Boom Blox Smash Party
Skrevs 2009-06-15 10:21:00 av P-A Knutsson
Smash + Blox = Boom. Party!
När Boom Blox släpptes i maj förra året överraskade det mig stort. Ett udda designat pusselspel som var fantastiskt kul både för nybörjare och stenhårda gamers – till och med om de mötte varandra. Spelet var så bra att det klättrade upp på förstaplatsen över mina favorittitlar till Wii. Sedan dess har det släppts en rad topptitlar till maskinen, men Boom Blox håller alltjämt tätpositionen. Nu borde dock dess dagar vara räknade, bortputtat av sitt yngre syskon Boom Blox Smash Party. Kan något hindra denna uppföljare från att bli min nya Wii-favorit?
Party för eremiter
Smash Party, eller Bash Party som det står i Wii-menyn, är ett riktigt schablonaktigt namn för ett djupt och gripande singleplayer-spel. Innan det magnifika äventyret inleds ska en hjälte väljas, närmare bestämt ett väldigt fyrkantigt djur. Denna tystlåtna varelse med få vänner ska därefter bege sig ut på sitt livs resa.
   Spelaren slängs direkt ut på en tivoliliknande världskarta. Till en början ser det ut som man är fri att gå vart man vill i den suspekta tivolivärlden, men alla dörrar utom en är låst. Ett par modiga tryck senare står hjälten vid den olåsta porten. En grå gorilla grymtar tungt och ger honom ett paintball-gevär. Med det i handen ska en rad livsfarliga block färgas, så att de förintas likt Tetris-klossar. Efter att ha besegrat sex vågor av dessa block låses nästa dörr upp, och arsenalen uppgraderas till en kraftfull slangbella. Den skjuter iväg klossar som ska försöka välta enorma blocktorn.
   På det sättet fortsätter det tills jag inser att det inte är ett äventyrsspel, utan ett pusselspel med obefintlig inramning. Det nämnda nöjesfältet döljer fyra olika huvudalternativ, som i sin tur innehåller sex fyrkantsdjur – vilka var och en erbjuder sex pussel med gemensamt tema. I mitten av parken gömmer sig dessutom 64 ytterligare pussel, vilket resulterar i ett hundratal olika klurigheter. Kvalitén på dessa varierar dock kraftigt. Vissa klaras ut med högsta betyg på under på tio sekunder, medan andra kräver en hel del tankeverksamhet för att ens klara av. Vad som ska göras varierar även det rejält. Klossar ska färgas, sprängas, kombineras, slängas, vältas, försiktigt dras bort med mera.
Byggare Box
För varje avklarat pussel får spelaren en summa pengar som används till att låsa upp nya delar i spelets utmärkta banbyggarläge. Från början finns enbart de enklaste bitarna upplåsta, så det är en bra idé att gå igenom träningsläget och huvudspelet för att samla på sig mer intressanta bitar.
   För att skapa banor, eller pussel rättare sagt, kan man utgå från en tom grundplatta eller modifiera någon av spelets befintliga nivåer. Därefter är det bara att välja och vraka bland alla upplåst klossar. Alla delar från huvudläget finns tillgängliga, så med lite tålamod och mycket hjärnaktivitet går det att skapa nivåer i samma klass som utvecklarnas bästa bidrag.
   Ett enormt plus med Smash Party är möjligheten att ladda upp sina hemsnickrade banor på EA:s servrar. På så sätt kan folk från hela världen testa dina kreationer – och du deras. Det går att söka hemgjorda banor via Wii-vänner, level-ID och fritext, samt sortera dem efter betyg, datum och popularitet. Att söka går inte speciellt snabbt, men när en bana har hittats hoppar den igång direkt. Det går även att spara nivån på din Wii med ett tryck på 1-knappen.
