Grand Slam Tennis med Wii Motion Plus
Skrevs 2009-06-15 11:52:00 av P-A Knutsson
Det första spelet som stödjer Nintendos nya kontrolltillbehör, kan det bli något annat än en succé?
I teorin borde tennisspel och Wii vara den perfekta kombinationen. I praktiken har det släppts ett seriöst tennisspel - Top Spin 3 - ett spel som lämnade mycket att önska. Tack vare Wii MotionPlus borde genren däremot ha stora möjligheter att ta ett rejält kliv framåt. Grand Slam Tennis är det första spelet som stödjer Nintendos nya kontrolltillbehör, kan det bli något annat än en succé?
Realism kontra tecknade serier
Efter att ha startat upp Grand Slam Tennis möts spelaren av en stilren huvudmeny. De olika alternativen höjer inga ögonbryn, men menyn innehåller det som förväntas. Turneringar, snabbspel, partyspel, onlinespel, karaktärspimpande och träningsläge. Det sistnämnda är emellertid inte det man tror, utan en graf som visar hur många kalorier man har bränt under sina virtuella tennispass. Säljargument nummer ett för majoriteten av Wii-ägarna?
   För de som faktiskt vill spela på riktigt med sin maskin är det istället turningsläget som gäller. Här ska först en karaktär skapas, och sedan ska denne tas med till de fyra Grand Slam-turneringarna. Inför, under och efter det regelrätta turneringsspelandet finns en rad tränings- och specialmatcher tillgängliga. En vinst i vissa av dessa matcher belönar spelaren med olika specialegenskaper, exempelvis hårdare servar, bättre nätspel och starkare backhandslag. Beroende på vilken rank man har kämpat upp sin spelare till kan en till tre egenskaper användas samtidigt – så det gäller att välja de som passar ens spelstil och utnyttjar motståndarens svagheter.
En för alla, alla mot en
Är man flera som vill vara med och vifta finns det självklart även diverse olika flerspelaralternativ. Förutom singel- och dubbelmatcher, finner man ytterligare 13 speltyper i partyläget. Det är inga helgalna minispel, utan hyfsat ordinarie speltyper men med annorlunda regler. Vad sägs om att spela två mot en, kung eller tag-matcher? I vanlig ordning går det att vara upp till fyra spelare samtidigt, och det spelar ingen roll vilka kontrollalternativ som används.
Simpel enkelhet
De som tycker att kontrollen i Wii Sports Tennis är tillräckligt avancerad har ett liknande alternativ här. Om enbart Wiimoten används som kontroll springer gubben automatiskt till bollen, och väl där räcker det med att vifta hyfsat korrekt för att få till ett bra slag.
   Med en Nunchuck inkopplad blir det genast svårare. Nu måste man själv styra spelaren över planen, vilket är lite klurigare än det borde vara. Problemet är svårigheten att placera sin karaktär precis där bollen kommer. Spelets beräkning om man står tillräckligt nära eller ej känns mest slumpartad. Överlag är det däremot inget jätteproblem.
Utmanande precision
För bästa resultat bör dock Nintendos nya tillbehör Wii MotionPlus kopplas mellan Wiimoten och Nunchucken. Nu blir spelandet plötsligt betydligt svårare, men även roligare. Det gäller att hålla kontrollen på rätt sida om kroppen, och tänka på hur den är riktad. Görs detta ordentligt får man slag som landar precis där man vill – oftast i alla fall. Tyvärr är det alltför vanligt att kontrollen missuppfattar rörelser. För att förbereda ett slag behöver man dra armen bakåt, vilket ibland registreras som ett slag. Luftvift och missad boll. Ett annat problem är de gånger man springer mot bollen men märker att den är på väg ut. Då drar åtminstone jag sakta armen till normalläge – vilket mer än gärna registreras som ett helgalet slag. Sedan har vi de gånger då bollen går åt helt motsatt riktning än vad man tänkt.
   Oavsett kontrolltyp, MotionPlus inkluderat, fungerar kontrollen bäst om man sitter ner och gör små enkla handledsrörelser. Men det fungerar inte lika bra som en vanlig handkontroll då heller. Det hade varit intressant om Classic Controller-stöd hade inkluderats, just för att få en direkt jämförelse.
Klappande kartonger
Något jag misstänker att Grand Slam Tennis är ensamt om är dess blandning av dagens och gårdagens stjärnor. Vill du möta Federer med Björn Borg? Inga problem. I övrigt lämnar dessvärre innehåll och speciellt inramningen mycket att önska. Grand Slam-turneringarna är kul, men hela karriärläget känns för tunt. Lite fler flerspelaralternativ hade inte heller varit helt fel.
