Ice Age 3 Dawn of the Dinosaurs
Skrevs 2009-07-25 09:50:00 av P-A Knutsson
Ett av de bästa filmbaserade barnspelen som släppts.
Barnspel baserade på filmer har länge varit något att akta sig för. På senare tid har däremot flera av dessa spel varit fullt godkända, med det gamla Ice Age 2 som en av de absoluta topparna. Det är därför inte konstigt att samma utvecklarteam får förnyat förtroende nu när film nummer tre i Ice Age-serien ska föräras ett spel.
Varierat ledord
Efter att ha tryckt förbi en ödslig huvudmeny får spelaren ta kontroll över sengångaren Sid. Därefter ska en riktigt seg övningsbana klaras av. Frukt- och kristallsamlande i små linjära områden står på schemat, något som inte ens de minsta tycker är kul. Lyckligtvis dröjer det inte länge innan spelet tar ordentlig fart.
   Ledordet under utvecklandet av Ice Age 3 verkar ha varit variation. Man kastas konstant mellan olika karaktärer och spelmoment; halvfria plattformsvärldar blandas med linjära racingupplägg. Ena stunden rullar man ägg med Sid, för att i nästa hoppa runt som Scrat på sidscrollande plattformsbanor. Ingen bana är den andra lik, och det är lätt att fastna ”en liten stund till” bara för att se vad nästa bana har att erbjuda.
Välkontrollerade stölder
En bit in blir variationen däremot nästan bisarr - många moment känns nämligen stulna från andra spel. Prince of Persias väggspringande och Donkey Kongs Countrys tunnskjutande blandas med sidscrollande shoot ’em up i bästa Gradius-stil. Lägg därtill Bucks banor som liknar en parodisk hyllning till Indiana Jones och rena actiontitlar där man förutom en trogen piska kan använda fruktbaserade granater, kulsprutor och raketgevär. Dessa inslag är så lika sina förlagor att det snarare rör sig om karbonkopiering än inspiration.
   Trots alla olika speltyper fungerar kontrollen i regel mycket bra, oavsett om det skjuts, flygs eller hoppas. Det finns däremot ett antal tillfällen då förvirrande bandesign leder till ond bråd död, men då det finns gott om checkpoints spelar det ingen större roll.
ice3
Klurigt plattformshoppande blandas med tröttsamt fruktsamlande.
Film utan handling
Att ha variation som ledstjärna är inte enbart positivt. Ett så varierat upplägg gör att spelandet blir oerhört upphackat, speciellt då sekvenser som kopplar samman nivåerna saknas. Eftersom jag inte har sett den tredje Ice Age-filmen blir storyn som detta spel förmedlar minst sagt ologisk. Det lilla berättandet som finns hoppar konstant mellan olika platser och händelser, vilket gör det omöjligt att förstå vad som händer.
   Detta är en underlig detalj som återfinns i många filmlicensspel. Spelen visar ytterst sällan vad filmen handlar om, trots att de utspelar sig på liknande platser och med samma karaktärer. Det känns som utvecklarna får i uppdrag att utveckla ett spel som följer filmens handling, samtidigt som de inte får avslöja vad som händer i en enda filmscen.
   
Alla talar svenska
Till skillnad från berättandet är inramningen på själva banorna mycket bra. Flera kända karaktärer från samtliga tre filmer dyker upp, och alla talar svenska – som det heter på Disneyspråk. Jag vet inte om alla röster är de rätta, men de har gjort ett bra jobb. Även karaktärernas yttre imponerar. Det är långt ifrån Bluray-kvalité på deras lurviga kroppar, men huvudkaraktärerna ser fullt godkända ut och rör sig smidigt.
   Överlag ger hela spelet ett solitt intryck vad gäller grafiken. Trots det isiga namnet är miljöerna färgglada och charmiga, även om själva stilen skiljer sig en hel del från filmerna. Istället för realistiska och extremt detaljerade områden tagna från filmen får vi enkla och tydliga miljöer med en gnutta celshading. Bakgrunderna är uppbyggda av kantiga och detaljfattiga bergsväggar, och plattformarna som det hoppas runt på ser ut på samma sätt. Fast det passar konstigt nog spelet mycket väl.
ice1
En av banorna erbjuder fria luftstrider.
Lyckad konvertering
Som barnspel fungerar Ice Age 3 suveränt. Det är aldrig några problem att förstå vart man ska och vad som ska göras, och tack vare alla olika inslag hålls intresset uppe. Mer vana spelare lär dock irritera sig på den låga svårighetsgraden och att spelet aldrig lyckas engagera. Alldeles för många banor betas igenom utan att lämna något intryck, speciellt Sids och Bucks actionorienterade delar.
   Ett annat problem är att nivåerna avslutas lika tvärt som de börjar, inte heller ges några roliga sekvenser eller andra bonusar. Det går i och för sig att samla både frukter och kristaller, men förutom en handfull upplåsbara minispel finns det inte mycket vettigt att spendera fruktvalutan på.
   Totalt sett väger dock de positiva delarna tyngre än de brister som finns. Varierat upplägg, fungerande kontroller och fullt godkänd grafik räcker långt. Så långt att Ice Age 3 är ett av de absolut bästa filmbaserade barnspelen som släppts.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
c3a05a98806edcfc5c0d3047bd358719
Genre
Barn,Plattform
Utgivare
Activision
Utvecklare
Eurocom
Plattform
Xbox 360
Prisjakt
Release
2009-06-26
Sammanfattning
plus
  1. Alla talar svenska
  2. Passande grafikstil
  3. God variation
  4. Bra kontroll
minus
  1. Splittrad upplevelse
  2. Dåligt berättande
  3. Låg svårighetsgrad
7

Slutsats

I Ice Age 3 får man ta kontroll över flera karaktärer från filmen med samma namn. De flesta banor har ett unikt upplägg, vilket ger en varierad men väldigt splittrad upplevelse. Att i ena stunden leka Indiana Jones, för att i nästa styra ett flygande dinosaurierymdskepp är med andra ord inte enbart positivt. Däremot är det tillräckligt för att göra Ice Age 3 till ett av de bästa filmbaserade barnspelen på väldigt länge.
ice6
ice5
ice4
ice2
#inlineditbutton