Evoland
Skrevs 2013-04-18 09:13:00 av P-A Knutsson
Final Fantasy, Zelda och Diablo – tre helt olika typer av rollspel som vävs samman i det prisbelönta indiespelet Evoland.
Evoland skapades ursprungligen av Nicolas Cannasse till en tävling där ett spel skulle knåpas ihop på 30 timmar. En vinst och 300 000 spelare senare släpps en mer genomarbetad version av spelet för cirka 90 kronor.
evoflash
Från A till Ö
Från svartvita pixlar till färgsprakande 3D-miljöer – Evoland är en indiepärla som närmast kan beskrivas som en spelbar grundläggande historielektion för rollspel och genrens olika inriktningar. På en handfull timmar får spelaren ta del av audiovisuella framsteg, använda olika stridssystem och tillbringa tid med ett enkelt men underhållande kortspel. Detta ackompanjeras av en urtypisk story där världen ska räddas från en genomond skurk.
Uppskattad utveckling
Egentligen är själva spelandet inte häpnadsväckande på något sätt, utan den stora behållningen med Evoland är att själv upptäcka alla vinkningar till klassiska rollspel och hitta de "funktionsfyllda"-skattkistorna som ligger utspridda i spelvärlden.
   Det är dessa kistor som står för spelets utveckling. Till exempel innehåller den första skattkistan möjligheten att gå åt vänster, medan senare kistor rymmer allt ifrån uppgraderad grafik till slumpmässiga strider och mer avancerade attacker. Just letandet av skattkistor var något som höll mig fast i spelet till dess slutbossen var nådd och besegrad.
Evo5
Löskokta kopior
Vill man vara elak kan spelandet i Evoland beskrivas som en samling lösryckta scener från Final Fantasy VII, Zelda och Diablo. Vissa delar glänser, speciellt bosstriderna och pusslen, men överlag är Evoland ett högst ordinärt rollspel i miniformat.
   Detta vägs däremot upp av en stor dos charm och att spelet inte tar sig självt på allvar för fem öre. De dryga ”ränna runt i staden”-uppdragen ska vara dryga, de alltför frekventa slumpmässiga striderna ska irritera och det konstanta hoppandet mellan olika spelstilar ska kännas spretigt.
   Att hjälten Clink ser ut som en blandning av Link och Cloud och att fienderna påminner om morbida versionerna av svamprikets invånare är andra detaljer som både kan kännas löjliga och framkalla leenden.
Evo8
En underhållande petitess
Trots en kort livslängd finns det mycket att säga om Evoland men eftersom en så stor del av upplevelsen bygger på överraskningar vill jag inte avslöja för mycket. Om man ser på Evoland som ett spel är det inte överdrivet imponerande på något sätt, men sett som en hyllning till genren är skapelsen riktigt lyckad.
   Det betyder dock att Evoland inte är för alla; det krävs i stort sett att man är ett fan av framför allt Zelda och Final Fantasy för att uppskatta äventyret. Personligen föll jag pladask för både upplägget och alla referenser - något som jag tror de flesta retrorollspelare också kommer att göra.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
aea4b46fe445c99e386fe7692b96af44
Genre
Action,Rollspel
Utgivare
Shiro Games
Utvecklare
Shiro Games
Plattform
PC
Release
2013-04-04
Sammanfattning
plus
  1. Underhållande historielektion
  2. Mängder med roliga referenser
  3. Ett par kluriga pussel
  4. Roliga bosstrider
minus
  1. Inget märkvärdigt rent spelmässigt
  2. Något dyrt
  3. Ytligt
7

Slutsats

Evoland kan beskrivas som en spelbar grundläggande historielektion för rollspel och genrens olika inriktningar. Sett som ett spel är det väldigt ordinärt, men sett som en hyllning till genren är det riktigt lyckat. Alla som har spenderat lite för många timmar med Zelda och Final Fantasy kommer att bjudas på många leenden.
evo200
evo1
evo2
Evo3
Evo4
Evo6
#inlineditbutton