Fuel
Skrevs 2009-06-11 10:02:13 av Erik Hansson
En rekordstor spelvärld. Hur långt räcker det?
7500 kvadratkilometer. Så stor sägs den fria spelvärlden i Fuel vara. Det är också spelets största försäljningsargument om man ska tolka budskap i trailers och pressmeddelanden. Tyvärr stämmer det på spelet också.
fuelp3009

En stor värld åtminstone

Förutom en enorm spelvärld finns det nämligen inte mycket att hurra över i Fuel. Att köra runt i skogarna, stränderna, byarna och isvidderna och leta efter upplåsbart material, tävlingar och återfödelseställen är faktiskt ganska roligt. Utforskandet tillsammans med möjligheten att hitta nytt material underhåller mig. Det fungerar också som en bra grund att bygga ett racingspel på. Det blir något mer än att bara köra tävling efter tävling.

Från Östeuropa

Det finns också gott om kläder och utrustning till din förare. Från början ser han ut som en trailerbo i den amerikanska södern i början på 2000-talet med sin tribaltatuerade rygg och hopplöst mode-omedvetna byxor. Dessvärre är inte mycket av de andra kläderna så mycket snyggare. Vissa skulle nog dra en parallell till att utvecklarna sitter i Östeuropa, men sådant är fördomsfullt och ovärdigt.
fuelp3002
Det var mycket snack om den stora spelvärlden och vädret innan spelet släpptes. Det kan man förstå, något annat är inte värt att ta upp.

Overkligt utan underhållning

Resten av spelet håller inte alls. Fysiken är riktigt usel och ungefär hälften av alla kollisioner mellan två föremål slutar i något overkligt, stelt eller buggigt. Sådant är en stor brist i racingspel. Körkänslan är inte heller bra. Det är ryckigt och okänsligt och en av de tråkigaste körupplevelserna den här generationen. Det är som att det inte kan bestämma sig för att satsa på realism eller arkadkänsla. Nu är det någonstans mittemellan. Overklig utan det överdrivna underhållningen från arkadgenren.

Tio år gammalt?

Men kritiken har bara börjat. AI:n fuskar ständigt genom att få superboost, men kan ibland få totala haverier och bara stå still i ett hinder eller köra fel. De verkar inte heller känna av omgivningen eller de andra förarna.
   Svårighetsgraderna består bara av hur fort motståndarna kör även om de har en märklig vana att stanna upp strax innan mål för att släppa förbi dig.
   Om du inte vinner tävlingarna har du slösat bort någon minut av ditt liv för man får ingenting över huvud taget för att komma tvåa eller sämre. Sådant slutade de flesta racingspel med för tio år sedan av en anledning.
fuelp3013
Den här skärmdumpen ska Asobo Studio vara nöjda med. Den får det att verka roligare än det är.

Outnyttjade färger

Sedan har vi grafiken. Kontrastrikt och dramatiskt, men helt utan känsla för detaljer. Texturerna är mest en grötig blandning av färger och förutom storleken på världen finns det verkligen ingenting att imponeras av här. Färgskalan är också riktigt tråkig och outnyttjad.

Dåligt omdöme

Fuel är ett sådant där spel som jag önskar att någon annan skribent av någon anledning anmält intresse för. De timmar jag lagt ner på att fnysa, sucka och gäspa känns totalt bortkastade och att Codemasters förbrukat pengar och förtroende på att ge ut det här tyder på extremt dåligt omdöme.
 • member_male
  sura_lingon synd, jag trodde det skulle bli ett n... 2009-06-13
 • DSCN2162
  Pyzzoq Beklagar att spelet inte var så bra.... 2009-06-11
 • comment
  galveston Detta var nog det bittraste jag läst... 2009-06-11
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
a0c63990c275d150061b8d831560aa63
Genre
Racing
Utgivare
Codemasters
Utvecklare
Asobo Studio
Plattform
PC, Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-06-05
Sammanfattning
plus
 1. Stor värld
 2. Upplägget hade kunnat fungera
 3. Många fordon
 4. Många klädesplagg
minus
 1. Usel kontroll
 2. Dålig fysik
 3. Ful grafik
 4. Smaklös design
 5. Buggigt
 6. Kass AI
 7. Dåligt soundtrack
5

Slutsats

Den stora spelvärlden och spelupplägget att köra runt och leta efter hemligheter och tävlingar räddar Fuel från en total sågning. Nu är det bara uselt med dålig körkänsla, kass fysik, korkad och fuskande AI och smaklös design. Undvik!
fuelp3009200
fuelp32
fuelp3002
#inlineditbutton