Assassin's Creed II
Skrevs 2009-11-18 19:14:00 av Erik Hansson
Trots några brister är det på många sätt ett mästerverk.
Det första Assassin's Creed delade upp spelare i två läger. De som lyckats missa att det var väldigt tjatigt och därmed blev besvikna och de som hade överseende med att det var en ganska cynisk och ytlig produkt som bestod av samma uppdrag upprepade om och om igen. Kunde man se bortom det fanns det ett väldigt stämningsfullt spel med vackra omgivningar och levande städer.
assc420

Lyckas göra enkla ändringar

Förutom att tidseran bytts ut helt så är tvåan precis vad man kunnat förvänta sig. Lite mer av allt. Betydligt mer varierat och lite mer finslipat över huvud taget. Med tanke på hur tydlig och entydig kritiken var så vore det uselt om inte Ubisoft Montreal lyckats få fram ett riktigt bra spel i uppföljaren och över lag tycker jag att de lyckats.

Från Stureplanbrat till lönnmördare

Ettan handlade om lönnmördaren Altaïr under korstågstiden. Tvåan förflyttar oss till Italien under slutet av 1400-talet. Huvudpersonen Ezio är son till en mäktig bankman som även haft vissa sidoverksamheter vilka utkristalliseras under spelets gång. Utan att avslöja för mycket kommer Ezios drivkraft spelet igenom vara hämnd och hans förändring från dåtidens Stureplansbrat till en fruktad lönnmördare berör mig faktiskt. Jag gillar verkligen den historiska inramningen och även om inte karaktärerna är några mångbottnade mästerverk så fungerar de för att föra fram berättelsen. Spelvärlden är Assassin's Creed 2:s största styrka.

Hade kunnat vara utan Matrix

Jag blir omedelbart fascinerad över arkitekturen, människorna, det vardagliga livet som verkar försiggå runt omkring en och all frivillig information om omgivningen som man kan ta till sig. Jag läser på om Florens, Venedig, Rom och människorna som var betydelsefulla för ungefär 500 år sedan. Och även om mycket är fiktivt så gör verklighetsbakgrunden att mycket av historien blir extra intressant.
   Däremot är jag inte alls lika förtjust i den förvisso ganska snillrika ramhistorien som påminner en hel del om Matrix i uppbyggnaden. Att det dessutom läggs in en massa vitskimrande mönster i spelvärlden som dels begränsar spelaren och dels ska påvisa att allt är ett datorprogram förstör långt mycket mer än det tillför.
assassinscreediiplaystation3ps3012
Ezio kan ta språng ut från höga byggnader och antingen landa i en hög med hö eller i vatten utan att ta skada. En svindlande upplevelse.

Frivilliga uppdrag är tjatigast

Det som i Assassin's Creed var ständigt upprepande, i form av samma uppdragstyper, har i tvåan blivit betydligt mer varierat, frivilligt eller presenterat med en tydligare struktur. Det finns ständigt nya uppdrag som följer handlingen i takt med att du kommer vidare i spelet. Dessa uppdrag varierar sedan från att förfölja ett tilltänkt offer utan att denne upptäcker dig till att samla in föremål från olika platser. Egentligen är två uppdrag aldrig identiska även om lönnmördaruppdrag naturligtvis kan påminna om varandra beroende på hur du väljer att tackla dem. Det finns också en del frivilliga uppdrag som är ganska lika varandra liksom olika former av leverans- eller jaktuppdrag. Det är också frivilligt att leta upp alla de utsiktsplatser, skatter, hemliga dokument och mycket annat som är utspritt i världen och det kommer att ta väldigt lång tid att hitta allt som finns i spelet.
   En del av samlandet består av att Ezio kan bygga upp en egen liten stad. Ju mer han spenderar på att restaurera butiker, brunnar, gruvor och annat desto större intäkter kommer ständigt in på hans konto och desto mer levande blir staden. Utbyggnaden av affärer ger honom även rabatt i dem vilket kan vara prisvärt om man går in för att köpa alla vapen, uppgraderingar och rustningar som finns.

Rör dig försiktigt

Det finns sekvenser i spelet som utspelar sig på landsbygden eller på hästryggen, men för det mesta rör sig Ezio i städer. Oftast efterlyst av stadens vakter. Det är därför ständigt viktigt att vara försiktig. Att röra sig lugnt och stilla, dölja sig i folksamlingar och hålla sig på behörigt avstånd från de som kan tänkas känna igen honom. Det går att agera lite vildare och snabbare på taken, men även här patrullerar vakter som inte tycker att medborgarna ska få röra sig fritt.
   Att slåss mot flera motståndare samtidigt kan bli en smärtsam upplevelse, så stadens lagar och oskrivna regler bör följas. Åtminstone när det finns risk att bli sedd. Det går dock fint att leka ficktjuv eller till och med lönnmörda folk om man bara snabbt tar sig därifrån efteråt. Springer man tillräckligt långt bort glömmer vakterna bort en, men det finns också platser att gömma sig på för att komma undan.

