Empire Total War
Skrevs 2009-03-28 11:38:00 av Gustaf Lingmark
Total War låter världen drabba samman ännu en gång.
Empire Total War är årets stora strategispel från Sega och Creative Assembly. Det tar dig tillbaka till 1700-talet när världen var mer eller mindre färdigupptäckt och skulle delas upp. Redan på omslaget möts vi av en mäktig stillbild från en soldat på väg att göra sin plikt i det amerikanska inbördeskriget. Guldbokstäverna ligger tätt ovanför krigsskeppens krutrök och hela omslaget lyser av intensivitet och allvar. Kan Creative Assembly leva upp till förväntningarna?

Total War-serien

En del av er är givetvis ordentligt bekanta med de tidigare relesearna i Total War där vi fått ta del av bland annat medeltiden, Roms storhetstid, pesten, korstågen, vikingarna samt Japans mest fascinerade era kring 1610 till 1870. Men för er som precis fått upp ögonen för titeln och mest vill veta om Creative Assembly fortsätter att polera sitt tidlösa varumärke – så kan jag lova er att ni inte behöver bli besvikna.

Ett maffigt intro

Sega sätter nivån direkt med ett explosionsartat intro där Wasaskepp, kanonkulor, närstrider, och blåa rockar med guldknappar avlöser varandra. Den beslutsamme kaptenen som i sin kajuta flyttar sina skepp på en utrullad karta och fyller spelaren med en enastående lust att erövra. Tidsepoken gör sig påmind med musköter och bajonetter och jag tycker mig se en blinkning till franska revolutionen (som inträffade 1789-1799) då vi får se ett uppror utanför en guvenörsvilla och fokus hamnar på en man som vevar en fransk flagga.
empire12
Sammandrabbning i gryningen.

Flera val

Efter ett fantastiskt intro så får vi lite olika val där även en genomgång ingår. Nybörjare som jag är till Empire-spelen så slås jag av hur lätt jag lär mig sköta krigsföringen i genomgång. Grafiken är hela tiden knivskarp och rörelsemönstret är otroligt levande hos dina soldater. Under tiden jag zoomar in närbilder på olika slag som pågår bland mina trupper så för jag samtidigt min amerikanska här in i staden och besegrar en något större armé. Mäktigt! När genomgången är avslutad kan spelaren välja något som heter "play battle" där du ytterligare kan slipa på dina färdigheter inom de fyra områdena: land, sea, siege och scenario.

Land – det klassiska slaget

Här spelar kanonerna en viktig roll eftersom de kan göra stor skada på långt håll. Som försvar kan du skicka fram dina snabba ryttare bakvägen för att ta ut kanonsoldaterna. Dina musköter håller sig under tiden på distans från fienden eftersom de har skjutvapen, men ibland är det bättre att bara låta dem gå in i närstrid med bajonetter. Efter att ha slagits ett tag så kan du med några strategiska drag få din motståndarna att tappa all sin moral och fly fältet för att du helt enkelt ”äger dem”.
empire4
Bara en tidsfråga nu innan fiendeskeppet sjunker...

Sea - kampen på havet

Du kan attackera ditt motståndarskepp med tre sorters kanoner. En ”kedje-kula” som pajar seglen så att de inte kan fly, de stora kanonkulorna som sänker motståndarskeppen och småkanonerna som dödar besättningen. Efter en rejäl omgång och din fiende fortfarande flyter så kan du ge dig in i närstrid och äntra skeppet. Du kan på så sätt ta båten till fånga och göra den till ett eget skepp i din armada.

Siege – en borg som skydd

Här försvarar du dig antingen en borg eller så attackerar du en. Anfallen sker via linor. Det roligaste här är att du med din försvarande arme kan möta alla som försöker ta sig upp på muren och det blir till ett riktigt ”Herren på täppan”-krig där man slåss så det står härliga till.
empire11
Den amerikanska koloniseringen var inte helt smärtfri.

Scenario – baserade på en sann historia

Här finns det val att spela igenom kända slag och då mestadels amerikanska sådana. Jag går helt oförberedd in i "Battle of Brandywine Creek 1777" för att lägga beslag på Philadelphia. Här prövar jag för första gången att skippa strategin och istället bara ”köra in allt på en gång”. Resultatet blir inte så pjåkigt. Visserligen förlorar jag, men det var jämt in i det sista.

Kampanjerna - spelets hjärta

När du kan bemästra alla typer av anfall så är det dags att visa vad du går för i kampanjerna. Dessa innebär att du nu styr över en karta med olika städer och då kan flytta arméer ungefär som spelpjäser dit nästa slag kommer att ske. En tydlig kampanj är ”Road to independance” som är en slags historisk berättelse där du får följa koloniseringen av Amerika, med början på ett litet område i Jamestown. Spelaren får här ikläda sig rollen av John Smith som går i land och slåss mot indianerna i syfte att ta plats som de första nybyggarna i landet. Det här är ett bra scenario eftersom det i jämn takt lär dig uppgradera byggnader, hantera skattesystemet och samtidigt möta rebelliska uppror i städerna du intar.
empire9
England - vän idag, fiende imorgon.

