AC/DC Live Rock Band
Skrevs 2009-03-29 20:28:57 av P-A Knutsson
Mer än ett simpelt låtpaket?
Att det skulle komma Rock Band- och Guitar Hero-spel med fokus på ett band var lika logiskt som det var ologiskt att Aerosmith blev den första gruppen att föräras detta. Även om den titeln var godkänd finns det många andra band som skulle vara betydligt roligare att bli låtsasmedlem i - AC/DC till exempel.
Rockgubbar med dammsugarnamn
Alternate Current/Direct Current, växelström/likström - AC/DC. Det australiensiska bandet har varit aktivt sedan 1973, och släppte så sent som förra hösten ett nytt album. Jag kan inte påstå att jag är något stort fan, men de har ett par sköna låtar på sin repertoar. Speciellt deras spelning på Donington Park är något som jag lyssnat på en hel del. Att deras första egna spel baseras på just den konserten är därför inte helt fel.
   Spelet går ut starkt med Thunderstruck som första valbara låt. När den är avklarad låses Shoot to Thrill upp, därefter Back in Black. Känner ni igen ordningen beror det på att hela setlistan är tagen direkt från Donington-spelningen. Med andra ord bjuds vi på 18 låtar, exempelvis Highway to Hell, TNT och Jailbreak. Inte helt otippat ska man spela med i dessa genom att följa de välkända färgikonerna som scrollar längs skärmen. Det går utmärkt att spela ensam, men allt blir klart roligare med tre kompisar på olika instrument. Gitarr, bas, trummor och sång (sång är ett instrument, tyst nu) finns i vanlig ordning tillgängliga. Trots att ingen av låtarna är specialutvalda för att passa ändamålet är de riktigt roliga att spela oavsett vilket plastinstrument som används.
   Även om musiken som erbjuds både är bra och rolig att spela, går det inte att förneka att det blir monotont i längden. Samma tempo, samma sångröst, samma stil rakt igenom. Dessutom saknas en stigande svårighetsgrad, så den sista låten är ungefär lika svår som den inledande Thunderstruck.
ac5
Grafik och upplägg är välbekant vid det här laget.
En tom meny
Spelets huvudmeny bjuder inte på några överraskningar; ett karriärläge i klassisk kostym för en eller flera spelare, samt möjligheten att lira enstaka låtar ensam eller med/mot andra. Då onlinestöd saknas går det varken att spela över nätet eller ladda hem nya låtar. Att köpa nya kläder till sin rockare är inte heller möjligt.
   Att kalla Rock Bands AC/DC-äventyr ett komplett spel känns inte helt rätt. Huvudmenyn innehåller det som förväntas, men inget mer än så. Med tanke på hur lite innehåll man får för pengarna, kunde Harmonix gott lagt in mängder med bonusmaterial. Intervjuer, liveuppträdanden, rolig fakta – vad som helst för att göra paketet mer prisvärt. Det som räddar paketet är möjligheten att föra över skivans samtliga spår till Rock Band ett och två för att använda allt i de spelens karriärläge.
Ett låtpaket utan spel
Att basera ett helt spel på samma grupp är inte helt lyckat sett ur en variationssynpunkt. Trevligt nog är hela setlistan riktigt kul att spela, men fler låtar hade verkligen inte skadat. Jämfört med Guitar Hero: Metallicas över 60 låtar och de hundra sånger Rock Band 2 erbjuder är utbudet i denna version smått tragiskt. Lägg därtill avsaknaden av stöd för nedladdningsbar musik och vi har ett spel som till och med är snålare än Aerosmith-skivan. Nu säljs i och för sig den här skivan till ett reducerat pris, men jag skulle ändå lägga på någon hundring och satsa på tvåan. Eller varför inte köpa 26 stycken helt valfria låtar från PSN?
   Som det är nu kan jag enbart rekommendera denna Rock Band-version till AC/DC-fans, som dessutom redan bör äga något av de andra Rock Band-spelen. Även om denna del fungerar väl rent spelmässigt är paketet alldeles för begränsat för att hålla i längden.
DSC_0331

offline P-A Knutsson (cmd)

En allätare som tycker om det mesta från unika indiespel till påkostade AAA-titlar. Actionfyllda flygspel är favoritgenren. TV-spel har varit ett intresse sedan 80-talet.
65c4ea42553e78857d19a90e8fdc855a
Genre
Musik
Utgivare
EA
Utvecklare
Harmonix
Plattform
Playstation 3
Prisjakt
Release
2008-12-18
Sammanfattning
plus
  1. Går att flytta musiken till riktiga Rock Band
  2. Bra låtar som är kul att spela
  3. Ljudet
minus
  1. Monotont i längden
  2. Brist på innehåll
  3. Dyrt
5

Slutsats

AC/DC:s digitala rockäventyr är en udda produkt. Låtvalet är bra, men hela titeln känns oerhört tom och nedbantad. Med tanke på att det finns ett antal kompletta skivor att köpa hem via Rock Bands nedladdningsaffär borde detta låtpaket ha tagit samma väg. Som det är nu kan spelet endast rekommenderas till stora AC/DC-fans.
ac1
ac2
ac4
ac6
ac7
ac3
#inlineditbutton