Spektakulära ögonblick i World of Warcraft


World of Warcraft har länge varit ett av de största multiplayer-spelen online och de hade under sin storhetstid över 12 miljoner aktiva användare. Siffran har givetvis sjunkit men något med detta spel fortsätter att locka nya spelare hela tiden. Det har som sagt funnits några år, och under dessa år har de hänt en del. Både på gott och ont, beroende på vilken sida av skärmen du sitter. Eftersom WoW är ett multiplayer-spel, finns det således även uppdrag i spelet där det krävs att ett lag är upp till 40 medlemmar. Detta kallas “raid”. Och för att utföra en raid krävs ofta en sammansvetsad grupp.

En sådan grupp kan enklast formas genom en “guild”, liknande en förening. Där kan spelare samlas och prata ihop sig om uppdrag, hjälpa varann, eller bara umgås och få nya vänner. Men det primära syftet är att kunna utföra raids tillsammans, på ett effektivt och strategiskt sätt. De ögonblick vi kommer ta upp lyckades inte fullt ut med sina raider, om vi säger så. Men tillbaka till guilder. I vissa krävs till och med att du är på viss nivå, att du har den bästa möjliga utrustningen och har utfört en rad olika andra viktiga uppdrag där du i regel får speciell utrustning som belöning. Det är alltså bara en guild för de bästa spelarna. Oftast.

Leeroy Jenkins

Alla som någonsin hört talas om WoW, har troligtvis också hört talas om denne Leeroy Jenkins. Vi vill börja med att nämna att detta är namnet på en spelares karaktär i spelet. Den riktiga användaren heter Ben Schulz. Hans kändisskap började i maj 2005 då en video lades upp på Warcraftmovies. Till synes inget speciellt. Men innehållet tog internet och även Blizzard med storm. Situationen är denna: Ben och hans grupp är inne i en så kallad dungeon där de just står och diskuterar strategier för att bäst besegra den sista bossen. Ben, har gått iväg en stund för att värma en tallrik kyckling, han är alltså inte närvarande medan hans vänner diskuterar.

Katastrofen med Leeroy Jenkins

Ben, eller Leeroy Jenkins, återkommer så småningom. Fortfarande helt ovetandes om sina vänners planer och strategier. Dessa vänner är då i denna dungeon för att hjälpa Leeroy döda bossen och få en ovanlig och värdefull del till en rustning. Hans vänner behöver alltså inte denna. De är enbart där för honom. Den plan de har förberett går dock i stöpet eftersom att samma sekund som Ben sätter sig vid datorn, tar kommando om sin karaktär och sedan vrålar “Leeeeeerrrooooyyy Jeeeeeeeenkins” och springer rakt mot bossen, vilket såklart resulterar i att han dör, och så även alla hans gruppmedlemmar. Videon hade endast ljud, men fick snabbt ett handritat bildspel. Responsen när videon kom var allt annat än ledsam.

The Onyxia Wipe video

En liknande händelse, men som dock inte fått samma spridning och uppmärksamhet av Blizzard, var “The Onyxia Wipe video”. Historien här är ändå lite förlåtande, eftersom denna spelare inte sprang rakt in frivilligt. Denne blev nämligen nedknuffad, av bossen. Till saken hör att detta var en raid. En sådan kräver ju alltså minst 40 personer som spelar samtidigt och vet exakt vad de ska göra och när. Så denna grupp var inne hos draken Onyxia, då stackars “Crushim” blir offer för Onyxias “fear”, där hon knuffar sina motståndare bakåt. Crushim stod alltså för nära. Han ramlar ner i ett draknäste, varpå alla drakägg kläcks. De små drakarna dödar Crushim, och sedan resten av gruppen på 39 personer.

Inget ont utan något gott

Ögonblick som dessa är alltså obetalbara. Även om vi egentligen bara kan höra ljudklippen får de oss att kvida av skratt, när sedan någon gör en egengjord animerad filmsnutt med hjälp av streckgubbar blir humorn total. Men inget ont som inte för något gott med sig. Leeroy, eller Ben, fick sådan uppmärksamhet att hans karaktär Leeroy hamnade bland annat på ett av spelkorten i Hearthstone. Han fick även vara med på det årliga BlizzCon där han fick kliva upp på scen och tala. Ben Schulz brukar skämta om klippet och avslutar nu alltid med att påpeka att “at least I had chicken”, vilket är lite humoristiskt. Båda videorna finns på nätet för allas beskådning.