Grand Campaign

Det här är kampanjen som gjort mig mer eller mindre besatt av Empire efter bara 10 minuter. I den här campaginen blir du nämligen till en del av det kokande krigseuropa. Du har möjlighet att välja 20 stycken olika europeiska folkslag som till exempel Frankrike, Preusserna, Österrike, Polen, Spanien, Storbritannien med flera. Givetvis kan du även vara Sverige. Här gäller det att vara på sin vakt och använda ekonomi och religion till din fördel och samtidigt infiltrera, anfalla och alliera sig med fiendens fiende. Viktigt blir nu även att utveckla universitet och forskning i ditt land samt att skapa ”gentlemens”. Dessa kan använda sin diplomati och politik för att uppnå samma mål som dina soldater och skulle inte det vara tillräcklig så kan ”gentlemens” omskolas till agenter och då även utöva spionage och lönnmord.

Att vara Kung över Sverige

I grand campaign kan du som sagt vara Sverige och anledningen är att vi faktiskt hade vår riktiga storhetstid kring denna eran. En era som började med ”Krigarkungen” Gustav II Adolf och därefter fortsatte med Karl XI och Karl den XII. Dessa namn hinner inte dyka upp under tiden jag spelar, men väl många andra kända svenska namn och till min förvåning så pratar alla - perfekt svenska! När jag markerar en arme så möts jag alltså av en disciplinerad röst som ropar ”Överbefälhavare!”.
sweden
Sverige var inte att leka med i början på 1700-talet.

Min korta era

Ganska snabbt bestämmer jag mig för att anfall är bästa försvar och jag känner mig som en stor strateg då jag buntar ihop mina svenska karoliner och marscherar in i Norge så snön yr. Kanske är jag född ledare, hinner jag tänka när jag faktiskt har lyckats utöka det svenska imperiet ännu mer och lämnat efter mig ett brinnande Bergen. Dessvärre så blir segern kortvarig. Medan jag skickar in spioner i Köpenhamn så passar Norge på att göra uppror i min tillfånga tagna stad eftersom jag inte har några soldater kvar som vakter. I ett patetiskt försök att höja Sveriges moral efter detta pinsamma snedsteg så går jag in i Ryssland och lyckas förlora hela min armé vilket gör att jag fullständigt sätter Sverige i konkurs.

Finns det några nackdelar?

Empire Total War är som ni märker ett stort och påkostat spel så svaret är egentligen nej. Det må vara lite långa laddtider, men även dessa blir till lugnet före stormen då man faktiskt bara behöver vänta inför en strid. Under tiden fylls skärmen med tänkvärda citat från stora krigsherrar genom tiderna.
empire8
Stämningen kan inte bli bättre!

Hur bra är spelet?

En del spel är perfekta i den bemärkelsen att du kan leva dig in fullständigt. Stämningen, känslan och intensiteten skapar en fulländad verklighetsflykt och du ångrar dig inte alls när du spelat bort en hel fredagskväll. Empire – Total War är precis ett sånt spel. Att scrolla med kameran till nybyggarna och se amerikanerna komma instormade i förstapersonspersketiv skapar en magisk stämning och att sänka sitt första skepp gör att du snabbt höjer näven och tyst väser ut ett "YEEES..." för dig själv. Lägg där till att det finns ett vädersystem, 10-20 olika skeppstyper, ett multiplayerläge och att du i kampanjen även får följa Indien.
   Detta i kombination med en fantastisk bakgrundsmusik, ljudet från svärd som klingar och dina soldaters rop så är Empire ett mästerverk. Spelet är välgjort, det ger en utmaning och det ger en underbar tillfredsställelse. Strategi för krigsföring är en delikat uppgift och Creative Assembly gör den mer verklighetstrogen, intensiv och snyggare än någon annan.
 • P1010416
  Skulldrawer usch! svika Sverige så där ;) 2009-03-28
 • member_male
  Samppe Vad hindrar det från att bli en tia?... 2009-03-28
  • gustaf
   Colspex Egentligen inte - men de märks och e... 2009-03-28
  • member_male
   hoo1988 Jag har absolut inget emot laddningst... 2009-03-28
   • gustaf
    Colspex Du har alldeles rätt. Laddningstider... 2009-03-28
gustaf

offline Colspex

En orädd, spelintresserad skribent som är svag för amerikansk populärkultur, nordiska folksagor och Kina. Till vardags är han lite av en frilansande text jockey samtidigt som all ledig tid äg...
b68ef1ca495e00c3e4422de6a9c4fefd
Genre
Realtidsstrategi,Strategi
Utgivare
Sega
Utvecklare
Creative Assembly
Plattform
PC
Prisjakt
Release
2009-03-04
Sammanfattning
plus
 1. Stämningen
 2. Zoomningen/grafiken
 3. Rösterna/musiken
 4. Otrolig välgjort
 5. Bredden - här finns allt!
minus
 1. Laddtiderna
9

Slutsats

Empire Total War är ett stort och mäktigt strategispel där spelupplägg, ljud och bild skapar en perfekt harmoni åt en av historiens mest intressanta eror. För strategen, sjöfararen och fans av detaljrika kampanjer så är detta ett måste. Sega presenterar en krigsbuffé utan dess like och varje tallrik smakar helt fantastiskt.
Bilder
empiretotalwarpc043
empiretotalwarpc042
#inlineditbutton