Last King of Africa
Skrevs 2009-04-13 15:12:00 av Emmy Zettergren-Lindkvist
Vi har testat DS-versionen av Paradise från Benoît Sokal.
När dimmorna skingrat sig vet Ann först inte var hon är. Hon tittar sig förvirrat omkring men känner inte igen sig. Allt är dolt i dunkel. Hennes namn, hennes ursprung, hennes mål och syfte. Det är en förvirrad huvudperson vi möter när berättelsen i Last King of Africa tar sin början.
storpuff

En remake

År 2006 släpptes White Birds-utvecklade spelet Paradise till PC och fick ett relativt svalt mottagande bland recensenter runt om i världen. Detta trots att spelet skapats av den kända tecknaren Benoît Sokal som under sin tid på Microids även stod bakom populära Syberia och Syberia II. Last King of Africa är en omarbetad version av Paradise och förhoppningarna har antagligen varit att spelet skulle tas emot bättre på Nintendo DS.
pkiltcrvdl
Anne möter en hel del människor på sin resa. Tyvärr är de flesta helt ointressanta.

Afrikaresa med pussel

Berättelsen om Ann Smith beskrivs som en spännande resa genom Afrikas mystiska platser där vi får följa en ung kvinna som söker efter sin far och sitt ursprung. Jag blev själv väldigt intresserad när jag läste på om spelet och hade höga förväntningar, kanske för att jag var barnsligt förtjust i Syberia 2. Eftersom jag inte spelat Paradise hade jag heller ingen aning om hur berättelsen skulle utvecklas. Men efter att ha spenderat några timmar framför min NDS kände jag inte alls något engagemang för Anns berättelse. Det enda jag var intresserad av var att hitta lösningen på nästa problem. Ofta var handlingen dessutom så vag att jag flera gånger lyckades lösa problemen i fel ordning vilket endast skapade förvirring.

Det behövs fler

Äventyr blandat med peka- och klickainslag är något som tilltalar mig starkt och det har varit ett framgångskoncept i många spel. Därför är det synd att det görs så få nyproduktioner i genren. Speciellt tråkigt är det när de nya spelen inte heller lever upp till förväntningarna.
   Missförstå mig inte nu. Grunden i Last King of Africa är helt okej. Traditionell pussellösning med en standardberättelse och i princip fungerande grafik. Men det där lilla extra som gör det till ett riktigt bra spel saknas helt.
   Huvudpersonen Anns öde känns helt oengagerande. Personerna man möter i handlingen likaså. Dessutom finns en del störande moment såsom svårigheter att navigera huvudpersonen Ann och emellanåt otydlig grafik som gör problemlösandet mer komplicerat än nödvändigt. Det är också frustrerande att det inte går att välja att styra med knapparna eftersom styrningen med pennan känns ytterst oprecis. Det är helt enkelt ett mediokert spel med medioker grafik och mediokert innehåll.
gwvphzyrqv
Grafiken glimmar till ibland, men oftast är den ganska trist och murrig.

Inte helt kasst

Det finns delar med spelet som faktiskt är bra. Bland annat utnyttjas båda skärmarna vilket förtjänar en eloge. En karta visas på övre halvan medan alla händelser visas på den undre. Mellansekvenserna som är filmatiserade är också helt okej om än något korthuggna. Dessutom är ljudet en av spelets bättre delar med lugn och harmonisk musik.

Kan bättre

Kanske hade det varit bättre ifall Benoît Sokal och hans White Birds hade fokuserat på att skapa ett helt nytt spel istället för att försöka damma av ett gammalt till PC. Speciellt eftersom Paradise inte verkar ha varit någon fullträff. För trots att konverteringen från PC till bärbart fungerat helt okej i det här fallet känns det som om det hade varit bättre att skräddarsy det för konsolen. Ett nytt spel med mindre murrig grafik hade antagligen varit ett mer framgångsrikt koncept. Jag vet att Benoît Sokal är bra på att göra snygga och intressanta spel och jag hoppas att han återkommer med ett nytt koncept.
MG4007

offline EmmyZ (Emzis)

30. Spelgalen. Communityredaktör. Ö-bo. Förlovad. Husägare. Kattälskare. Musikalisk. Estetisk. Mamma. Kinectägare. ME-frälst.
dbb3919b3ca4d72aabec0fd986146bb3
Genre
Äventyr,pussel
Utgivare
Focus Home
Utvecklare
White Birds Productions
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-03-27
Sammanfattning
plus
  1. Knepiga pussel
  2. Bra musik
minus
  1. Tråkig grafik
  2. Svårt att styra
  3. Ointressant berättelse
5

Slutsats

Last King of Africa är en remake av PC-spelet Paradise som släpptes 2006 av samma utvecklare. Med tanke på att Benoît Sokal, som även gjorde de mycket bättre äventyrsklassikerna Syberia och Syberia 2, står bakom spelet är Last King of Africa en besvikelse. Det är ett okej äventyrs- och pusselspel men det saknar det där extra som gör det riktigt bra.
uvonmkzluq
xapdqjorjs
zrqubcvwjp
fnhozqenul
frphxniprv
ftlnrqsgkc
#inlineditbutton