   Det värsta är dock grafiken. Jag gillar faktiskt stilen på karaktärerna, och spelet ser rent och snyggt ut även på min platt-TV. Tyvärr ser allt runt spelarna hemskt ut. Domare, bollkallar, kameramän och allt annat ser ut som uppstoppade dockor. Sedan har vi publiken. Den består av klappande kartonger. Platta, detaljlösa kartonger. Som rör på händerna. DS-varning.
   Inte heller ljudet får godkänt. Tyst publik, intetsägande musik och en kommentator med ungefär femton olika fraser.
Internet som nät
För att övergå till något mer positivt måste onlineläget nämnas. Det går att spela singlar eller dubblar, med en respektive två spelare vid varje Wii. Vill man spela för skojs skull går det att möta vänner eller framslumpade spelare, medan rankade matcher enbart tillåter det senare.
   Det bästa med onlinedelen är däremot, trumvirvel och dramatisk paus, inget krav på Friend Codes! Istället används ett så kallat EA-konto, samma som krävs till alla andra konsoler. Funktionsmässigt påminner det om en enklare variant av EA:s vanliga onlinesystem, vilket betyder ranking och möjlighet att skicka meddelanden till vänner samt de man nyligen mött i match. Har du en förkärlek för långa ologiska sifferkombinationer finns dock möjligheten att använda Friend Codes.
   De gånger jag kopplat upp mig var det en bit under 200 spelare online och det fungerar stundtals utmärkt – stundtals parodiskt. Bollar som studsat två gånger på motståndarplanen men denne lyckas ändå slå över bollen, motståndare som står en bra bit ifrån bollen men ändå lyckas träffa, bollar som tar helt bisarra vägar genom luften – man vet aldrig vad som väntar om uppkopplingen strular. Tyvärr saknas mätare som visar detta.
   De gånger onlinedelen fungerar som den ska är spelet riktigt underhållande. Att se motståndaren göra samma kontrollfel som man själv brukar svära åt är en fröjd – tills man själv gör samma ”misstag”. Dessutom måste jag berömma Wii-tennisspelarnas onlinebeteende, inte en enda match har avbrutits.
Bäst och sämst i samma set
Att spela Grand Slam Tennis med Wii MotionPlus är en oerhört splittrad upplevelse. När kontrollen fungerar är det världens bästa tennisspel, med en spelkänsla som klår alla konkurrenters. När kontrollen inte fungerar som tänkt är spelet däremot en hopplös slumpartad soppa. På rak arm kan jag inte komma på ett enda spel med perfekt kontroll, problemet med Grand Slam Tennis är att varje kontrollmissuppfattning får stora konsekvenser.
   Vill man ha ett simpelt tennisspel är det lika bra att fortsätta med Wii Sports Tennis. Saknar man MotionPlus kan jag inte heller rekommendera Grand Slam Tennis fullt ut, viftandet känns helt enkelt för slumpartat. Med tillbehöret är det en helt annan femma, men på grund av svårighetsgraden och strulande kontroller kan jag inte rekommendera spelet till andra än de som älskar tennis.
   Huruvida MotionPlus är lösningen på Nintendos viftproblem får framtiden utvisa. I Grand Slam Tennis märks potentialen och den utnyttjas delvis, men problem med precision och timing existerar fortfarande.
 • Richiepic
  Richie Bra recension! :) ... varit färre. 2009-06-16
  • DSC_0331
   P-A Knutsson (cmd) Ja faktiskt, då hade man haft längr... 2009-06-17
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
969640ec9b87cbc8fddbd83cb52bc9fd
Genre
Sport
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Playstation 3, Xbox 360, Wii
Prisjakt
Release
2009-07-02
Sammanfattning
plus
 1. Stundtals suverän spelkänsla
 2. Utmanande
 3. Specialegenskaperna
 4. Onlineläget
minus
 1. Många förluster är kontrollens fel
 2. Hemsk inramning
6

Slutsats

Grand Slam Tennis är det första spelet med stöd för Nintendos nya tillbehör MotionPlus. Om man spelar utan tillbehöret saknas den precision som ett bra tennisspel kräver, men med MotionPlus inkopplat blir spelkänslan stundtals klockren. Tyvärr registreras fortfarande en del slag galet, vilket leder till förluster som inte är spelarens fel. Ett annat minus är den usla inramningen. Grand Slam Tennis pendlar mellan att vara fantastiskt och uselt, men är ändå det bästa tennisspelet till maskinen.
Bilder
grandchelemtenniswii008
grandchelemtenniswii001
grandchelemtenniswii002
grandchelemtenniswii004
grandchelemtenniswii005
grandchelemtenniswii006
grandchelemtenniswii007
grandchelemtenniswii003
grandslamtennis3
grandslamtennis2
grandslamtennis1
grandslamtennis420
grandtennis200
grandchelemtenniswii009
grandchelemtenniswii004
#inlineditbutton