Fight Night Round 4
Skrevs 2009-07-20 13:44:00 av Håkan Persson
Mer än bara snygg boxning.
Boxning har aldrig varit ett särskilt stort intresse, men Mike Tyson har alltid fascinerat mig. I toppen av hans karriär brukade jag pallra upp mig okristligt tidigt för att se hur Iron Mike pulveriserade sitt motstånd på några få minuter med sina blynävar. Att han har fått tagit plats bland den imponerande skaran boxare som Ali, Foreman, Lewis med flera i EA:s senaste boxningstitel var inte en dag för tidigt – då han är den mest intressanta av dem alla.
fightnight460x194
Trots det svala intresset för sporten uppskattade jag det förra Fight Night från 2006. Till en början var det den vackra fasaden som lockade, men under ytan fanns dessutom ett imponerande ramverk. Till del fyra har de nya utvecklarna vid rodret, EA Canada, slipat ytterligare på grunderna och fått ett ännu tajtare spelsystem utan att ändra allt för mycket.
   I Fight Night Round 4 är varje match som ett parti schack, en strategisk kamp mot sin rival. Att utnyttja ringen och använda luckorna fungerar bättre än ett intensivt bankande. Teknik och kontringar blir ett viktigt inslag och senare en överlevnadsfråga.
   Har man svårt att frångå den slagglada sluggermentaliteten så kommer uthålligheten sätta stopp. I många fall kan matcherna bli tio ronder långa och har man slagit sig trött i de tre första blir man ett lätt byte när ens boxare knappt orkar lyfta garden i någon av de sista.
   Även om eftertänksamheten är ens viktigaste vän är tempot högt. Slagen slungas snabbt ut och pareringar och kroppsfinter är vad man har att försvara sig med. En perfekt blockering motståndaren helt immobiliserad och då kan en kraftig högerkrok vara matchavgörande.
Mejsla fram din egen kämpe
Fight Night Round 4:s matiga karriärläge legacy är bättre än sin föregångares, men långt ifrån perfekt.
   Efter en inledande genomgång får man delta i en amatörturnering innan ens proffskarriär kan sätta igång på riktigt. Man börjar på botten, längst ner i rankinglistan för den viktklass man har valt. Här ska man via en kalender boka in fighter med boxare som har ungefär samma ranking som en själv. Vunna matcher gör att man klättrar i listan, förlorade så att man trillar ner.
   Beroende på hur långt fram i tiden matchen är bokad finns även chansen att träna en, eventuellt två, gånger, och utöka de tolv attributen som ligger som grund för alla karaktärer – slaghastighet, träffsäkerhet, tålighet med mera.
   Målet med karriärläget är att nå så högt som möjligt i legacy-stegen – att bli den störste genom tiderna. Dock är det inte särskilt lätt eller snabbt fixat. För att klättra på stegen behöver man nå vissa utsatta mål – till exempel att gå x antal matcher, nå en viss popularitet, vinna ett bälte och försvara det under x antal matcher med mera. Boxaren åldras och det går inte att hålla på allt för länge - handskarna måste läggas på hyllan för eller senare. Då är det bara att påbörja en ny karriär med en ny kämpe.
fnscreen01
Mike Tyson laddar på ett rejält slag – som kommer att göra märkbar skillnad på motståndarens hälsomätaren om den träffar rätt.
Spelet i ringhörnan
De tidigare nämnda träningarna kommer att bli en viktig del hur man vill forma sin boxare. Genom att antal övningar, vilka kan vara från enklare sparrningar till att slå på en sandsäck eller päronboll, ökar vissa av boxarens attribut med ett par steg beroende på hur väl man klarar minispelen. Många av dem är onödigt svåra och inte särskilt roliga, vilket gör att man hellre väljer "auto train" och slipper hela proceduren, trots att man endast kan tilldelas hälften så mycket poäng.
   Mellan ronderna gäller det att fräscha upp sin boxare. Beroende på hur bra man har boxats tilldelas man poäng som kan utnyttjas till de tre återhämtningskategorierna – hälsa, uthållighet och skador. Det här alternativet är betydligt bättre än det tråkiga minispelet Round 3 erbjöd och gör att rondpauserna går mycket snabbare.
   Kontrollen utnyttjar de båda analoga spakarna på samma geniala sätt som förra spelet. Den vänstra spaken styr boxaren och den andra används för att dela ut slag. Det fungerar otroligt väl och kontrollen över boxaren är näst intill fullkomlig då mer eller mindre varje slag sitter där man har planerat.
Bygg Rocky Balboa
Har man en Xbox live vision-kamera, alternativt ladda ner bilder via nätet, går det att förverkliga ens egna drömmar att få stiga upp i ringen. Att få fram resultatet tar sin tid och är kanske inte så nära verkligheten, men mitt digitala alter ego har i alla fall ett par likheter. En skojig detalj är att man dessutom kan ladda ner andras skapelser och för tillfället ligger två riktiga boxningslegender i topp – Rocky Balboa och Apollo Creed från Sylvester Stallones klassiska Rocky-rullar.
   Att säga att Fight Night Round 4 är snyggt är snarare en underdrift än ett påstående. Läskigt detaljerade kämpar virvlar runt i en testosteronfylld dans som är så välanimerade att det lika gärna kunnat vara hämtade från någon av Eurosports sändningar. Under repriserna går det bland annat att detaljstudera ansiktsporerna och se hur kraften från den utdelade käftsmällen förflyttas genom ansiktet på den som snart ska hamna på mattan. Det är otroligt välpolerat in i minsta detalj och ögongodis av dess bästa sort.
   Det är inte bara visuellt det imponerar, ljudet är i minst samma klass och passar väl in. Smällarna känns ända in i soffan och alla smådetaljer runt om är alla oerhört autentiska. EA Canada har skapat en grym presentation av sin titel.
fnscreen02
Att gunga undan för inkommande slag är perfekt sätt att snabbt ge tillbaka med samma mynt.
Lång väntan för lite boxning
Tröttnar man på karriärläget, vilket jag gjorde relativt snabbt, så finns det tre viktklassbälten online att erövra. Likt legacy så klättrar man i world championship-läget i ranking genom att slåss med sin egenskapade kämpe mot andra boxare över nätet. Bältena i respektive viktklass kan bara ha en innehavare vilket gör dem extra åtråvärda. Enda sättet att få tag i ett är att slå sig den långa vägen till toppen och möta mästaren i en titelmatch. Men, om denne inte antar någon av de utmaningar som dyker upp inom en viss tidsperiod, tilldelas den näst högst rankade boxaren bältet istället. Idén med bältena är riktigt rolig, men tyvärr så kan upplägget utnyttjas och det finns personer som låter bältet cirkulera mellan dem så resten av spelarna inte kommer åt det. Trist.
   En variant där man inte behöver tänka på ranking, bälten eller att skapa en egen karaktär och bara kasta sig in i en match finns naturligtvis också. Majoriteten av fighterna är laggfria och det fungerar oerhört bra att slåss på nätet.
   Laddningstiderna är oroväckande långa, särskilt dem innan en fight. Även om man installerar spelet på hårddisken förkortas de inte nämnvärt och kan bli frustrerande om man spelar längre pass.
   Fight Night Round 4 är dock inte ett så långt steg från förra spelet, men skillnaderna är tillräckligt stora för att motivera ett köp. Det är som en rejäl rallarsving som träffar mitt i solar plexus. Kontroll, grafik och tempo är i perfekt symbios. De taktiska inslagen är väl avvägda och systemet är så pass finslipat att det ska bli intressant och se hur EA Canada spelmässigt kan förbättra det här.
  • 12monkeyslarge01
    AccoWand 1. Träningen är obalanserad och tr... 2009-07-21
honken1

