Left 4 Dead
Skrevs 2008-11-21 15:21:08 av Erik Hansson
Du och tre vänner mot tusentals zombies. Samarbeta eller dö.
Det märks egentligen att Left 4 Dead från början var en mod till Counter-Strike. Det är snarare en bra idé baserad på befintlig spelmekanik än något helt nytt. I det här fallet är det inte något negativt, snarare tvärtom.
l4d
Från a till b utan att dö
Det Valve och Turtle Rock Studios har gjort är att i ett klassiskt actionspel använda vissa regler för att göra det speciellt. I det här fallet handlar det om att det är fyra huvudpersoner som ska överleva mot tusentals blodtörstiga fiender. Det finns en ramberättelse som gör precis tillräckligt för att man ska förstå vad den övergripande handlingen går ut på, men egentligen är det bara att ta sig från a till b utan att dö som gäller.
Håll på kulorna
Du och tre andra (styrs antingen av datorn eller vänner) befinner er i en stad vars invånare infekterats av någon sorts zombie-virus. Men det är inte någon gammaldags version av zombier som rör sig långsamt mot en. Här är det snarare 28 dagar senare-stilen på de odöda. När de fått syn på dig rusar de mot dig i vilt raseri oavsett om de är själva eller har med sig sina hundra närmsta vänner. För din del gäller det att hushålla med den ammunition du har och försöka se till att inte bli alltför överrumplad av attackerna.
Redo för kaos?
Tempot är en av spelets största tillgångar. Ni kommer gå runt i ödsliga, men ofta trånga områden och veta att det snart kommer att braka lös ett rent helvete. Det gäller bara att titta åt rätt håll när det sker. Ni försöker titta åt alla håll samtidigt, täcka av varandras ryggar och inte glömma överlevandets huvudregel; håll alltid ihop gruppen. Minsta splittring kan göra skillnaden mellan att hålla de odöda på avstånd och få 20 av dem över dig medan dina vänner är upptagna tio meter bort.
   När ni uppfattar rörelser och gör er redo så är er uppfattning om att ni har läget under kontroll sällan särskilt långvariktigt. När ni väl börjar ägna er åt att skjuta sönder alla som anfaller från ett håll så kan ni räkna med att det snart kommer attacker från ett annat håll och så är allt kaos. Lyckas ni överleva brukar ett visst lugn infinna sig. Ni hinner plåstra om er, ladda om och höra så att alla mår bra innan det är dags att försiktigt ta sig vidare till nästa område och nästa lugn före stormen.
lfddx3033
Den här killen gör du bäst i att plocka från avstånd. Det gäller förresten alla zombies i spelet.
Falskt lugn
Vissa kommer att tycka att spelet är för kort. Det går att spela igenom det på en helkväll. Men meningen är att det ska hålla för flera genomspelningar eftersom det enda som är sig likt i två spelomgångar är banornas arkitektur. Fienden kommer dyka upp på helt olika platser, vapen som du hittat på ett ställe ena rundan kommer finnas någon annanstans i rundan efter. Det gör att två spelsessioner aldrig är identiska eller ens lika. Att känna igen sig ger oftast bara en falsk trygghetskänsla.
   Dessutom har spelet en sällsynt förmåga att skapa filmiska scener där man precis räddas från en dödlig attack av hjältemodiga vänner eller bestraffas med en brutal död för att man inte lyssnat på sina kollegor och hållit sig i närheten.
Ladda om i rätt stund
En annan faktor som bidrar till spänningen är att du bara kan ha med dig ett primärt vapen, pistoler och någon form av granat (rörbomb eller molotov cocktail). Det är alltså aldrig en fråga om att bara ösa iväg kulor mot allt du ser, då kommer du snart få slut på ammo. Som tur är har dina pistoler oändligt med skott, men en omladdning vid fel tillfälle är allt som krävs för att du ska riskera att bli övermannad av hungriga zombies.
   Det är därför en ständig jakt på nya vapen och mer ammunition. Samtidigt är lusten att utforska nya rum för att hitta eldkraft inte alltid att rekommendera eftersom rummen lika gärna kan innehålla ännu fler fiender. Två genomspelningar är ju aldrig sig helt lika.
En annan parentes
Det finns ett annat spelläge som kallas versus och låter fyra spelare slumpas som några olika sorters zombies vars uppgift det är att skada eller döda de fyra andra spelarna som är överlevare. Samtidigt som överlevarna måste ta död på alla vanliga zombies som rusar mot dem så måste de också se upp för zombiespelarnas specialattacker. En kan kräkas över dem, en annan försöker dra iväg dem med sin tunga och en tredje är bara stor, stark och stryktålig. Poängen beräknas på hur väl varje lag lyckas och när en bana är slut byter lagen med varandra och ska försöka lyckas bättre än motståndarna.
   Det är kul och en lite annan upplevelse när man är zombie, men det är för min del mer en parentes som ökar varaktigheten med någon timme snarare än något som höjer betyget.
lfddx3043
Längre ifrån varandra än så här är inte hälsosamt att vara.
Bara för samarbetare
Jag hade gärna sett en del andra vapen, lite bättre känsla i dem och en något mer genomarbetad fysik. Dessutom är det gjort för samarbete. Att spela själv är inte i närheten av lika kul och har du inte möjlighet till det får du sänka betyget minst ett steg. Har du folk att spela med är du och dina vänner nästan skyldiga er själva en genomspelning. Så pass bra är det. Sedan är bara frågan om ni kommer vilja spela igenom det en eller ett par gånger till. Om inte så är risken stor att ni blir besvikna på livslängden.
 • inte_haka
  Maki Tycker faktiskt att versus-läget är... 2008-11-21
  • gastrikland_moi
   erik Ja jag har varit me...e mer för mig. :) 2008-11-21
 • swatavatar
  cargo Lite tankar om livslängden bara... u... 2008-11-21
  • gastrikland_moi
   erik Nej man ska inte spela det själv. De... 2008-11-21
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
b185e8acb7736d05cf20a16262714a6c
Genre
FPS
Utvecklare
Valve
Plattform
PC, Xbox 360
Prisjakt
Release
2008-11-21
Sammanfattning
plus
 1. Samarbetet
 2. Tempot
 3. Spänningen
 4. Variationen
minus
 1. Kort
 2. Inte alls lika kul själv
 3. Tävlingsläget är inte så lyckat
 4. Inte så mycket innehåll för pengarna
 5. Lite för få olika vapen
8

Slutsats

Jämfört med några av de andra spelen som släppts i höst får man inte så mycket för pengarna i Left 4 Dead. Det går att skjuta sig igenom kampanjen på en helkväll och versus-läget höll åtminstone inte mig intresserad så länge. Men om du har upp till tre vänner att spela med så blir Left 4 Dead ett av de roligaste spelen i år. Spänningen är tät, tempot utmärkt och lagkänslan på topp när ni skjuter igenom konstanta attacker från tusentals odöda. Det är smart, okomplicerad och välregisserad action som är värd fler än en genomspelning.
Bilder
116999
117000
117001
117002
117003
117004
117005
117006
117007
117008
117009
117010
117011
117012
vpic09
boomer1t
boomer2t
boomer3t
infected21t
infected22t
infected23t
louis21t
smoker1t
smoker2t
lfddx3031
lfddx3033
lfddx3035
lfddx3036
lfddx3040
lfddx3043
#inlineditbutton