Lär dig kontrollen

Ezio är dock inte försvarslös. Tidigt i spelet får han en lönnmördarkniv och senare kan han greppa tyngre grejer så som svärd och yxor. Men det är inte helt enkelt att slåss, framför allt inte under tidspress. Det kräver att du har tålamod nog att undvika eller kontra attacker eller också svinga vilt med vapnet för att hoppas att din skur av slag ska nå igenom fiendens försvar innan han får för sig att hugga tillbaka eller att någon av hans kompanjoner ger sig in i leken. Jag rekommenderar varmt att ni lär er stridskontrollen i lugn och ro så fort som möjligt. Den kan te sig lite klumpig och svår innan man vänjer sig.
   Samma sak gäller egentligen klättrandet som är en stor del av spelets upplägg. För det mesta klättrar Ezio dit det går att ta sig om du bara håller spaken åt rätt håll. Men ibland krävs det hopp och det är oftast då det går illa. Han får ibland för sig att hoppa åt fel håll eller till fel objekt och även om man får väldigt mycket hjälp i klättrandet så är det inte lika lyckat som i till exempel Uncharted 2. Räkna med att dö ett par gånger när Ezio plötsligt får för sig att hoppa tjugo meter ner på asfalt. Efter någon timmes spelande minimeras dock dessa ofrivilliga dödssprång i takt med att du lär dig vad som gäller.
assassinscreediiplaystation3ps3018
På sina håll är spelet blodigt och nästan äckligt realistiskt i sina våldsskildringar, men det är hela tiden befogat och passar in i spelet.

Sopranos-engelska i Italien

På tal om Uncharted 2 så är grafik efter detta mästerverk lite blekare och tråkigare. Assassin's Creed 2 är inget undantag. På sina håll är texturerna lite väl fattiga, objekt dyker upp ur tomma intet och det tar ibland för lång tid att fylla i texturerna. Detta till trots är synintrycken en av spelets största fördelar. Det är vackra miljöer, smidiga och mjuka animationer och många små detaljer som tål att granskas. Att klättra upp på en utsiktsplats 30 meter över marken och se kameran svepa över omgivningen är smått fantastiskt för mig som är så förtjust i designen och spelvärlden.
   Jag gillar faktiskt också hur alla pratar en blandning av Sopranos-engelska och italienska. Det är en så enkel detalj, men ger tillsammans med många andra detaljer en någorlunda trovärdig bild av tidseran.

Ett levande mästerverk

Det finns en del småsaker att reta sig på i Assassin's Creed 2. Kontrollen är inte helt osviklig, det är lite väl frekventa laddningstider, Matrix-handlingen är ointressant och det finns en del buggar som bland annat lett till att spelet hängt sig för mig två gånger. Men precis som i föregångaren kan jag ha överseende med det när det är en så fantastisk spelvärld som byggts upp åt oss. Persongalleriet är levande och intressant, det finns mängder av saker att samla på och utforska och om du bara har en bråkdel av mitt intresse för den historiska inramningen så kommer ni att njuta av att bara uppleva städerna och handlingen. Om Assassin's Creed var en något ihopslängd pärla så är uppföljaren i mina ögon inget mindre än ett mästerverk.
 • DSC01295
  Aidiiii Jag är inne på 16½ timme nu, 3 kap... 2009-11-21
 • Avatar
  HolloW89 Jättebra recension! Och jag kan inte... 2009-11-20
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Njae Uncharte...turupplösning. :) 2009-11-20
 • comment
  Arsenik Jättebra recension och jag är sugen... 2009-11-19
  • gastrikland_moi
   erik Tack! Man ska inte stressa sig igenom... 2009-11-20
 • 1
  coffin vadå matrix? äre en låtsas värld ... 2009-11-18
 • member_male
  Gunter Bra recension men jag bara undrade hu... 2009-11-17
 • member_male
  Strixx Vill bara komma hem från Göteborg n... 2009-11-17
 • MC_Solaar_cool
  jappe AWsome! bra recension också :) ska b... 2009-11-17
gastrikland_moi

offline erik

• Level 7 på Facebook.
ed6d312d444282814834061e2a68bdcd
Genre
Action
Utgivare
Ubisoft
Utvecklare
Ubisoft Montreal
Plattform
Xbox 360, Playstation 3, PC
Prisjakt
Release
2009-11-19
Sammanfattning
plus
 1. Personerna
 2. Dialogerna
 3. Spelvärlden
 4. Designen
 5. Detaljerna
 6. Den historiska inramningen
 7. Långt
minus
 1. Kontrollen är lite klumpig ibland
 2. Laddningstiderna
 3. Matrix-delen av handlingen
 4. En del buggar
9

Slutsats

De flesta bristerna från ettan är ordnade. Uppdragen är mycket mer varierade och allt har blivit större, mer levande och fått en tydligare röd tråd. Det är en av de mysigaste spelvärldarna någonsin och jag bryr mig faktiskt om vad som händer med Ezio och hans familj. Jag njuter av att bara röra mig runt i städerna och samlar på betydligt mer än jag brukar i liknande spel. Kontrollen är inte felfri, men jag har väldigt lätt för att ha överseende med bristerna när så mycket håller en så hög klass. I mina ögon är det här inget mindre än ett mästerverk, om än något kantstött.
Bilder
Enzio
assassinscreediiplaystation3ps3031
assassinscreediiplaystation3ps3027
assassinscreediiplaystation3ps3028
assassinscreediiplaystation3ps3029
assassinscreediiplaystation3ps3030
asscreed2
assassinscreedii012
assassinscreedii008
assassinscreedii007
assassinscreedii006
assassinscreediiplaystation3ps3026
assassinscreediiplaystation3ps3116
assassinscreediiplaystation3ps3099
assassinscreediiplaystation3ps3100
assassinscreediiplaystation3ps3101
assassinscreediiplaystation3ps3102
assassinscreediiplaystation3ps3103
assassinscreediiplaystation3ps3104
assassinscreediiplaystation3ps3105
assassinscreediiplaystation3ps3106
assassinscreediiplaystation3ps3107
assassinscreediiplaystation3ps3108
assassinscreediiplaystation3ps3109
#inlineditbutton