Football Academy
Skrevs 2009-03-27 12:26:00 av Erik Hansson
Ett team på EA har fått skapa ett av årets garanterat märkligaste spel åt alla fotbollsnördar med viss svaghet för strategispel.
Inte ett ord till om att EA bara kör i uppkörda spår. Ett mer knasigt spår än Football Academy är svårt att tänka sig. Jag har ingen aning om hur teamet lyckades övertyga ledningen att de skulle få göra ett frågesportspel med matcher som påminner om ett textrollspel från 80-talet. Det är så skruvat och svårsålt att det troligtvis kommer få problem att sälja tvåsiffrigt här i landet. Vilket är synd. Det är riktigt kul i all sin enkelhet.
EASFA
Välkomnas av arbetslös tränare
Det är lite typiskt för spelet att omslagsmannen; Luiz Felipe Scolari fick sparken från Chelsea bara några dagar efter att EA skickat ut ett pressmeddelande om att han skulle pryda spelet.
   Men det är Scolari som välkomnar dig till akademin och ger dig tips och råd om hur du ska lyckas. Hans råd kan faktiskt behövas för det är inte ett helt vanligt spel han pryder.
En enda favoritposition
Du får först och främst välja ett favoritlag och får sedan ett gäng slumpmässiga spelare som inte är några större stjärnor, men som mer eller mindre kan spela tillsammans i ett lag. På en skala mellan 0 och 100 har de flesta värden runt eller under 70. Egenskaperna är uppdelade i några få kategorier som skott, dribbling, passning och tackling. Alla är också märkta med en nationalitet och märkligt nog också en enda favoritposition och en enda favoritspeluppställning. Dessa tre faktorer är viktiga för lagkemin.
EASFAndsSCRNannouncement09WW
Här är några av lagen man kan välja att möta och deras snittbetyg. Du låser upp fler i takt med att du besegrar sämre lag.
Bara trångsynta nationalister
Att ha stjärnor i laget är naturligtvis att föredra, men ett lag med bra lagkemi kan faktiskt ställa till det rejält för ett bättre lag. I Football Academy är systemet för lagkemi väldigt förenklat och smått korkat. Alla spelare verkar vara trångsynta nationalister. Om de spelar bredvid en spelare från ett annat land tappar hela laget lite lagkemipoäng och om en spelare föredrar att spela 4-4-1-1 och placeras i en 4-4-2-uppställning får laget också minus.
   Det ultimata laget består alltså av spelare från samma land, som allihopa föredrar samma speluppställning och som var och en spelar på den enda position de föredrar. Ett extremt förenklat system med stora brister, men det gör uttagningen av speltrupper lite intressantare.
Gnugga fram lagemblem
För att få ännu bättre lagkemi, men också för att få bättre spelare gäller det att bevisa att du har hög fotbolls-IQ. Det gör du genom att testa dina fotbollskunskaper om Europas fem största ligor. I korta minispel ska du så snabbt som möjligt till exempel placera lagdräkter i rätt land. Eller gnugga fram ett lagemblem på pekskärmen och gissa vilket det är. Eller skjuta skott på måltavlor. Eller placera ut lag på kartor. Eller möblera om bland bokstäver så att de bildar spelarnamn.
   Vissa minispel är roliga, medan andra är lite väl simpla och slumpmässiga (som ett memory till exempel). Då de är ganska många till antalet tar det ett bra tag att tröttna och då har du åtminstone lärt dig en del om europeisk fotboll.
Drygt med småförändringar
Efter att du gjort fotbollstestet får du ett paket med sex slumpmässiga spelare. I början är det ungefär lika dåliga spelare som du har i laget, men efter någon timmes spel låser du upp lite bättre paket som verkligen kan förbättra ditt lag.
   Spelarna kan antingen läggas in i laget, sättas på bänken, läggas i reserven eller kastas. Tyvärr är systemet för att byta in spelare och kolla deras egenskaper krångligt och segt helt i onödan. Jag struntar ofta i småförändringar bara för att det är så drygt att flytta runt spelare.