offline honken

Spenderar dagarna på en reklambyrå i Gävle som grafisk formgivare.
6036f782b464685486889c4613ee3e3a
Genre
Fighting,Sport
Utgivare
EA Sports
Utvecklare
EA Canada
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-07-02
Sammanfattning
plus
  1. Otroligt snyggt
  2. Tempot
  3. De taktiska inslagen
  4. Kontrollen
  5. Tyson
minus
  1. Enformigt karriärsläge
  2. Tråkiga träningsminispel
8

Slutsats

Fight Night Round 4 är en helgjuten boxningsupplevelse som är ett par snäpp bättre än föregångaren. De redan välgjorda grunderna är polerade ytterligare och kontrollen över ens kämpe är näst intill fullkomlig. Även om inte karriärsläget inte är helt fulländat så väger de underhållande taktiska dusterna i ringen upp det.
Bilder
fn00p3001
fn00p3002
fn00p3003
fn00p3004
fn00p3005
fn00p3007
fightnightround4playstation3ps3011
fightnightround4playstation3ps3009
fightnightround4playstation3ps3008
Boxarna
Amin Asikainen
Anthony Mundine
Arturo Gatti
Billy Dib
Carlos Monzon
Corey Spinks
Diego Corrales
Eddie Chambers
Emanuel Augustus
Erik Morales
Fernando Montiel
George Foreman
Jake LaMotta
James Toney
Jermain Taylor
Joe Calzaghe
Joe Frazier
Jorge Arce
Julio Cesar Chavez
Kelly Pavlik
Kermit Cintron
Lennox Lewis
Manny Pacquiao
Marco Antonion Barrera
Marvin Hagler
Miguel Cotto
Mike Tyson
Muhammad Ali
Nate Campbell
Nonito Donaire
Paulie Malignaggi
Pernell Whitaker
Ricky Hatton
Robert Guerrero
Roberto Duran
Roy Jones Jr.
Sergio Mora
Shane Mosley
Sugar Ray Leonard
Sugar Ray Robinson
Thomas Hearns
Tomasz Adamek
Tommy Morrisson
Victor Ortiz
Winky Wright
Vinny Pazienza
Vivian Harris
Yuiorkis Gamboa
#inlineditbutton