Dracula: Origin
Skrevs 2008-10-16 04:48:00 av Joakim Magnå
Ett äventyrsspel i klassisk anda.
Dracula: Origin är ännu ett äventyrsspel av ”peka och klicka”-modell som är utvecklat i centrala Europa. Det lite stela konceptet känns igen. Grafiken är i huvudsak förrenderad och livlös, men ändå levande i de viktiga detaljerna och överlag riktigt stämningsfull. Spelmässigt gäller det att dammsuga miljöerna på ledtrådar och diverse föremål, för att sedan använda det insamlande till att lösa äventyrets mer eller mindre kluriga pussel. Ni som bryr er vet exakt vad det handlar om.
   Här bryts absolut ingen ny mark. Inte ens en enstaka minimal detalj känns fräsch. Det är också segt och tålamodskrävande. Ändå tycker jag att den här sortens strömlinjeformade mys fyller ett syfte för att hålla blodet flödande i en alltmer nischad del av spelvärlden. Ibland är det helt enkelt skönt att bara klicka på och veta vad man får.
draculapuff
Skön huvudperson
Dracula: Origin är en variant på Bram Stokers berättelse om den blodsugande greven. Äventyret börjar i London men förflyttar sig snart över den engelska kanalen och vidare mot några andra platser i världen.
   Dramats självklara mittpunkt och även spelarens alter ego är den vampyrintresserade professorn Van Helsing. Här finns som vanligt också Jonathan Harker och Mina i centrala roller. Van Helsings slutliga mål är att spåra upp och förgöra Dracula. Men här ges också utrymme åt att gräva lite djupare i grevens mystiska ursprung.
   Den strame Van Helsing är en skön huvudperson som går och muttrar och utbrister korthuggna fraser när spelaren klickar runt honom i miljöerna. Han är också oväntat kallhamrad, vid minst ett par tillfällen. Gubben gillar verkligen inte det övernaturliga eller de som lierar sig med sådana krafter. På sätt och vis är han mer skrämmande än något annat i det här hopkoket.
screen4large1787657560
Mellanslagstangenten avslöjar vad som är värt att se och röra i miljöerna.
Tålamod och logik
Eftersom Dracula: Origin egentligen inte tillför något nytt till genren gäller det att man redan gillar den här speltypen för att uppskatta det. Personligen är jag förtjust i det låga tempot, pysslet med att samla in och kombinera olika föremål med varandra och det ständiga detektivarbetet.
   Men jag tappar alltid, förr eller senare, tålamodet med de många logiska pusslen, som är svåra att lösa för att de är just logiska. Gillar man inte sådant bör man hålla sig borta. Själv är jag ett gränsfall. Jag älskar att mycket möda lagts på pussel och att lösningen ligger i ens egen hjärnverksamhet. Men vill det sig inte efter några famlande försök börjar jag fullständigt spelförstörande klicka efter Gamefaqs.com-bokmärket i min webbläsare.
   Samtidigt finns det som sagt en stor charm i att spelet inte ger spelaren något gratis. Här finns sällan några genvägar som gör att spelaren inte själv måste anstränga sig. Äventyret innehåller exempelvis en hel del text i form av brev, tidningsartiklar, dagböcker och andra dokument. I dem finns det oftast ledtrådar till ett förestående pussel eller gåta. För att få tag i dessa måste man helt enkelt läsa texten, vilket kräver engagemang. Den som anstränger sig och undviker nätets spelguider belönas med att få känna sig duktig för en stund.
screen3large492200082
Miljöerna är fina och stämningsfulla.
Utan spår
Likt många av konkurrenterna är Dracula: Origin välgjort men också strikt begränsat till en snäv ram. På så sätt blir det aldrig bättre än bra. Allting som ligger utanför kärnan – pussellösningen – är nämligen tafatt genomfört. Jag tänker på dialog, berättande, ljudbild, miljöinteraktion. Sådana saker. Det är där de här spelen måste lyfta sig för att bli relevanta på riktigt. Dracula: Origin gör inte det. Därmed är det bara det senaste i raden av kompetenta äventyrsspel som försvinner i backspegeln alldeles för snabbt.
 • headshot
  afroman Jag är precis samma otåliga spelart... 2008-10-17
  • jag
   suspekt Jag tilltalas av genren, gjorde det i... 2008-10-17
jag

offline suspekt

Journalist i Göteborg. Nu nyhetsreporter på GT/Expressen. Har arbetat på bland annat DN, GP och Hallandsposten. Skribent på Level 7 sedan 2004. Gillar rollspel, shooters och indie.
9d7bac132954e0b61e81b4f22462e300
Genre
Äventyr
Utgivare
Focus Home
Utvecklare
Frogwares
Plattform
PC
Prisjakt
Release
Kvartal 3 2008
Sammanfattning
plus
 1. Enkel kontroll
 2. Logiska pussel
 3. Stämningsfulla miljöer
 4. Van Helsing
minus
 1. Trist berättande
 2. Stolpig dialog
 3. Stelt upplägg
 4. Bryter ingen ny mark
7

Slutsats

Dracula: Origin är ett i raden av kompetenta men traditionella äventyrsspel. Det är enkelt att spela och mysigt inramat med fina miljöer och en skön huvudperson i vampyrjägaren Van Helsing. Pusslen tar, som sig bör, upp mycket tid och plats. De är logiska och välgjorda men också utmanande och tålamodskrävande. Gillar man genren gillar man förmodligen Dracula: Origin. Andra bör nog hålla sig borta, om man nu inte är väldigt sugen på ett par kvällars kvalitativt pyssel i lågt tempo.
Bilder
screen2large
screen3large
screen4large
screen5large
screen1large
#inlineditbutton