Bleach: Dark Souls
Skrevs 2009-04-07 10:31:00 av Joel Andersson
Dödsgudarna från Bleach möts i ett av få fightingspel till DS
Bleach hör hemma bland de på senare år mest populära manga- och animeserierna som lämnat Japan. Kommersen kring varumärket har varit stort och resulterat i kortspel, musikaler och inte minst flera tv-spel. Vi har tittat närmare på Bleach: Dark Souls (i fortsättningen av recensionen bara Dark Souls), något så ovanligt som ett fightingspel till DS. Är detta vad alla fightingsugna gått och väntat på till formatet?
bleach420
I mitten av en trilogi?
Dark Souls är på väldigt många sätt en direkt uppföljare till Bleach: The Blade of Fate som många refererar till kort som Bleach DS, varför inte Dark Souls förkortas till det samma här. The Blade of Fate var mycket trogen anime-serien och följde hjälten Ichigo Kurosakis resa till “Soul Society” där han på sin väg för att rädda sin Rukia fick tampas med flera “Shinigami”, eller dödsgudar. Dark Souls gör å sin sida ett litet skutt från tidigare handling och säger sig gå sin egen väg. Monster kallade “Hollows” har infiltrerat Soul Society och det är upp till Ichigo och de andra dödsgudarna att återställa ordning och balans i samhället.
5293102009021817260428big
I Dark Souls ställs huvudkaraktären Ichigo, till vänster i bilden ovan, mot både monster och andra dödsgudar.
Uppföljare var ordet
Nu kanske inte så många spelat det första Bleach till DS, men har man det så kommer man direkt slås av att Dark Souls ser ut att vara nästan exakt samma spel. Grafiken, animationerna, ljudet, musiken, kontrollerna – allt är det samma. Den största nyheten är ett tillägg som låter en använda fler statuskort i fighterna, från tidigare två till numera fyra. Mer om detta senare. Letar man vidare med förstoringsglas hittar man enbart ett par andra nyheter i form av nya animationer, karaktärer och spellägen.
   Det är dock nu på sin plats att påpeka att föregångaren till Dark Souls var ett bra och av flera hyllat fightingspel. Om man spelat det mycket så blir man kanske något besviken på avsaknaden av nyheter men i övrigt finns mycket gott att säga om Dark Souls.
Sprakande superattacker
För det första håller grafiken och animationerna fortfarande mycket hög klass för att vara till DS. Det rör sig om traditionell 2D-fighting med inslag av “fejkade” 3D-effekter. Man känner enkelt igen rörelserna och specialattackerna för alla drygt 40 spelbara karaktärer från tv-serien. Allra mest sprakar det på skärmen när man samlat ihop tillräckligt med energi för att avlossa en karaktärs starkaste attack, kallad “bankai”.
   Det finns ett antal fraser inlästa av samma skådespelare som i animen, eller så är fraserna bara tagna där ifrån. Ljudeffekterna är överlag helt ok fast musiken, som alltså är den samma som i föregångaren, kan bli lite upprepande möjligen.
529310200805191101550big
Sällan har superattacker i fightingspel sett så pampiga ut som när man aktiverar en så kallad "bankai".
Enkelt att komma igång med
Alla i fightingspel vanligt förekommande spellägen finns med även i Dark Souls, så som Survival, Time Attack, Arcade, VS och så vidare. Story-läget utspelar sig ofta efter något av de andra lägena med en del inslag av lite annorlunda minispel. Det som kan vara bra är att åtminstone starta story-läget för att få en kort genomgång av kontrollerna och alla förmågor man kan komma åt.
   Överlag är det enkelt med förflyttning på styrkorset, attacker och flashsteg på de fyra huvudknapparna. R och L används för att blocka respektive förflytta sin karaktär mellan två nivåer i djupled. Är man inte fingerfärdig nog för att utföra specialattacker genom att mata in en kombiantion med ovanstående snabbknappar så kan man komma åt dessa på den högra delen av tryckskärmen. På den vänstra delen kan man vidare aktivera olika statuskort som till exempel kan hjälpa en att återfå hälsa, energi eller påverka motståndaren negativt.
För Bleach- och fighting-fans
Listan på fightingspel till DS är inte speciellt lång, och därför är det kanske inte så konstigt att Dark Souls bland annat utsågs till 2008 års fightingspel till DS av IGN. Men det är lyckligtvis inte bara avsaknaden av konkurrens som gör det bra, utan här finns mycket kul att upptäcka. Många spelstilar tillåts med tanke på den stora mängden spelbara karaktärer, varav visserligen en del är ganska lika. Vidare kan man fokusera mer eller mindre på att få tag i olika statuskort eller försöka bli snabb på kombinationer.
   Jag har tyvärr inte haft möjlighet att testa flerspelarmöjligheterna, något jag däremot gjort i föregångaren och då var det faktiskt överraskande kul. Det finns spellägen där det räcker att en i sällskapet har Dark Souls och några andra som kräver att alla har ett exemplar.
   För att summera så är detta ett kul och färgglatt fightingspel där man snabbt kan komma igång med de mest förödande attacker. Det finns också mycket inpackat för Bleachfans, även material som inte presenterats i mangan eller animen. En svaghet är att de som inte är så stora fans, alternativt de som inte länge törstat efter ett fightinglir till DS, kanske inte kommer sitta så länge med Dark Souls. Men i sin helhet är det nog trots allt det bästa 2D-fightingspelet på DS just nu.
hamiltonisland

offline Joel Andersson

Matematiker som förutom att spela spenderar fritiden på att sova, resa, spela tennis och se på fotboll. Allätare av TV- och PC-spel. Började skriva för Level 7 i mars 2007, snackar och spelar...
0ca7e5371919387589c389c45dacc2e6
Genre
Fighting
Utgivare
Sega
Utvecklare
Treasure
Plattform
Nintendo DS
Prisjakt
Release
2009-03-13
Sammanfattning
plus
  1. Animationerna
  2. Bra kontroller
  3. Många karaktärer
  4. Flerspelarlägen
minus
  1. Väldigt likt föregångaren
  2. Lite jobbig musik
  3. Frågetecken för livslängden
7

Slutsats

Sjuan är stark och utan tvekan är detta ett av de bästa fightingspelen till DS, och sett som en 2D-fighter räcker det också en bra bit. Sprakande färgglad grafik där superattackerna känns så vassa som de ska. Dock så har nästan ingenting hänt från föregångaren. En del unikt material finns att finna för Bleachfans men frågan är om det bidrar till längre livslängd för de som inte är lika stora fans av serien eller fightingspel. Flerspelarlägena är så klart ett plus där man vissa gånger klarar sig med ett exemplar av spelet.
529310200805141422050big
529310200805141422051big
529310200805141422062big
529310200805141422063big
529310200805141422064big
529310200805141422075big
#inlineditbutton