EASFAndsSCRNminigames04WW
Ett av de roligare minispelen. Här gäller det att snabbt blanda om bokstäverna så man får fram rätt namn.
Två taktiska val
När du är nöjd med din startelva, dina fem avbytare och ditt spelsystem är det dags för match. Du väljer vilket lag du vill möta av de som du låst upp och blåser sedan igång matchen. Ungefär som i ett managerspel ser du bara en översikt över planen och ett matchur som rusar mot 90 minuter. Längst ner på skärmen kan du välja att spela på mitten av plan, till höger eller vänster. Du får tydliga instruktioner om var du har ett visst övertag på motståndarna. Du kan också välja att spela defensivt, balanserat eller offensivt. Mer taktik än så finns inte.
Matcher består av dueller
Under matchens stoppas klockan en dryg handfull gånger. Ibland är det du som har bollen, ibland är det motståndarna. Du får reda på vilken spelare som har bollen, vem hans motståndare är och om han ska passa eller dribbla. Sedan jämförs en mängd faktorer för att bestämma vad som händer. Kul i all sin enkelhet.
Ett räkneexempel
Exempel: Gerrard har 96 i passning. King har 76 i försvar. Gerrard får +3 för lagkemi, -2 för trötthet och +1 för att laget spelar offensivt. Summa 98. King får -2 för lagkemi, -1 för trötthet och +3 för att laget spelar defensivt. Summa 76. Nu är det dags att välja om Gerrard ska slå en genomskärare som ger en slumpmässig siffra på -25 till +25 eller en säker pass som ger -5 till +10. Motsvarande val får King i defensiven.
   När man gjort sitt val jämförs siffrorna och om Gerrard vinner så går bollen förbi King och om det är högt upp på planen blir någon fri med målvakten och ska jämföra siffror på samma sätt för att försöka göra mål. Om det är längre ner i plan kan man behöva ta sig förbi fler spelare innan man kommer till en målchans.
Lite för snålt
Tyvärr är det mycket som hade kunnat vara mycket bättre i spelet. Några minispel i frågesporten är för slumpmässiga, menyerna när man byter spelare är på tok för osmidiga när det gäller att få fram information. Att byta spelare under matcherna hade gärna fått innehålla många fler taktiska val och lite mer komplicerade "dueller".
   Så som det är nu är det ett udda och roligt spel för fotbollsnördar som inte har något emot matcher som påminner om ett extremt förenklat rollspel. Det har stor outnyttjad potential som jag verkligen hoppas att de får tid att jobba med i en eventuell uppföljare.
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
97113918a146cf1283347ad24f60e261
Genre
Strategi,Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Sports
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-03-26
Sammanfattning
plus
  1. Väldigt kul grundidé
  2. Alla fem stora ligor är licensierade
  3. En del minispel är riktigt kul
  4. Matcherna blir spännande
minus
  1. Ofta alltför förenklat
  2. Ont om innehåll
  3. Några minispel är tråkiga
  4. Menyerna är klumpiga
7

Slutsats

En märklig blandning av ett frågesportspel och ett extremt förenklat rollspel under matcherna. Varje match är uppdelad i olika dueller där man jämför värden mellan de inblandade spelarna. Den som får högst siffra efter att man lagt till och dragit ifrån en slump och andra faktorer vinner duellen. Kul i all enkelhet. Frågesporten varierar mellan utmanande och banal, men är rätt kul för fotbollsnördar. Ett mycket märkligt spel som kommer få svårt att sälja, men som är riktigt kul. En svag sjua.
Bilder
footballacademyminigames13
footballacademyminigames12
footballacademyminigames11
footballacademyminigames9
footballacademyminigames8
footballacademyminigames7
footballacademyminigames5
footballacademyminigames4
footballacademyminigames3
footballacademyminigames
footballacademyminigames2
faannouncement01
faannouncement07
faannouncement09
faannouncement10bmpjpgcopy
faannouncement12bmpjpgcopy
faannouncement14bmpjpgcopy
footballacademyminigames12bmpjpgcopy
faenglish10
faenglish19bmpjpgcopy
#inlineditbutton