden. Ett spel uppbyggt av minispel och kortare plattformsbanor borde kunna vara tillräckligt bra för att locka spelarna till en andra runda. Men även om så inte är fallet för Madagascar: Escape 2 Africa så är de första sessionerna riktigt trivsamma.
#inlineditbutton