Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
Skrevs 2009-04-28 08:26:00 av Andreas Eklöv
Nytt och gammalt i ett välfyllt paket. Gammal skåpmat eller braksucce?
När The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay släpptes till den första Xbox-konsolen var det många som blev tagna på sängen. Lilla svenska spelutvecklaren Starbreeze hade utvecklat ett filmlicensspel som inte bara var ett riktmärke rent spelmekaniskt utan även tekniskt. Starbreeze och nya utgivaren Atari ger nu en ny generation spelare möjligheten att uppleva spelet i en uppdaterad och utökad version. Vi har tidigare testat spelet och fann det lovande, och den slutgiltiga produkten levererade enligt våra förväntningar.
logo1805113689

Ett finslipat original

En av anledningarna till att Escape from Butcher Bay blev en sådan framgång var att Starbreeze lyckades blanda en stor mängd olika spelmekaniska element på ett sätt som passade Riddicks karaktär och omgivningar. Det fanns ett system för smygande, närstrider, eldvapen, mörkerseende, klättrande på omgivningen och mycket mer. Det var på det stora hela ett förträffligt äventyr vars största nackdel låg i det faktum att det inte fanns något mer att göra när handlingen var genomspelad.
   Nu, fem år senare, bjuds vi på en uppdaterad version som har växt till sig ordentligt. En del i denna nyversion är alltså originalspelet som har uppdaterats tekniskt för att kunna mäta sig med mer moderna spel. Allt från grafik till fysik, AI och ljud har putsats upp. Trots den uppfräschade skruden märks det att detta är ett äldre spel som har putsats upp för att hålla bättre bland konkurrensen. Detta är dock ovidkommande då Escape from Butcher Bay även idag är ett väldigt imponerande och engagerande äventyr. Riddick, framförd av testosterontunnan Vin Diesel, är härligt rå och likgiltig för världen runtom honom, precis som i filmerna. Han gör det lätt att som spelare leva sig in i rollen som en mördarmaskin vars enda mål i tillvaron är att fly från Butcher Bay, och eliminera alla som står i hans väg.
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22599AthenaSunsetPunch640601730
Trots en uppdaterad spelmotor är den fantastiska formulan i Escape from Butcher Bay intakt: handgemäng, vapen, smygande, utforskande och karaktärsinteraktion i en tilltalande helhet.

En mörk farkost

Den andra delen som spelaren kan sätta tänderna i är Assault on Dark Athena som tar vid där originalet slutade. Riddick och hans kompanjon Johns befinner sig ombord sin rymdfarkost när de fångas av slavhandelsskeppet Dark Athena. Johns upptäcks och förs bort av besättningen på Dark Athena, men allas vår Riddick lyckas gömma sig. När antagonisterna lämnar honom ger sig Riddick i vanlig ordning iväg på ett korståg fyllt av vapen och våld.
   Händelserna i Dark Athena knyts väl ihop med händelserna i det första spelet, och med Riddicks universum överlag. Rent spelmekaniskt är Dark Athena väldigt likt originalet med mindre modifikationer såsom att du här kan fjärrstyra droner under vissa partier. Till skillnad från Escape from Butcher Bay, där spelmotorn har putsats upp med hjälp av den nya spelmotorn, så kommer de tekniska framstegen mer till sin rätt här. Allt från ljussättning till miljöer och karaktärer ser märkbart bättre ut, men det är fortfarande inte så att Assault on Dark Athena är en grafisk milstolpe jämfört med konkurrerande titlar. Spelmotorn gör dock ett fullt godkänt jobb och passar spelets uppbyggnad bra.
TheChroniclesofRiddick51993788187
Assault on Dark Athena är inte lika bra som originalet Escape from Butcher Bay, men det är ändå ett trevligt tillägg.