   För tillfället är utbudet dessvärre inte mycket att hurra för. Mycket är plojbyggen vars främsta syfte är att se häftiga ut, men det finns ett par kluriga guldkorn. Med tanke på hur relativt lätt det är att modifiera och skapa helt egna banor kommer guldkornen förhoppningsvis snabbt bli fler.
Alla är bjudna
Trots sitt namn innehåller alltså Smash Party ett välfyllt och klurigt enspelarläge, men det är flerspelardelen som gör spelet till ett måste. Upp till fyra spelare kan tävla med eller mot varandra i en rad olika spelsätt. Det som utmärker Boom Blox-spelen är att i stort sett vem som helst kan plocka upp en kontroll och ha kul. Tidigare spelvana spelar ingen större roll, de viktigaste egenskaperna är grundläggande kunskap om gravitation och kaströrelser. Med andra ord kan nybörjare och vana spelare mötas i jämna dueller.
   Smash Party är precis lika lättspelat som sin föregångare, men då spelet har pumpats med en hel del nytt innehåll känns det lite rörigare. Speciellt det nöjesfältsmenyn som är förvirrande med alla tvetydiga förklaringar. Lyckligtvis finns det ett alternativ som slumpar fram spellägen, men det är svårt att hitta fram till sina favoritbanor.
grafik
Grafiken är inte mer än funktionsdugligt, men lider ändå ofta av rejäla slowdowns.
Sämre men bättre
Det första Boom Blox är fortfarande en fantastisk flerspelarupplevelse, den bästa på Wii i mitt tycke. Fram tills nu då. Denna uppföljare gör inget för att försöka bjuda på något nyskapande, utan ger oss bara mer av allt. Detta är positivt på ett sätt, men negativt på två andra.
   De dåliga nyheterna är att spelet känns rörigare, det är svårare att få en bra överblick över spelsätten och vart i alla undermenyer de kan hittas. Minus nummer två är bristen på nyheter. De som har spelat ettan tills armarna kroknat kan snabbt bli less på Smash Party. Att rekommendera denna uppföljare till ägare av originalet skulle kunna vara svårt, men tack vare möjligheten att ladda hem andras skapelser och visa världen dina egna blir Smash Party ett måste. Har ni inget intresse av den funktionen duger dock ettan gott och väl.
Totalt sett är Smash Party fantastiskt underhållande för flera spelare. Enspelarläget fungerar fullt godkänt, men det är med spelande med andra som framkallar mest glädje. Spelet är bättre än sin föregångare, men det enda som sticket ut som en regelrätt nyhet är onlinefunktionen. Resten är mest mer av samma – men varför laga något som inte är trasigt?
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
ddc841171a507fe68ff32c89fa8fce67
Genre
Barn,Problemlösning,Party
Utgivare
EA
Utvecklare
EA Games
Plattform
Wii
Prisjakt
Release
2009-06-04
Sammanfattning
plus
  1. Kul för alla
  2. Charmig design
  3. Möjligt att ladda ner andra banor
minus
  1. Nyheter, vad är det?
  2. Röriga menyer
8

Slutsats

Smash Party är uppföljare till förra årets multiplayersuverän Boom Blox. Utvecklarnas ledord till denna del verkar ha varit mer av allt, vilket har lett till mycket innehåll men få konkreta nyheter. Tack vare möjligheten att ladda ner andra spelares pussel är det ändå köpvärt för ägare av föregångaren. Även om jag inte kan låta bli att vara lite missnöjd över en så säker uppföljare, går det inte att förneka konceptets briljans.
Bilder
boomblox1
boomblox2
boomblox3
boomblox4
bbbppaintball
bbbppiratecave
bbbppirateship
bbbppointblox
bbbpspacealienexplosion
bbbpspaceasteroids
bbbpspaceslingshot
bbbpunderwatercolors
boombloxsmashpartywii014
boombloxsmashpartywii015
boombloxsmashpartywii016
boombloxsmashpartywii013
#inlineditbutton