Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett samlarkortspel


Hearthstone: Heroes of Warcraft är ett samlarkortspel som spelas online. Det har getts ut av Blizzard Entertainment och har varit tillgängligt sedan våren 2014. Ett år innan spelet lanserades tillkännagavs det på Penny Arcade Expo och i början av 2014 fanns en öppen betatestfas att ta del av. När det fullständiga spelet var redo för marknaden var det först tillgängligt endast för Microsoft Windows och Mac, men kort därpå blev det möjligt att spela även på iPads. De som använde Androidbaserade surfplattor fick dock vänta till årets sista månad. Under våren 2015 blev spelet ännu mer mobilt då det från april blev möjligt att spela det även från mobiltelefoner.

Huvudmomentet i Hearthstone: Heroes of Warcraft består av turbaserade matcher mellan två spelare och äger rum på spelplattformen battle.net. De två motståndarna börjar med varsin uppsättning kort av grundläggande karaktär och kan under spelandets gång komma över andra kort, vilka är både mer sällsynta och mer kraftfulla, det vill säga mer åtråvärda. Spelet utspelas i den välkända Warcraft-världen och alla symboler, kort och platser som dyker upp i spelet känns igen från tidigare spel från samma serie. Sedan utgivningen har en hel del expansioner blivit tillgängliga, vilket gör att spelet kan fortgå under en längre tid. Hearthstone: Heroes of Warcraft är populärt bland spelarna och en mätning 2014 visade på 10 miljoner spelkonton över hela världen.

Hur går matcherna till?

En match i Hearthstone: Heroes of Warcraft spelas mellan två parter, där motståndaren utgörs antingen av en annan spelare eller datorn. Spelarna turas om att göra sina drag och när det är respektives tur ska denne ta beslut om hur han/hon ska spela sina kort. Spelaren kan till exempel lägga trollformler eller utrusta sin karaktär med vapen. När ett parti tar sin början har vardera spelare 30 hälsopoäng var. När dessa når noll förgörs spelaren och partiet är därmed över och spelaren som just har blivit av med alla sina hälsopoäng förlorar. Vid varje sluförd match belönas spelarna med erfarenhetspoäng, oavsett vem som vann eller förlorade matchen.

Kortleken

När du spelar Hearthstone: Heroes of Warcraft gör du det med en kortlek innehållandes 30 olika kort. Det finns totalt 88 stycken gratiskort och 412 samlarkort. Utöver dessa innehåller expansionerna ännu fler kort. Hur du bygger ihop din kortlek är upp till dig. Du kan dock inte ha mer än två kort av samma typ och när det kommer till de legendariska korten kan du endast ha ett av dem. Hearthstone: Heroes of Warcraft innehåller fem olika spellägen och nämnda regler för kortleken gäller i alla av dem förutom ett, Arenan. Där använder du dig av en ny kortlek för varje omgång, vilken delvis slumpas fram. Kortleken är av stor strategisk vikt, så välj den med omsorg.

De olika spellägena

Hearthstone: Heroes of Warcraft går att spela i fem olika spellägen. Det första kallas för ‘Spelläget’ och där spelar två mänskliga spelare mot varandra i orankade eller rankade matcher. Spelläget ‘Arenan’ är ett betalläge där det ur en kortlek väljs ett kort i taget i omgångar av tre kort. Ett annat läge kallas för ‘Dueller’ och är vänskapsmatcher som spelas mellan de vänner du har i den vänlista. Här spelas endast orankade matcher och ingen särskild belöning ges. Vill du spela mot datorn är det ‘Äventyrsläget’ som gäller. Här är nivån hög och du spelar för att låsa upp nya kort. Det sista läget är ‘Tavern Brawl’ och innehar särskilda regler och funktioner som endast återfinns här.

Regioner

När du skapar ditt konto för att spela Hearthstone: Heroes of Warcraft får du ange var du är geografiskt sett. Du placeras sedan i en av spelets fyra regioner, baserat på var du befinner dig fysiskt. De fyra regionerna är Amerika, Europa, Asien och Kina. Detta innebär att du bara kan spela mot spelare som befinner sig i samma region som du. Skulle du vilja byta region och därmed även motståndare är detta fullt möjligt. Det är dock viktigt att veta att all din information då kommer gå förlorad och du måste börja om med att bygga upp din kortlek, din vänlista, dina poäng och annat som du har samlat på dig.