En sämre hälft

Assault on Dark Athena var ursprungligen tänkt som en kortare expansion till originalspelet, men när Starbreeze tappade sin ursprungliga utgivare fick de ytterligare ett par månader på sig att utveckla nytt material till expansionen. Detta har lett till att expansionen i stort sett är lika långt som originalet. Det märks tyvärr även i det faktum att Dark Athena inte är lika väl balanserat eller framfört som originalet. Vid en punkt i spelet kommer man till en naturlig slutpunkt varpå spelet bara fortsätter ett par timmar till. Dark Athena introducerar inte heller några direkta nyheter utan försöker leva på framgångsreceptet som originalet vann framgång med för fem år sedan. Den artificiella intelligensen är inte alltid så intelligent och som spelare kan man lätt lura motståndare till ganska underligt beteende. Atmosfären är dock bra och Dark Athena är ett bra tillägg som ger dig ett par timmars god underhållning. Det som Dark Athena gör bättre än originalet, och de flesta andra spel, är röstskådespeleriet och karaktärernas rörelsemönster som är bland det bästa jag sett. Spelets karaktärer känns både levande och unika och kan frammana riktiga känslor hos spelaren. Hatten av till Starbreeze för denna bedrift.
TheChroniclesofRiddick486100596
Även om Assault on Dark Athena inte är teknikens framkant så är röstskådespeleriet i världsklass och gör mycket för att göra spelets karaktärer levande och trovärdiga.

Online i tiden

Att denna samling släpps på moderna konsoler innebär givetvis att spelet ska ha ett multiplayer-läge där du ska kunna panga ner vänner eller främlingar världen över. Förutom sedvanliga lägen som deathmatch och team deathmatch finns här även ett läge vid namn Pitch Black. Detta går helt enkelt ut på att en spelare tar rollen som Riddick och kan därmed se i mörkret och är bra i närstrid. Övriga spelare är begränsade till en ficklampa. Detta är en kul variant som passar Riddick-universumet, men det håller sig inte intressant särskilt länge. Ett fjärde läge vid namn Butcher Bay Riot går ut på att tre lag - fångar, vakter och legoknektar - slåss om att få tag på en kraftmodul och återföra denna till lagets bas. Om du dör i detta läge återuppstår du inte direkt under rundans gång vilket sätter större press på din insats.
   I början av varje match kan du köpa utrustning, lite i samma stil som Counterstrike, vilket ger lite mer djup till strategin. Ett femte läge, Arena, låter dig kämpa en mot en eller två mot två i begränsade utrymmen, den som vinner stannar kvar till nästa runda och den som förlorar får börja om från början igen. Multiplayerdelen är knappast ett säljargument för spelet, men sett som ytterligare en komponent i ett fantastiskt spelpaket så kan det i alla fall ge dig några timmars trevlig flerspelaraction.

Mycket glädje i ett paket

En uppdatetad version av originalet skulle faktiskt vara argument nog för de nytillkomna, och med tillägget Assault on Dark Athena är detta något som även de som spelade originalet bör titta närmare på. Släng in ett multiplayerläge också så finns det få saker som talar emot ett köp. Det kanske inte står sig lika väl rent tekniskt bland dagens konkurrenter, men innehållet kompenserar för detta med råge.
Eken_NJD

offline loevet

En inbiten spelfantast som gick ner sig i spelträsket under de glada NES-dagarna. Spelar det mesta i spelväg men är extra svag för rollspel och actionäventyr. Är för övrigt helt besatt av F...
32a0d23e3b08435a579580a2ce1db48b
Genre
Action
Utgivare
Atari
Utvecklare
Starbreeze Studios
Plattform
Xbox 360, Playstation 3
Prisjakt
Release
2009-04-24
Sammanfattning
plus
  1. Fantastiskt bra röstskådespeleri
  2. Välgjorda karaktärer
  3. Originalet fortfarade ett mästerverk
  4. En hel del innehåll
  5. Bra kontroller
  6. God blandning av olika spelmekaniker som fungerar bra
minus
  1. Tekniskt inte lika imponerande som moderna konkurrenter
  2. Vissa ansiktsanimationer ser stela ut
  3. Multiplayer håller inte länge
  4. Dark Athena-tillägget är något obalanserat
8

Slutsats

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena är ett smått fantastiskt spelpaket. Med två långa kampanjer, där originalspelet än idag briljerar, och ett multiplayerläge har du här en hel del innehåll att sätta tänderna i. Karaktärer väcks till livs med fantastiskt röstskådespeleri. Detta är kort och gott ett riktigt bra spelpaket som alla bör ta sig en närmare titt på. En väldigt stark åtta i betyg.
Bilder
logo
logo200
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22597AthenaFore
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22467AthenaLurking
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22468AthenaMercBigGun
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22469AthenaPutEmUp
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22598AthenaOutOfSight
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22599AthenaSunsetPunch
TheChroniclesofRiddickAssaultonDarkAthenaXbox360Screenshots22615MultiplayerPeekabo
#inlineditbutton